maritbet girişmaritbet
İnşaat 16 bir araya geldi!

İnşaat 16 bir araya geldi!

İnşaat 16 Grubu Derneği kentsel dönüşümü konuşmak üzere bir araya geldi. Dernek üyeleri gündemi meşgul eden kentsel dönüşümü tartıştı.

 

İnşaat 16 Grubu Derneği kentsel dönüşümü konuşmak üzere bir araya geldi. 1 'nci yıl dönümünü kutlamak için bir araya gelen demek üyeleri son günlerde gündemi oldukça meşgul eden 'kentsel dönüşüm' konusunu da masaya yatırdılar. Gönlüferah Hotel'de düzenlenen geceye başta AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay ve İnşaat 16 Grubu Demeği Başkanı Şener Akkan ile dernek üyeleri katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat 16 Grubu Derneği Başkanı Şener Akkan, havada su dövmek yerine, reel, somut, elle tutulabilir projeler üretmeye çalıştıklarını belirtti. Yıldırım Belediyesi'nin kentsel dönüşümü hakkında ne düşünüyorsunuz sorusu üzerine Akkan, "Kentsel dönüşüme konu olacak 60 bin konuttan bahsediyoruz. Tekrar yıkılıp yapılacak ama bunu sadece konut olarak düşünmemekte fayda var. Altyapı, yollar, sosyal tesisler anlamında bakıldığında 60 bin konutun, konut olarak değil de hacimsel olarak iki kat büyüklüğünde istihdam yaratacağını düşünüyoruz" dedi.

50 BİN KONUTUN AYNI ANDA YAPILMASI ÇOK ZOR

Gecede konuşan HKMO Bursa Şube Başkanı Ufuk Ay ise özellikle Yıldırım'ın kentsel dönüşüme ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Kentsel dönüşümle ilgili kötü örneklerin de olduğuna dikkat çeken Ay, özellikle Doğanbey örneğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Bu anlamda toplumun talepleri, doğa, silüet ve tarihe uygun bir kentsel dönüşümün yapılmasını gerektiğini düşündüklerini kaydeden Ay, "50 bin konutun aynı anda yapılması çok zor.

Yıldırım bölgesinde bu kadar büyük bir inşaatın aynı anda başlaması, trafik sorunu başta olmak üzere birçok problemi beraberinde getirecektir" şeklinde konuştu. Kentsel dönüşümün ulu orta konuşulmayacak kadar önemli bir kavram olduğunu söyleyen İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Afet riski altında olan yerlerle ilgili bir yasa var. Bu aslında kentsel dönüşüm yasası değil, daha ziyade kentsel yenileme projesidir. Özellikle yapı güvenliği ve deprem riski açısından yapıların yenilenmesi demektir. Herkes kentsel dönüşümü düşünebilir, fakat Yıldırım Belediye Başkanımızın açıkladığı kentsel dönüşüm çok iddialı bir söylem. İlçe belediyesinin bunu tek başına yapma şansı olduğunu düşünmüyoruz.

Kentsel dönüşüm mutlaka ortak platformların kapsamlı planlamasının ardından oluşturulacak bir projedir. 'Doğanbey ve Akçağlayan Kentsel Dönüşüm Projesi' gibi sunulan projeler ve Sinandede veya Yiğitler'de yapılan birkaç bloğun kentsel dönüşüm olarak takdim edilmesi büyük bir hatadır.

Doğanbey'in Türkiye'de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da en kötü örnek olarak gösterilen bir proje olduğuna dikkat çeken Şahin, Yıldırım Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi hakkında şunları kaydetti: "Bize göre ayağı yere basmayan hayali, siyaseten söylenmiş teknik alt yapısı olmayan bir projedir. Valilik Bursa için özel kentsel dönüşüm yasası çıkarmayı planlarken siz sadece Yıldırım İlçesinin belli mahallelerini ortaya koyamazsınız. Yıldınm'ın diğer mahalleleri ne olacak?

Bursa'yı noktasal bazda düşünemeyiz, bir bütün olarak ele almalıyız."

"KAÇAK YAPILAŞMANIN ÖNÜNE GEÇEMİYORUZ"

'Kaçak yapılaşma benim dönemimde de yapıldı, önüne geçemedik' Türkiye'nin en dertli ilçesi olduklarım söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Yıldırım'daki kaçak ve çarpık yapılaşmanın 40 yıllık sorun olduğunu, 40 yılda ovada 9 bin 477 hane yapıldığını söyleyerek, "Kaçak yapılaşma benim dönemimde de yapıldı, önüne geçemedik" dedi. Yıldırım'ın en büyük gereksiniminin kentsel dönüşüm olduğunu vurgulayan Keskin, Sinandede Kentsel Dönüşüm Projesi'ni örnek göstererek, "Ver gecekondunu al daireni modeli gerçekleştirdik. Bu projede ne belediyemizin, ne de vatandaşın cebinden para çıktı. Planladığımız bu kentsel dönüşümü de yine bu modelle yapmak istiyoruz. Herkesin bir tuğlası bile hesap edildi" diye konuştu. "TOKİ ile değil sizler ile çalışacağız" diyen Keskin, oluşturdukları kentsel dönüşüm taslağı hakkında bilgiler verdi.

Ekonomik Çözüm

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kentsel dönüşüme 6,6 milyar harcandı
  • 06.07.2018 12:36

Kentsel dönüşüme 6,6 milyar harcandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, kentsel dönüşüm kapsamın ...

Çöpten üretilecek elektrik enerjisi yaygınlaştırılacak
  • 03.07.2018 15:40

Çöpten üretilecek elektrik enerjisi yaygınlaştırılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, katı atık düzenli depola ...

Bakanlıktan ev alacaklara EKB uyarısı!
  • 13.03.2018 11:41

Bakanlıktan ev alacaklara EKB uyarısı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ev alırken ya da kiralarken binanın Enerji Kimlik ...

'Isı yalıtımıında kalitesiz, ucuz mal seçmeyin'
  • 19.01.2018 11:52

'Isı yalıtımıında kalitesiz, ucuz mal seçmeyin'

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk "Bir binayı projelendirir ...

Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller için uyarı!
  • 15.01.2018 14:39

Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller için uyarı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, floresan lambalar ve tasarruflu ...

41 ilin gürültü haritası 2019 sonunda tamamlanacak
  • 20.12.2017 14:21

41 ilin gürültü haritası 2019 sonunda tamamlanacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, gürültünün çevre kirlili ...