maritbet girişmaritbet
İHKİB, 6. Bölge’de hazır fabrikayı teşvik paketi kapsamında 5 yıl vadeyle satacak!

İHKİB, 6. Bölge’de hazır fabrikayı teşvik paketi kapsamında 5 yıl vadeyle satacak!

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, yeni bir yatırım modeli hazırlıyor. Başbakan Erdoğan’ın da onayını alan modelde teşvikli 6. Bölge’de 700-1.400 metrekare alanı olan fabrikalar kurulacak, kira öder gibi 5 yılda ödeme fırsatıyla yatırımcıya sunulacak

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, yeni bir yatırım modeli hazırlıyor. Başbakan Erdoğan'ın da onayını alan modelde teşvikli 6. Bölge'de 700-1.400 metrekare alanı olan fabrikalar kurulacak, kira öder gibi 5 yılda ödeme fırsatıyla yatırımcıya sunulacak. Personelin çocukları için kreş bile yapılacak. Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adı verilen model diğer illere de yayılacak.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve sektördeki diğer ihracatçı birliklerinin de desteğini arkasına alarak teşvikli bölgelerde yeni bir yatırım modelini hayata geçirecek. Başbakan Erdoğan'ın da onayını alan modelde teşvikli bölgeler içinde öne çıkan 6. Bölge'de 100 bin metrekarelik toplam alanda 700-1.400 metrekare kullanım alanı olan bölümlerden oluşan fabrikalar kurulacak.

Makineleri alıp gidecekler

Doğalgazdan suya tüm altyapısı hazır olan bu fabrikalar, yatırımlarını teşvikli bölgelere taşımak isteyenlere kira öder gibi 5 yılda ödeme fırsatıyla sunulacak.

Fabrikaların mesleki eğitim merkezi, yönetim binası, yemekhanesi ortak olacak. Personelin çocukları için ilköğretim okulu ve kreş de yapılacak. Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) adı verilen modelin finansmanı için bankalar ve büyük müteahhitlerle görüşülecek. Amaç 2013'te start verilmesi hedeflenen modeli diğer illere de yaymak.

Valilerden arsa istenecek

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “En az 50 işletmenin yer alacağı projemizi Başbakanamız ve bakanımıza söyledik. Başbakanımız bize ‘TOKİ ile görüşün' dedi. TOKİ ile görüştük ama ticari bulmadığı için biraz soğuk bakıyor. Biz de kendi imkanlarımızla projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Kalkınma ajanslarının olduğu illerde bu modeli yaymak istiyoruz. İlk etapta 6. Bölge'de bir ille başlamak istiyoruz. Valilerden arazi isteyeceğiz. Amacımız insanlara teşvikli bölgeye gidin demek yerine herşeyi hazır sunmak ve sadece makinelerini alıp gelmelerini sağlamak” dedi.

Eylül ayından itibaren çalışmalarını hızlandıracaklarını kaydeden Tanrıverdi, “Artık hazırgiyim ve konfeksiyonun Anadolu'ya gitmesi daha verimli olacak. İstanbul'un emek yoğun sektörlerinin teşvikli bölgelere gitmesini sağlamak lazım. Teşvikli bölgelerde de 6. Bölge tekstil ve konfeksiyon için etkin olacak. Şu anda projemiz için en uygun yer Şanlıurfa görünüyor. Model başarılı olursa Van'a da, Diyarbakır'a da yapılabilecek” diye konuştu.

‘Fazla sıcak para gelirse sıkıntı olur'

Dolardaki düşüşü değerlendiren Hikmet Tanrıverdi, şöyle devam etti: “Piyasada Türkiye için not artışı bekleniyor. Ciddi bir para akışının gelebileceği, bunun satın alındığı söyleniyor. Döviz o yüzden düşüyor. Eğer denildiği gibi olur, ciddi bir sıcak para gelir ve müdahale edilmezse çok ciddi sıkıntı olur. Bazı ekonomistler ihracatçıyı ağlamakla suçluyor. Bu kadar zor rekabet şartları altında kaçı gidip yurtdışında 2 parça mal satabilir? Türkiye'de üretip ihraç etmezsek geçmişten gelen ve bundan sonra oluşacak cari açığı nasıl kapatacağız? Kapatamazsak da her 5-10 yılda bir krize hazır olmamız lazım.”

İhracatçıları aynı masa üstünde toplayacak!

Hikmet Tanrıverdi, 6. Bölge'de kuracakları organize bölgeye gelecek yatırımcıları alıcılarla bir araya getirme planları olduğunu da anlattı. İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti:

“HASOB modelinde bilgisayar ortamında firmalarımızı alıcılarla yüz yüze getirme projemiz de var. İhracatçı olanlara da bu anlamda destek vereceğiz. Ayrıca birlik olarak bir platform kuruyoruz. Firmalarımız aynı masaüstünde müşteri ile bire bir görüşebilecek, veri paylaşabilecek. Yakında bu platformu açıklayacağız.”

Necla Dalan/Vatan

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gerflor Türkiye, Yaktaş İnşaat'ı satın aldı!
  • 03.02.2021 10:02

Gerflor Türkiye, Yaktaş İnşaat'ı satın aldı!

Gerflor Türkiye, bu uzmanlığın sağladığı avantajlarla Türkiye’deki aktivitelerin ...

"Anadolu’daki fabrika binalarını TOKİ yapsın"
  • 19.12.2018 17:20

"Anadolu’daki fabrika binalarını TOKİ yapsın"

İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul’u moda merkezi, Anadolu’yu üretim üssü y ...

İHKİB, 6. Bölge’de hazır fabrikayı teşvik paketi kapsamında 5 yıl vadeyle satacak!
  • 10.08.2012 11:45

İHKİB, 6. Bölge’de hazır fabrikayı teşvik paketi kapsamında 5 yıl vadeyle satacak!

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, yeni bir yatırım model ...