Emre Çamlıbel: Yeni konutlar yeşil bina olursa 2023’te 25 milyar dolar tasarruf sağlamış oluruz!

Emre Çamlıbel: Yeni konutlar yeşil bina olursa 2023’te 25 milyar dolar tasarruf sağlamış oluruz!

Türkiye konut sektöründe yeniliklerin öncüsü Soyak Holding’in CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel,19-21 Kasım 2012 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen 21. Kalite Kongresi’nde ‘Geleceğin şehirleri ve Yapı Sektörü” konulu oturuma başkanlık yaptı

 

Türkiye konut sektöründe yeniliklerin öncüsü Soyak Holding'in CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel,19-21 Kasım 2012 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 21. Kalite Kongresi'nde ‘Geleceğin şehirleri ve Yapı Sektörü” konulu oturuma başkanlık yaptı.

Gayrimenkul, enerji, çimento ve döküm sektörlerinde öncü projelere imza atan Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, ana teması ‘Yaşanabilir Gelecek' olan 21. Kalite Kongresi'nde ‘Geleceğin şehirleri ve Yapı sektörü' konulu oturuma başkanlık yaptı. TÜSİAD ve KalDer (Türkiye Kalite Derneği) işbirliğiyle düzenlenen kongrede, Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel'in başkanlığını yaptığı oturuma Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy katıldı.

Oturumun açılışında Çamlıbel, “Kamuoyu bugünlerde daha az yoğun, daha düşük katlı evlerden oluşan şehirlerin mi yoksa altyapısından üst yapısına kadar teknolojinin hakim olduğu, toplu taşımacılığın kullanıldığı şehirlerin mi daha çevreci olduğunu tartışıyor” dedi.

Giriş konuşmasının ardından bu bağlamda gelecekte akıllı ve sürdürülebilir şehirler,Türkiye yapı sektörü ve dünyadaki yeri, sürdürülebilir şehirler için liderlik ve paydaşlarla yönetim, akıllı planlamalar 360 dereceşehirlilik konuları tartışıldı. Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel başkanlık yaptığı ‘Geleceğin şehirleri ve yapı sektörü' panelinde şu bilgileri de verdi: “Yaptığımız çalışmalar sonucunda gördük ki, mevcut binaları iyileştirmek, yeni bir HES yatırımı yapmaktan 6,6 kat daha verimlidir. Türkiye'de bundan sonra yapılacak konutların tamamı yeşil bina olarak yapılsa, 2023 yılında toplam tasarruf 25 milyar $ olur.”

Kıt kaynaklara tükeniyor

Emre Çamlıbel'in ardından söz alan ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, kaynakları giderek tükenen bir dünyada yaşadığımızı vurgulayarak bu konuda çarpıcı rakamlar verdi. Dünya nüfusunun 7.2 milyara yükseldiğini belirten Haluk Sur, bu rakamın %50'sinin kentlerde yaşadığını söyledi. “Kentlerde yaşayanların %33'ü de gayri sıhhi koşullarda yaşıyor, 100 milyon insansa evsiz. Dünya büyük bir nüfus artışıyla karşı karşıya. Bu şekilde devam edilirse 2050 senesinde 2.8 gezegene daha ihtiyaç olacak” diyen Haluk Sur, insanoğlunun en az ürettiği kadar tasarruf etmesi gerektiğini söyledi.

Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy da, 4 mega trendden söz ederek konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Bugün globalleşme, küresel ısınma, demografik değişim mega trendlerine bir dördüncüsü daha eklendi: Şehirleşme. Bundan 10 sene önce şehirleşmenin bir trend olacağını söyleseler inanmazdık. Saniyede 2 kişi kırsaldan şehirlere göç ediyor. Yani geleceği fark edip geleceğe yürüyorlar. İşte bu noktada teknolojinin doğru kullanılması gerekli. Akademik dünyayı göz ardı etmeden ve hem kalkınarak ama hem de yeşili kaybetmemek üzere çalışmalıyız.”

Son olarak söz alan Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş da kıt kaynakların azaldığından söz ederek, çocuklara yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmak gerektiğini söyledi. Varlıbaş, çevreci projelerinin konut alıcıları tarafından da çok rağbet gördüğünü belirterek “Bizi tercih edenlerin %95'i yüksek tahsilli. En ince detayına kadar ne yaptığımızı gayet iyi biliyorlar. İnsanlar çevreye artık çok duyarlı” şeklinde konuştu.

Ortak deklarasyon

Geleceğinşehirlerininyapısıhakkında“hem yeşillenip, hem de birlikteakıllanabilirmiyiz?”sorusunacevaplararanan  ‘Geleceğin Şehirleri ve Yapı Sektörü' konulu oturumda katılımcıların da onayları alınarak bir “deklarasyon”kamuoyuna ve Kalder'e sunuldu.

Bu deklarasyonda şu maddelere yer verildi:

1. Dünyamız kısıtlı kaynaklara sahiptir ve şehirler bu hızla büyürse, dünya artık insanlığa yetmeyecektir.

2. Enerji Türkiye ekonomisinin önemli etkenlerinden birisidir. Gelişen ve kalkınmaya devam eden bir ülke olması bakımından Türkiye'nin yeni enerji kaynaklarına ihtiyacı devam etmektedir. Ancak bu kalkınmanın tasarrufu da içerecek şekilde olması esastır. Enerji üretmektense tasarruf etmek daha etkin bir yöntemdir. Tasarruf teknolojileri desteklenmelidir.

3. Yeşil ekonomi kavramı da bu bağlamda önemlidir. Kalkınma ve çevreye duyarlılık paralel yürütülmelidir.

4. Şehirler ve bunun içerisindeki yeşil binaların varlığı ve rolü kritik yer tutmaktadır. Bu konuda teknoloji ve bilgi üreten kurumlar desteklenmelidir.

5. Yeşil şehirlerin ve projelerin tasarımında dikkat gösterilirse maliyet ve zahmet olmadan farklılık yaratılabilir. Yeşil ve çevre dostu proje geliştirme maliyeti gözardı edilecek düzeydedir.

6. Bu süreçte kamu, özel sektör ve stk birlikteliği önemli yer tutmaktadır.

Geleceği öngörme ve kurum/kuruluşların buna göre konumlandırılmasında önemli rol oynayacak temel başlıklarda uzmanları bir araya getirerek konulara ışık tutmayı amaçlayan 21. Kalite Kongresi'ne özel ve kamu sektöründen pek çok kurum ve kuruluş katıldı ve yaşanabilir bir gelecek için vizyon yaratma süreçleri masaya yatırıldı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 10 milyar liraya ulaştı
  • 12.08.2021 17:41

Gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 10 milyar liraya ulaştı

Re-Pie Portföy Yönetimi tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Sektör Raporu, Türkiy ...

Emre Çamlıbel, gayrimenkul yatırım fonunu anlatıyor!
  • 13.07.2016 15:38

Emre Çamlıbel, gayrimenkul yatırım fonunu anlatıyor!

Re-Pie firmasının ortaklarından Emre Çamlıbel, Turkmall ile yapılan anlaşmanın d ...

Emre Çamlıbel’den Dubai’de önemli açıklamalar!
  • 09.09.2015 14:08

Emre Çamlıbel’den Dubai’de önemli açıklamalar!

Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel gayrimenkul fuarı Dubai Global 2015’te Emlakt ...

Emre Çamlıbel, Gelişen Kentler Zirvesi'ni anlatıyor!
  • 13.05.2015 15:30

Emre Çamlıbel, Gelişen Kentler Zirvesi'ni anlatıyor!

Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, Balıkesir'deki Gelişen Kentler Zirvesi'nde konuştu. ...

Yaşayan İstanbul Maketi sektörü çok iyi anlattı!
  • 12.03.2015 15:12

Yaşayan İstanbul Maketi sektörü çok iyi anlattı!

Soyak Holding CEO'su Emre Çamlıbel, MIPIM 2015'te Yaşayan İstanbul Maketi ile şe ...

Emre Çamlıbel'den İzmir'e kentsel dönüşüm önerisi!
  • 04.06.2014 10:58

Emre Çamlıbel'den İzmir'e kentsel dönüşüm önerisi!

Soyak Holding CEO'su, İzmir Kentsel Dönüşüm ve Yeşil Çevre Zirvesi'nde konuştu. ...