maritbet girişmaritbet
Dönüşüm öncesindeki önemli değişiklikler

Dönüşüm öncesindeki önemli değişiklikler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meclis’te bekleyen kentsel dönüşümle ilgili yasadan önce yönetmeliklerde çok önemli değişiklikler yaptı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Meclis'te bekleyen kentsel dönüşümle ilgili yasadan önce yönetmeliklerde çok önemli değişiklikler yaptı. Buna göre bürokrasi ve evrak kullanımı azalacak, zamandan tasarruf sağlanacak ve idarenin keyfi uygulamalarının önüne geçilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yaklaşan dev kentsel dönüşüm öncesi yatırımların daha hızlı, yapı takibinin daha kolay takip edilmesini sağlamak ve idarenin keyfi uygulamalarının önüne geçebilmek amacıyla “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde” değişikliğe gitti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada değiştirilen yeni yönetmelikle birlikte yapı kullanma izin süreçlerinde evrak bakımından sadeleşme ve zamandan tasarruf sağlanacağını söyledi.

Bakan Bayraktar, Bakanlık olarak bürokrasinin azaltılması, işlemlerin hızlandırılması ve kolaylaştırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Bu çerçevede yaptığımız değişiklikle zamandan tasarruf sağlanacak, yapı denetimi kolaylaşacak ve yatırımlar hızlanacaktır” dedi. Kayıtlarda veya elektronik ortamda bulunan belgelerin yatırımcıdan ayrıca istenmesinin engelleneceğini ifade eden Bayraktar, bu sayede zamandan tasarruf sağlanarak gereksiz bürokrasinin ortadan kaldırılacağını bildirdi.

4 madde değişti

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 03.04.2012 tarihli ve 28253 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik değişikliği ile mevcut yönetmeliğin imar tanımlarına ilişkin 16., ruhsat düzenlenmesi ve ruhsat eki projelere ilişkin 57., yapıda denetim ve fenni mesuliyete ilişkin 58., yapı kullanma iznine ilişkin 64. maddeleri değiştirildi. Ayrıca 64. maddeden sonra gelmek üzere yapı kullanma izin başvurularında istenecek belgelere ilişkin 64/A maddesi eklendi.

10 ADIMDA YENİ DÜZENLEMELER

1- Daha önce imar mevzuatında yer almayan siyah kot ve kırmızı kot tanımları imar tanımlarına dahil edilerek yapının imar planındaki kat adedine esas yol kotunun belirlenmesi ve denetim aşamalarında yaşanan tartışmaların giderilmesi, uygulama ve denetim süreçlerinin bu nedenle aksamaması sağlandı.

2- İmar durum belgesi (çap) ve onaylı jeolojik ve jeoteknik etüt raporunun bir örneğinin en geç iki iş günü, yol kotu tutanağı ve kanal kotu tutanağının en geç beş iş günü içinde idarece ilgililerine verileceği, kanal kotu tutanağının idare dışında düzenlenmesi halinde  ise sürenin üç iş günü olacağı kurala bağlanarak ruhsat eki projelerin bir an önce hazırlanması ve yatırım ruhsat sürecinin hızlandırılması sağlandı.

3- Mimari projeye uygun yapı aplikasyon projesi istenerek komşu parsele tecavüz, bahçe mesafesinde taşma gibi sonradan yaşanan ve telafisi olmayan sorunlara proje aşamasında tedbir getirildi.

4- Ruhsat düzenlemesi aşmasında ayrı bir iş olan toprak kazı hesabı, doğrudan mimari projenin hazırlanması kapsamına alınarak yapı aplikasyon projesi ile birlikte doğru olarak tespit edilmesi ve bürokratik işlemin kısaltılması sağlandı.

5- Yapılan düzenleme ile yapının özelliğine göre arıtma, otomatik kontrol tesisatı, yangın algılama, tahliye ve söndürme gibi projelerle çevre ve yangın konularına karşı proje aşamasında önlemler getirilerek teknolojik gelişmelere uyum sağlanmış, çevreye duyarlılığın artırılması amaçlandı.

6- Projelerin ilk paftasında, yapı inşaat alanı, taşıyıcı sistemin niteliği, kat adedi, emsal hesabı, denetçi mimar, mühendis ve bunlara ilişkin bilgileri ihtiva eden bilgi tablosu ilave edilerek bu bilgilerin tapu kayıtlarında ve yapı kullanıcılarında yer alması yapı ve ilgilileri hakkında bilgilere sahip olmaları sağlandı.

7- İdare dışında onaylanan projelerin yapı ruhsatı verilmesi aşamasında idareye sunulmasının zorunlu olmadığı ruhsat alındıktan sonra ilgili fenni mesul veya yapı denetim kuruluşunca 30 gün içinde kurumlara onaylatarak ruhsat vermeye yetkili idareye verilmesi kural haline getirildi. Bu projelere temel aşamasında ihtiyaç olmadığından ruhsat sonrasında verilmesi sağlanıp inşaatın hemen başlanmasına olanak tanındı.

8- Meslek odasından sicil durum belgesi getirilmesine ilişkin kural ortadan kaldırılırken, proje müellifleri fenni mesuller ve şantiye şeflerinden her proje için sicil durum taahhütnamesi, idareye vermesi gerektiği yönünde düzenleme yapılarak beyan esas hale getirildi. Böylece yatırımcının ruhsat süreci hızlandırıldı.

9- Yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgeleri birer örneği bir önceki ayda yapılan işlemlere ilişkin bilgiler her ayın ilk haftası ilgili meslek odalarına liste halinde topluca bildirilmesi ve yapı ruhsatı ve yapı kullanma iznine ilişkin bilgilerin meslek odalarının kayıtlarına girmesi sağlanarak meslek odalarınca bu üyelerinin kayıtlarının tutulması mümkün hale getirildi.

10- Yapı kullanma izin başvurularında fenni mesul veya yapı denetim kuruluşu raporları dışında yatırımcıdan herhangi bir belge istenmemesi sağlanmış, yapı kullanma izin süreçleri evrak bakımından sadeleştirilmiş, kayıtlarda ya da elektronik ortamda bulunan belgelerin yatırımcıdan ayrıca istenmesi engellenmiş, zamandan tasarruf sağlanarak gereksiz bürokrasi ortadan kaldırıldı.

Milliyet
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor
  • 09.05.2024 10:31

Zeytinburnu'nda 6 bina kentsel dönüşüm için yıkılıyor

Yaklaşık 26 bin metrekare iskan edilebilir inşaat alanından oluşacak projede 185 ...

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...