maritbet girişmaritbet
İnşaat sektöründeki problemler bankaların kredi rakamlarına da yansıdı!

İnşaat sektöründeki problemler bankaların kredi rakamlarına da yansıdı!

Gezi eylemleri ve Fed kararları, 4 ayda 900 milyon lira kredi batıran inşaatçılara bir darbe daha vurdu. Bankalar şirketlerden ek teminat istiyor

Gezi Parkı eylemleri ve ABD Merkez Bankası Fed'in, açıklamaları ile Türk ekonomisinde yaşanan “dalgalanma”, reel sektöre de sıçradı. Türk ekonomisinin lokomotifi olarak nitelendirilen inşaat, dalgalanmadan en çok etkilenen sektör oldu. Konut talebinde yaşanan düşüşün ardından bankalar düğmeye bastı. Bilançosunda risk görülen bazı inşaat şirketlerinden “ek teminat” istendi. İkinci aşamada ise kredilerin geri çağrılması seçeneği konuşuluyor. Bankaların, kredileri geri çağırması halinde, yüzlerce inşaat şirketinin “iflas edeceğinden” endişe ediliyor.

Ankara'yı korkuttu

Başbakan Erdoğan'ın, “Borsa bu iner de çıkar da” diyerek değerlendirdiği Gezi Parkı eylemleri sonrasında Türk ekonomisinde yaşanan gelişmeler, ekonomi yönetimini endişelendirdi. Ekonomi yönetimi, piyasalarda yaşanan dalgalanmanın en çok reel sektörü etkilemesinden korkuyordu. Bu nedenle, yoğun istihdamın olduğu inşaat, turizm ve tekstil sektöründeki gelişmeler yakından takip ediliyor. Söz konusu sektörlerle ilgili ilk gelen bilgiler ise moralleri bozdu. Bazı bankaların, ekonominin lokomotifi olarak bilinen inşaat için düğmeye bastığı belirlendi. Piyasada yaşanan dalgalanmanın ardından, konut talebinde belirgin bir düşüş yaşandı. Bu düşüşten yola çıkan bazı bankalar ise bilançolarının bozulmasından endişe ettikleri Türkiye'nin önde gelen inşaat firmalarından “ek teminat” istediler.

“Bankalar dikkatli olmalı”

Bankaların, ek teminat talebinin ardından, kredilerin geri çağırmak için harekete geçmesinden endişe ediliyor. Taraf'a bilgi veren üst düzey kamu bankası yöneticisi, ek teminat taleplerinin daha küçük ölçekli bankalardan geldiğini hatırlatarak, bankaların ek teminat taleplerinin karşılanmaması halinde kredileri geri çağırabileceklerini söyledi. Bunun, sektörde paniğe yol açacağını ifade eden banka yöneticisi, bankaların inşaat sektörü ile ilgili alacağı kararlarda dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

Dört ayda 904 milyon kredi battı

İnşaat sektöründeki problemler bankaların kredi rakamlarına da yansıdı. Bankaların inşaat sektöründen geri dönmeyen yani batık kredi alacakları bu yılın ilk 4 ayında 904 milyon lirayla rekor seviyede arttı. Merkez Bankası verilerine göre geçen yılın sonunda sektöre açılan kredilerin toplamı 57 milyar lira, batık tutarı ise 1 milyar 970 milyon lira düzeyinde bulunuyordu. Sektördeki batık oranı yüzde 3.43'le tüm kredilerdeki batık oranına yakın seyrederken, bu yılın ilk dört ayında yaşanan durgunlukla birlikte rakamlar birden bire kötüleşmeye başladı. Nisan sonu itibariyle inşaat sektörüne açılan kredi miktarı yılbaşına göre yüzde 10.3 artışla 62.9 milyar liraya ulaşırken, batık miktarı yüzde 46 büyüdü ve 2 milyar 873 milyon liraya çıktı. İnşaattaki batık kredi oranı da tüm sektörler içinde en hızlı yükselişi göstererek yüzde 4.6'ya ulaştı.

Hüseyin Özay/Taraf

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!
  • 26.08.2022 09:49

İnşaat sektörü güven endeksi yükselmeye devam ediyor!

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustos ayına ilişkin hizmet, perakende ticaret ve&nb ...

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor
  • 05.07.2022 11:45

Hilti, inşaat süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırıyor

Karmaşık ve kolay olmayan birçok süreci içeren inşaat projelerinde üretken olmak ...

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!
  • 15.04.2022 17:23

İnşaat sektöründe yeni sezon hareketli başladı!

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’ni ...

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?
  • 18.03.2022 16:15

Savaş, inşaat sektörünü nasıl etkiliyor?

Türkiye İMSAD’ın geleneksel hale gelen ‘Gündem Buluşmaları’nın 49’uncusu, '2021 ...

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!
  • 29.12.2021 09:36

Döviz kurundaki düşüş inşaat sektöründe yüzleri güldürdü!

Döviz kurundaki artış sonrası oluşan fahiş fiyatlarla mücadele eden inşaat sektö ...