maritbet girişmaritbet
Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller için uyarı!

Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller için uyarı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Öztürk, floresan lambalar ve tasarruflu ampuller konusunda uyarılarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, florasan lamba ve tasarruflu ampul kullanımının, sağladıkları elektrik tasarrufu nedeniyle son yıllarda giderek artığına işaret etti. 

Öztürk, "Floresan lambalar ve tasarruflu ampuller, sağladıkları elektrik tasarrufu yanında kırıldığında sağlık açısından ciddi tehlike arz etmektedir. Bu tehlikenin ana kaynağı da floresan lambalarda ve tasarruflu ampullerde bulunan civa buharıdır. Çünkü bu lambalar kırıldığında içeriğindeki civa ortamda hemen buharlaşır. Solunum yoluyla alınır ve ciddi problemlere neden olur. O nedenle depolanması, taşınması ve geri kazanımı sırasında çok dikkat edilmeli, uygun teknikler kullanılmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kompakt floresan lambalarda, lamba başına ortalama 5 miligrama kadar civa kullanımına izin verildiğine işaret eden Öztürk, civa buharının solunum yolu veya deriden geçişle insan vücuduna nüfuz etmesi sonucunda alzaymır, genel immün sistem problemleri, böbrek fonksiyon bozuklukları gibi birçok sağlık sorununa neden olduğunu anlattı. Öztürk, "Bu nedenle floresan lambalar ve tasarruflu ampullerin kullanım ömrünü tamamladıklarında evlerde ve ofislerde bekletilmemesi, taşınması esnasında kırılmaması için gerekli önlemlerin alınması ve 50 kilogram altındaki miktarlardaki lambalar tüketici tarafından en yakın Atık Getirme Merkezlerine bırakılması gerekir." dedi.

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların (AEEE) Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yer alan floresan atıklarının, geri dönüşüm ve geri kazanım hedefleri doğrultusunda, çevre lisanslı tesislerde işleme tabi tutulması gerektiğini vurgulayan Öztürk, bu lambaların kırıcılarda kırılıp, içlerindeki civanın aktif karbon filtre ile çekildiğini anlattı.

Kırılan camların içerisindeki metalin elek ve manyetik seperatör sistemi ile ayrıştırıldığını, lamba camında kalan tozun da döner tamburlu elekle camdan ayrıldığını ifade eden Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşlemden çıkan tozun hepa filtre ile çekilmesi sonucu temiz cam ve metal elde edilir. İşleme tesislerinde floresanların içerisindeki fosforun ve cıvanın ayrıştırılmasını sağlayacak ekipmanlar ile filtre sistemleri bulunması gerekir. Ayrıştırma ekipmanları sonucu oluşan fosfor ve cam tozu ayrı depolanır ve geri kazanımı veya bertarafı sağlanır. Camlar ise içlerinde bulunan yüzde 72'lik silisyum oranından dolayı çimento sektöründe katkı maddesi olarak, lamba sanayisinde tekrar lamba üretiminde veya cam elyaf sektöründe kullanılabilir. Çıkan toz ve aktif karbon içerisinde bulunan civa tehlikeli atık sahalarında özel olarak depolanır. Metaller ise dökümhanelerde işlenir. Aktif karbonda tutulan civa yoğunlaştırılma prosesine tabi tutulursa tekrar yeniden değerlendirilebilir."

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Elektrik tasarrufu yapmanızı sağlayacak minik cihazlar!
  • 04.03.2022 11:30

Elektrik tasarrufu yapmanızı sağlayacak minik cihazlar!

Mart ayının mevsim normallerinden soğuk geçecek olması vatandaşları enerji tasar ...

100 liralık elektrik faturası 65 liraya nasıl düşer?
  • 01.11.2021 11:00

100 liralık elektrik faturası 65 liraya nasıl düşer?

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Fatih Akgül, bireysel çabalarla enerji israf ...

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne özel elektrikten tasarruf önerileri
  • 30.10.2021 15:17

31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ne özel elektrikten tasarruf önerileri

Elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com, Dünya Tas ...

Enerji tasarrufu için elektrik sektörü işbirliği yapıyor
  • 14.01.2021 17:14

Enerji tasarrufu için elektrik sektörü işbirliği yapıyor

Enerjisa Dağıtım Şirketleri, Başkent, Ayedaş ve Toroslar bölgelerinde elde ettiğ ...

Elektriği gece tüketmek tasarruf ettiriyor
  • 18.11.2020 16:50

Elektriği gece tüketmek tasarruf ettiriyor

Elektriği daha çok akşam saatlerinde kullananlar çok zamanlı tarifeye geçerek ta ...