maritbet girişmaritbet
Ev alırken dikkat edilmesi gereken '3D'

Ev alırken dikkat edilmesi gereken '3D'

3D: Doğru Lokasyon, Doğru Proje, Doğru Firma... İşte ev alırken dikkat edilmesi gereken doğrular

Son yılların gözde yatırım alanı gayrimenkul, Türkiye'nin çehresini değiştirdi. Türk ekonomisinin lokomotifi haline gelen inşaat ve gayrimenkul sektörü başarılı yürüyüşünü devam ettiriyor. Özellikle kentsel dönüşümle birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut GYO ve yerel belediyelerin bu konudaki çabaları dikkat çekiyor. Bu kapsamda oturum amaçlı konut alanlar ile birlikte yatırım amaçlı ev sahibi olanlar, İstanbul'un yeni gelişen bölgelerinde yer almaktan vazgeçmiyorlar.

Özellikle Başakşehir, Ispartakule, Bahçeşehir, Halkalı, Kartal gibi hızla gelişen bölgeler gayrimenkul sektöründe önemli yatırımlara ev sahipliği yapıyor. Ev alacak olanların dikkat etmesi gereken ‘Doğru' noktalar var.

Doğru Lokasyon

Konut almak isteyenlerin bakması gereken öncelikli nokta lokasyon… Yatırım ve oturum amaçlı konut almak isteyenlerin lokasyon konusuna çok dikkat etmesi gerekiyor. Özellikle devlet eliyle gerçekleştirilen ulaşım yatırımları aksında alınacak olan konutların geleceği çok parlak gözüküyor. Prim açısından değerlendirildiğinde de bu bölgelerde yapılacak yatırımlarda daha sağlıklı gözüküyor. Ayrıca eğitim yapılarının çevresinde yapılacak yatırımlar, özellikle üniversite bölgelerinde iyi bir kira getirisi sağlayabilir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2019 sonrası 774 kilometreye yükseltmeyi hedeflediği raylı sistem, özellikle bir bölge değil de kentin tamamına değer katacak.

Tüm bu etkenler değerlendirildiğinde yapılacak olan yatırımda dikkat edilmesi gereken ilk madde lokasyon olarak göze çarpıyor. Kentsel dönüşüm aksında bulunan bölgelerin, ağırlıklı olarak merkezi lokasyonlarda kalması nedeniyle de yüksek prim yapması ön görülüyor.

Doğru Proje

Lokasyon belirlendikten sonra ilk iş hangi projede yatırım yapılacağı. Bu konuda ilk madde projeleri yerinde ziyaret etmek, maketlerini incelemek, sosyal donatı alanlarına bakmak, kat planlarında detaylara inmek. Özellikle alınacak evlerin metrekaresinde net, brüt metrekare farkına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca yatırım ve oturum amaçlı konut alınacaksa, bu çerçevede hayata geçirilen projelere ağırlık vermek gerekiyor.

Konut satın alacak olan ailelerin özellikle çocuklarını ön planda tutması, projedeki sosyal donatı alanlarının ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarıyor. Güvenlikli bir sitede yaşamakla birlikte deprem yönetmeliğine uygun olarak üretilen binalarda hayat sürmek, sağlıklı bir geleceğin temellerini atmak anlamına geliyor. İnşa edilecek projenin arsasında herhangi bir problem olup olmadığına dair ise Tapu Müdürlüğü'ne başvurulabilir. Ayrıca kat irtifakı detayını gözden kaçırmamak gerekiyor. Bunun için Tapu Sicil Müdürlüğü'ne uğramak yeterli. Ayrıca projenin imar planı ve yapılaşma süreci detaylıca incelenmeli, bunun için yerel belediyelerle iletişime geçmek kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.

İnşa edilen projenin çevresinde bulunan eğitim kurumları, ulaşım yapıları, yapılmış ve yapılacak olan devlet yatırımları iyice araştırılmalı ve bu doğrultuda karar vermek gerekli. Yatırım yapacak kişi veya ailelerin projeden ne beklediklerini kendi içlerinde sıralaması, aranan evin bulunmasını kolaylaştırıyor. Alınacak evin fiyatına KDV, tapu harcı, alım-satım ücreti gibi rakamların dahil olup olmadığı kontrol edilmeli.

Doğru Firma

Satın alınacak olan konutun lokasyonu ve projesi belirlendikten sonra, firma koşulunu da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Teslim, malzeme kalitesi gibi birçok konuda mağduriyet yaşanmaması için projeyi hayata geçiren firmanın daha önceki referansları dikkatle incelenmeli.

İnşaat sektöründe uzun yıllardır var olan firmalar tarafından üretilen projelerde bu tür sıkıntılar yaşanmazken, tecrübesiz firmalar projeyi teslim etmekte dahi zorlanıyor. Ayrıca TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun yer aldığı devlet destekli projeler de bugüne kadar bir problem yaşanmazken, bundan sonra da yaşanacak gibi durmuyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ev alırken dikkat edilmesi gereken '3D'
  • 12.11.2014 13:44

Ev alırken dikkat edilmesi gereken '3D'

3D: Doğru Lokasyon, Doğru Proje, Doğru Firma... İşte ev alırken dikkat edilmesi ...