maritbet girişmaritbet
DESTEK'in 250 gönüllüsü yeni dönüşüm modelini tartışıyor!

DESTEK'in 250 gönüllüsü yeni dönüşüm modelini tartışıyor!

Büyük Marmara depreminin üzerinden geçen 13 yıl sonra ‘Afet Riskinin Azaltılması Yasası ve Uygulama Yönetmeliği’ hazırlandı. Kamuoyu büyük bir beklenti içinde ilk uygulamaları bekliyor

 

Liderliğini Kentsel Strateji'nin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Göksu'nun yaptığı DESTEK Gönüllüleri'nden 250 üye bir araya gelerek  özellikle riskli mahallelerde yaşayanların sorunlarını çözme yolunda 3 çağrı yaptı. 2011 yılında, ‘3ADA1ADA'  Programı ‘imar bonusu' teşviki ile kamusal mekan elde edilmesi ve yaşam alanlarının yeniden tasarımı konusunu masaya yatıran DESTEK Gönüllüreri bu kezde ‘MAHALLE; 3 Yaşamsal Dokunuş' Programı çerçevesinde yapı ve yaşam kalitesinin yüksek olduğu mahallelerimizde mekansal, toplumsal ve ekonomik örgütlenmenin yeniden kurgulanmasını tartıştı.
 
2013 yılında ise ‘KENTteKENT' Programı ile  kent ölçeğinde Mekansal Gelişim Strateji Çerçevesi ile bütüncül bir yaklaşım ele almayı programlayan DESTEK Programlarının amacı,  uygulanabilir ve yaygınlaşabilir kentsel dönüşüm modellerini geliştirmek. 
 
Bu nedenle DESTEK Gönüllüleri, ‘Afet Riski Azaltma Yasası'nın uygulanması süreci içinde önerilen ‘DESTEK Programları'  ile ‘4 Temel Soru ve 4 Temel Öneri' tüm kesimler tarafından tartışılmasını istiyor. 
 
DESTEK Gönüllüleri'nin yol haritası ise şöyle:
 
1.Öncelik nasıl belirlenecek?
 
Kentlerimizde  toplam yapı stoğunun %5 ile %15'i arasında yüksek yapı riski bulunduğu tahmin edilmektedir. Rakamın büyüklüğü ve finansman boyutu dikkate alındığında hangi ilçe, mahalle ve projelere  öncelik verileceği bilimsel bir temele oturtulmalı.
 
Öneri; Kentsel Kapasite Haritaları Hazırlanmalı.
 
Kentlerin, değer, yoksunluk, yoğunluk ve risk haritaları hazırlanarak yeni bir ‘öncelikli dönüşüm senaryosu' yazılmalıdır.Bu temel haritalar dikkate alındığında öncelikli riskli alanlar ile öncelikli dönüşüm alanları ortaya çıkarılmalıdır. Daha farklı çapraz finansman yaklaşımları ortaya konulmalı.
 
2.Finansman nasıl karşılanacak? 
 
Yönetmelik, değer ve inşaat maliyet esaslı bir finansman modeli öneriyor. Parsel birleşmelerinde ise imar hakkı artışı sağlıyor.
 
Öneri; Tercihli Finansman Paketi Önerilmeli.
 
Yönetmelikte önerilen modelin yanısıra, riskli yapı sahiplerinin kendilerinin örgütlenmeleri yoluyla yapıma olanak sağlayacak uzun vadeli kredi mekanizmalarını da içeren çok seçenekli ‘tercihli finansman paketi' oluşturulmalı. 
 
 
3.Planlama bütünlüğü nasıl kurgulanacak? 
 
Yönetmelik, riskli yapıların ya da alanların dönüşümü sürecinde sistematik bir kurgu önermemektedir. Parsel bazında yada ada bazında dönüşümlerin bir sistematik içinde ayrışma değil bütünleşme sağlanması için yeni strateji ve senaryolar geliştirilmeli.
 
Öneri;  Kentsel Strateji Çerçevesi Hazırlanmalı.
 
Kentlerin dönüşümü için strateji, tasarım ve uzlaşma temel kavramlarını içeren 3'lü bakış geliştirilmelidir.  En küçük yaşam alanlarının yeniden tasarlanması için ‘ADA', mekansal, ekonomik ve toplumsal örgütlenmenin yeniden kurgulanması için ‘MAHALLE', kentsel gelişim strateji çerçevesinin geliştirilmesi için de ‘KENT' ölçeğinde stratejiler geliştirimeli ve senaryolar yazılmalı.
 
4.Yapı Yoğunluğu ne kadar artırılacak ? 
 
Artık, kentlerimizin yapılaşma kapasitesi dolmuş durumda. Mevcut durumda bile yeterli sosyal donatı alanı  yok. Bazı alanların yapılaşma kapasitesini doldurmuş olması, mevcut yoğunluğun düşürülmesini  zorunlu kılmakta.
 
Öneri; Menkulleştirme, İmar Haklarının Satışı, Transferi ve İmar Bonusu
 
Yönetmelikte birleşme halinde imar hakları artışı söz konusu. Eşitlik açısından ilave imar hakları satılmalı yada kamusal kazanımlara karşılık artırılmalıdır. ‘3ADA1ADA Programı' örneğinde olduğu gibi, birleşme, yola terk, kamusal mekan ve otopark yapımı gibi imar bonusları verilerek, parsel bazında yapılaşma yerine yapı adası bazında yapılaşma teşvik edilmeli.
 
Kentsel Kapasite Haritaları dikkate alınarak özellikle çok riskli ve korunması zorunlu alanlardaki imar hakları transfer edilmeli yada menkul kıymete dönüştürülmeli.
 
Olası İstanbul depremine daha da yaklaştığımız bugün, başta kamu yönetimi ve riskli alanlarda yaşayanların, DESTEK Programları'  ile ‘4 Temel Soru ve 4 Temel Öneri' yi  dikkate alınmalı ve örnek uygulamalar buna göre yapılmalı. 
 
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...