maritbet girişmaritbet
Isı yalıtımı binaların değerine değer katıyor

Isı yalıtımı binaların değerine değer katıyor

Kış aylarında meydana gelen ısı kayıplarını ve yaz aylarında meydana gelen ısı kazançlarını azaltan ısı yalıtımı enerji verimliliği sağlarken binalara da değer katıyor

Isı yalıtımı, kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltarak daha konforlu ortamlarda yaşamak amacıyla yapılır. Bu çerçevede ısı yalıtımı, binaların dışarıya veya garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlerine bakan duvar, çatı, döşeme, cam, doğrama ve tesisatlarına uygulanır. Kısaca bina sakinlerinin daha az enerji kullanarak ısınması veya serinlemesi ve dolayısıyla çevre kirliliğinin azaltılmasının sağlanması, binanın iç ve dış etkenlerden korunarak ömrünün uzatılması amacıyla; farklı sıcaklığa sahip yaşam alanları ile çevresi arasındaki ısı geçişini azaltmak için yapılan işlemlere “ısı yalıtımı” denir. Isı yalıtımı, düşük ısı geçirgenliğine sahip özel ısı yalıtım malzemelerinin; evlerimizin çatı, döşeme ve duvarlarına tekniğine uygun olarak uygulanmasıyla yapılır. Ayrıca, pencerelerde ısı yalıtımı, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak sağlanmaktadır. Isı yalıtımı, binaların öncelikle dışından, eğer mümkün değilse içinden uygulanabilir. Isı yalıtımının en önemli unsurlarından birisi de tesisatların yalıtılmasıdır.

İZODER'e göre ısı yalıtımı yaparak binanın ömrünü uzatmak, kullanıcıya sağlıklı, konforlu mekanlar sunabilmek ve bina kullanım aşamasında yakıt ve soğutma giderlerinde büyük kazanım sağlamak mümkündür. Binaların ısıtılması amacıyla büyük oranda fosil yakıtlar kullanılır. Fosil yakıtların yakılması sonucu yanma ürünü olarak açığa çıkan gazlar, hava kirliliğine ve küresel ısınmaya neden olur. Isı yalıtımı uygulamaları ile konfor koşullarının oluşturulmasında kullanılan enerji miktarının azalması, küresel ısınma ve hava kirliliğinin artmasını önler. Yapılarda kurallara uygun şekilde gerçekleştirilen ısı yalıtımının bireyler ve ülkeler açısından pek çok yararı vardır. Bunların en önemlisi ısı yalıtımının enerji tasarrufuna olan katkısıdır.

Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, AA muhabirine, yalıtımın, kentsel dönüşüm seferberliği çalışmaları kapsamında son zamanlarda sıkça gündeme gelen bir konu olduğunu belirtti. Kentsel dönüşüm yasasının, riskli binaların yıkılarak yerine güvenli, sağlıklı ve enerji verimli binalar yapılması amacıyla çıkarıldığını ifade eden Şen, ısı ve su yalıtımının, bu gayeye birebir fayda sağladığını dile getirdi. Dünya genelinde yalıtımın gün geçtikçe öneminin daha iyi anlaşıldığını söyledi.
ısı yalıtımı yapılan bina

Türkiye'deki 20 milyona yakın konut stoğunun sadece 2,5-3 milyonunun yalıtımlı olduğuna işaret eden Şen, şöyle konuştu: "Kentsel dönüşüm yasası ve enerji kimlik belgesi uygulamalarının yalıtım çalışmalarını hızlandıracağını düşünüyoruz. Bu durumda yüzde 50 enerji verimliliği yakalanabilir. Bugünkü petrol fiyatları baz alınarak sadece ısı yalıtımı yoluyla yılda 10 milyar dolarlık yükü üzerimizden atabilir ve cari açığa çözüm bulabiliriz. Enerjiyi ithal ettiğimiz için bu oranlardaki tasarruf ülkemiz için büyük önem taşıyor."

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli ısı yalıtımının önemine dikkat çekerek bazı açıklamalarda bulundu. Isı yalıtımı olmayan binaların yüzde 50'sinin havayı ısıttığını savunan Sürmeli, yalıtım bedelinin ortalama 3 yıl içinde amorti edildiğini, yapılmamasının bedelinin ise yıllık yaklaşık 10 milyar TL'yi bulduğunu söyledi. Sürmeli, 2017'ye kadar Türkiye'de bütün binalara yalıtım yapılması zorunluluğu getirildiğini anlattı. Bu zorunlulukların sektöre canlılık getirdiğini ifade eden Sürmeli, Avrupa'daki kriz ve doymuş pazar nedeniyle AB'deki firmaların gözünü Türkiye'ye diktiğini söyledi. "Yabancı firmalar Türkiye'ye girmek için fırsat kolluyor. Kendilerine Türkiye'den partner buluyor" diyen Sürmeli, ruhsatlı 19-20 milyon binanın sadece yüzde 10'unda ısı yalıtımı bulunmasının ciddi bir pazar oluşturduğunu ve başta yabancılar olmak üzere firmaların iştahını kabarttığına dikkat çekti. 

Isı yalıtımı nerelere uygulanır?

Düz (teras) ve eğik çatılara,
Dışa bakan duvarlara,
Çıkma tabanlarına,
Toprakla temas eden duvar ve döşemelere,
Garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve döşemelere,
Kombi ile ısıtılan binalarda katları ayıran döşemelere,
Tesisat boruları, havalandırma kanalları, vanalar vb. tesisat elemanlarına yapılır.
Ayrıca, özel kaplamalı yalıtım camı üniteleri ve yalıtımlı doğramalar kullanılarak kışın pencerelerden oluşan ısı kayıpları azaltılır, yazın ise gün ışığından ödün vermeden binaya güneş ısısı girişi sınırlanır.

Isı yalıtımının faydaları

Isınma veya serinleme amacıyla yapılan harcamalardan ortalama %50 tasarruf ederek, kışın daha iyi ısınmaya, yazın ise serin kalmaya imkan sağlar.
Yakıt tüketimini ve dolayısıyla atık gaz emisyonlarını azaltarak çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesine katkıda bulunur.
Sağlayacağı verimlilikle, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltır.
Evlerde küflenme, siyah leke ve mantar oluşmasına neden olan terlemeyi (yoğuşma) önler.
Betonun içindeki demirlerin paslanmasını engeller, binanızın depreme karşı dayanıklılığını korur.
Yaşam alanları içerisinde dengeli oda sıcaklıkları sağlayarak konforlu ve sağlıklı mekanlar oluşturur.
Isı yalıtımı enerji tüketimini azaltır.
Isı yalıtımı çevrenin korunmasına katkı sağlar.
Isı yalıtımı ilk yatırım ve işletme maliyetlerini azaltır.
Sağlıklı yaşam sunar.

Enerji Kimlik Belgesi (EKB) neden almalı? 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile binalar zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile mevcut binalara önce ısı yalıtımı yapılması, ardından da EKB alınması hem binaya değer katacak hem de kış aylarında doğalgaz yaz aylarında ise klima kullanımı ile oluşacak elektrik maliyetini düşürecek. Isı yalıtımı öncesi durumu bilmek ısı yalıtımının sağladığı katkıyı görmek açısından önemlidir, ancak unutulmamalıdır ki, ısı yalıtımı sonrası EKB'nin yenilenmesi gerekecektir. Bu sebeplerden dolayı, izlenmesi gereken en doğru yol, önce ısı yalıtımı yaptırmak ardından EKB almaktır. 

Isı yalıtımı en çok hangi bölgelerde yapılıyor?

Kullanım miktarlarında Marmara bölgesi yaklaşık %40 mertebesi ile 1. sıradayken bunu İç Anadolu yaklaşık %20 kullanım ile takip etmekte geriye kalan Ege, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri yaklaşık aynı kullanım seviyelerinde olup %7-10 mertebelerindedirler.

Isı yalıtımı ile ilgili çalışmaların artması da sektöre olan bakış açısını ve ilgiyi arttırıyor.

2010-2023 ısı yalıtımı planlama raporu için tıklayın
İZODER'in ısı yalıtımı hakkındaki detaylı çalışması için tıklayın

 

 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"
  • 12.01.2023 10:49

"Bina yalıtımı ile yıllık 15 milyar dolar tasarruf edebiliriz"

Türkiye’deki toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birinin kullanıldığı binala ...

Termal konfor ve sağlığı koruyan ısı yalıtımı ile enerjiden %60 tasarruf edilebilir
  • 04.07.2022 10:52

Termal konfor ve sağlığı koruyan ısı yalıtımı ile enerjiden %60 tasarruf edilebilir

Isı yalıtım sektörünün lider markası Dalmaçyalı; Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ve Pr ...

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”
  • 02.07.2022 13:49

“Konutta en doğru yatırım, yalıtım yapmak”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, "Konutlarda enerji verimliliğini önceleyen bu ka ...

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!
  • 08.06.2022 09:30

Bina yalıtımıyla elektrik ve doğal gaz faturaları yüzde 40 düşüyor!

Binalarınıza yalıtım yaptırarak elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 40 tasa ...

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”
  • 08.06.2022 09:01

“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı Yalıtım Kredisi desteği çok önemli bir adım”

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “İZODER olarak uzun zamandır ısı yalıtımıyla ene ...

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”
  • 28.05.2022 17:14

İZODER ''Yalıtım seferberliğinin tam sırası”

Sektörlere göre enerji tüketimi incelendiğinde; yüzde 32,7’lik pay ile konut ve ...