maritbet girişmaritbet
Hazır beton sektörü 2012'den umutlu

Hazır beton sektörü 2012'den umutlu

Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, "Türkiye’de beton sektöründeki büyümenin 2012 yılı için en az yüzde 8 seviyelerinde devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Güleryüz, Türkiye'de beton sektöründeki büyümenin 2012 yılı için en az yüzde 8 seviyelerinde devam etmesini beklediklerini belirtti.

Güleryüz yaptığı açıklamada, Türkiye'de hazır beton sektörünün, 2011'de yaklaşık yüzde 10 oranında büyüdüğünün öngörüldüğünü kaydederek, "Bu büyüme performansıyla beton üretiminde Avrupa birinciliğini üst üste 3 yıldır korumaya devam edeceğiz. Avrupa'da Türkiye'nin ardından İtalya ve Almanya gelmektedir" dedi.

Türkiye'de beton sektöründeki büyümenin 2012 yılı için de en az yüzde 8 seviyelerinde devam etmesini beklediklerini ifade eden Güleryüz, şu bilgileri verdi:

"Betonu oluşturan malzemeler açısından baktığımızda Türkiye, çimentoda, Çin, Hindistan ve Japonya'dan sonra en büyük 4'üncü üretici ve en çok ihracat yapan 3'üncü ülkedir. Türkiye dünya ortalamasının üzerinde kalitede çimentoya, doğal yapısı sayesinde en kaliteli agrega ocaklarına sahiptir. Yatırımların yeniliği ve sektörün genç yaşından dolayı da en genç ve en modern beton üretim ekipmanlarına sahiptir. Türkiye, yüksek pompalama oranlarından dolayı 5 bin aktif beton pompası ile en büyük araç ve ekipman parklarından birine sahiptir.

2010 yılında 80 milyon metreküp beton üreten Türk hazır beton sektörü yıllık 150 milyon metreküplük beton üretim kapasitesiyle, Türkiye'nin tüm büyüme hamlelerinde inşaat sektörünün en sağlam kolu olarak hizmet etmeye hazırdır. 900'ü aşkın hazır beton santraliyle şu an Türkiye'nin birçok yerinde hazır beton üretilebilmektedir."

"Konut fiyatlarının, döviz fiyatlarına göre ucuzlaması, yatırımcıyı yatırıma teşvik edecek"

Güleryüz, beton sektörünün 2012'ye umutla baktığını belirterek, Avrupa kaynaklı finansal krizden Türkiye'nin nispeten daha az etkileneceğini düşündüklerini söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'da en büyük ticari ilişkisinin, krizden daha az etkilenen Almanya ile olduğuna değinen Güleryüz, "Krizden daha çok etkilenen Yunanistan, İtalya, Portekiz, İspanya gibi ülkelerle hem ekonomik hem de turizm açısından daha az ilişkimiz bulunuyor. Ancak cari açığımızın finansmanı, daha zor kredi bulmamız, özelikle ithalata dayalı sektörleri daha çok etkileyecektir" diye konuştu.

Güleryüz, inşaat sektörü için gerekli yapı malzemelerinin neredeyse tamamen yerli hammaddeler ile üretilebildiğine ve bu nedenle döviz fiyatlarından fazla etkilenmediğine dikkati çekerek, "Konut fiyatlarının, döviz fiyatlarına göre ucuzlaması, yatırımcıyı bir süre sonra konut yatırımına daha çok teşvik edecektir" dedi.

"2012, konut açısından hızını azaltmayacak"

Kentsel dönüşümün, daha mevzuatlarda değişiklik yapılmadan başladığını dile getiren Güleryüz, imarın belli bölgelerde artırılmasıyla büyük projelerin temellerinin atıldığını, eski yapı stokunun olduğu bölgelerde imarın artırılmasıyla birlikte dönüşümün hızlıca gerçekleşeceğini söyledi.

Ayhan Güleryüz, Türkiye'de yenilenmesi gereken 8 milyon konut bulunduğunu, 2B yasasının çıkması ile yeni arsa sahiplerinin yatırım yapabileceğini ve mütekabiliyet konusunda yapılacak düzenlemeyle yabancı yatırımcıların Türkiye'ye daha çok yatırım yapar hale geleceğini kaydederek, bu değişikliklerle, 2012'nin konut açısından hızını azaltmayacağı öngörüsünü paylaştı.

Önümüzdeki dönem inşaat sektörüne konut yatırımlarının yanında katkı sağlayacak özellikle kamu ve enerji yatırımları bulunduğuna işaret eden Güleryüz, "Şu an Türkiye'de 500 kilometrenin üzerinde hızlı tren, 500 kilometre otoyol projesi yapım aşamasındadır. Hidroelektrik santrallerinin kurulu kapasitesi kadar daha yatırım şu an inşaat halindedir. 2010 ve 2011 yılı büyümelerimiz ile dünyanın gözü bizde ve yatırım yapmak isteyen yatırımcılar Türkiye'yi daha çok tercih edecektir. 2012'de enerji ve ulaşım alanında özelikle yurt dışından daha büyük yatırımlar bekliyoruz. Türkiye genç ve dinamik bir nüfusa sahip bulunduğundan büyümeye devam edecektir" diye konuştu.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İnşaat betonu elektronik olarak işte böyle takip ediliyor!
  • 14.02.2024 15:11

İnşaat betonu elektronik olarak işte böyle takip ediliyor!

Güvenli binalar ve şehirler oluşturulması için beton kalitesinin çip yardımıyla ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...