maritbet girişmaritbet
Büyük operasyona inşaat sektörü ne dedi

Büyük operasyona inşaat sektörü ne dedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyonla ilgili inşaat sektörünün önde gelen isimleriyle konuştuk

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan rüşvet ve yolsuzluk iddialarını kapsayan operasyonunun yankıları devam ediyor. Söz konusu operasyonun inşaat ve gayrimenkul sektörünün nasıl etkileyeceğini araştırdık ve önemli ismlerle görüştük. Sektör profesyonellerinin konuyla ilgili görüşleri şöyle;

Alaeddin Babaoğlu ‘İnşaat sektörünü ve yabancıya satışı etkilemez'

Amplio Emlak Yönetim Kurulu Başkanı

Amplio Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu ‘ Soruşturma, biz dahil iyi projeleri,  inşaat sektörünü ve yabancılara satışı olumsuz bir yönde etkilemez. Bu tür gelişmeler, soruşturmalar dünyanın her yerinde oluyor. Ardından adli sürece geçiliyor. Ayrıca sektörde konut balonu yok. İstanbul gibi bir şehide halen konut açığı var. Bu açık 70 bin seviyelerinde. Talebe göre proje üretirseniz herhangi bir sorun yaşamazsınız. Eski kafayla 80 katlı bina yapmaya devam edersek bu projeler satış dahil her konuda zorlanacaktır. Doğru projeyi yaptığınızda satışları ne balon etkiler, ne de soruşturma. Sonuç olarak soruşturma olayının sektörü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum' dedi.

Ömer Derbazlar ‘Uzun vade de Türkiye'yi pozitif etkiler'

Metropolist Yapı ve Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı

Metropolist Yapı ve Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar ‘Olaylar çok yeni. Başlangıçta tabii ki insanlar merak içinde ve şaşkın. Ama sonuçta bu olayın gerçek etkisi daha uzun vade de, olaylar netleştikten sonra ortaya çıkar. Soruşturmanın konut sektörüyle ilgili çok ciddi sıkıntı doğuracağına inanmıyorum. Emlak ve konut sektörü çok büyükbir alan. Türkiye'nin en büyük sektörlerinden birisi.  Bu tür gelişmeler kısa vadede insanlara şok etkisi yapabilir ancak uzun vade de soruşturma ve araştırmaların sektörü olumsuz etkileyeceğini, negatife yönlendirecek bir sonuç doğuracağına inanmıyorum. Bu sıkıntı bireysel ve kendi içerisinde yani muhatap kişileri etkiliyor. Büyüyen gelişen ülkelerde zaman zaman bu tür dalgalanmalar ve iddialar olabilir. Özellikle emlak ve konut sektöründe büyüyen ülkelerde bu tür gelişmeler olabilir. Bu kadar büyük sektörde sıkıntı yoksa sıkıntı vardır zaten. Bu tür araştırmalar sektörü daha da sağlamlaştırır. Çok kısa vade de olumsuz etki olabilir ancak uzun vade de pozitif katkısı olacaktır. Bu konular araştırılıyorsa, sektör kendini yönetmek dinamiklere ulaşmış demektir. Bu olay uzun vade de Türkiye'nin pozitif yönde etkiler. Yabancılar açısından hiçbir olumsuz sonuç doğurmaz' dedi.

Serdar İnan ‘Yabancı yatırımcı etkilenir'

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, inşaat dünyasını içinde bulunduğu soruşturma kapsamında bir açıklama yapmak için erken olduğunu vurguladı.

Yabancı yatırımcının bu durumdan mutlaka etkileneceğini belirten İnan, durumların iç piyasayı da ortak vadede etkileyeceğini söyledi. Bu durumun daha sonra geçeceğini ifade eden İnan, iç piyasadaki tedirginliğin daha sonra geçici olduğunun altını çizdi. Kuveyt'teki gayrimenkul fuarına ilişkin gözlemlerini de aktaran İnan, “Yabancıların Türkiye'ye ve İstanbul'a fevkalade bir ilgisi var. Bunu iyi yönlendirmek ve planlamak gerek. Bunu yolu da İstanbul'un 10 yıl sonrasının tüm planlarının hazırlanarak reklam gibi sunulmasından geçiyor” diye konuştu.

Yaşar Aşçıoğlu; 2 milyar dolarlık ihalede benden 2 kuruş rüşvet istenmedi'

Yaşar Aşçıoğlu – Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

‘2 milyar dolarlık ihalede benden 2 kuruş rüşvet istenmedi'

İnşaat dünyasının da içinde bulunduğu operasyon hakkında açıklama yapan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu bu duruma çok üzüldüğünü belirtti. İstanbul İnşaatçılar Derneği Onursal Başkanı olarak yükü üzerinde hissettiğini belirten Aşçıoğlu, devletten 2 milyar dolarlık ihale aldığını ve kimseye 2 kuruş bile rüşvet vermediğini dile getirdi. İnandığı tüm değerler üzerine yemin eden Aşçığoğlu, “Hiç kimse benden 2 simit parası veya 2 delikli kuruş istemedi, hiçbir yere bağış yapmaya yönlendirilmedim ve bende vermedim. İş dünyası bu soruşturmayla demoralize oldu. Ali Ağaoğlu gibi mesleki bir büyüğümüzün soruşturma kapsamına dahil olması bizi derinden üzdü” dedi.

Adalete yansıyan bir şey olmadığını ve bunun Türkiye üzerine oynanan bir oyun olduğunun altını çizen Aşçıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü, “Adalete yansıyan bir şey yok. Bende şahsen böyle bir olay olduğuna inanamıyorum. İnşallah da öyle çıkar. Böyle bir soruşturma yabancı yatırımcıyı ürkütür. Geçen ay Katar'da 1 milyar dolarlık bir grupla ortaklık yaparken Gezi Olayları'ndan dolayı yatırımcının çekinceli davrandığını gördüm. Bu durumda yine yabancı yatırımcıyı ürkütür, kaçırır. Bundan sonra da daha da korkacaklarını zannediyorum. Suçlu varsa tabiî ki cezasını çekmeli ama ben şahsen bir suçlu olduğuna inanmıyorum.”

Emre Maraşlı ‘Siz tutuklanmış iş adamından kule alır mısınız'

Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı

İnşaat sektöründen birçok ismi yer aldığı soruşturma İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 Aralık 2013 sabahı başlatıldı. Soruşturma ve operasyonların sektörü nasıl etkileyeceğini emlaktasondakika.com ekibi birçok önemli isimle görüştü. Emlaktasondakika.com, olaylara yabancı yatırımcı gözüyle bakan Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı'nın görüşlerine de başvurdu.

“Siz kule alacak olsanız tutuklanmış iş adamından alır mısınız?” sözleriyle konu hakkındaki fikirlerini açıklayan Maraşlı sözlerine söyle devam etti: “Bu işin hemen çözülmesi ve her şeyin medyayla paylaşılması lazım. Esenyurt'ta yaşanan imar sorunları ile Avrupa'ya rezil olmuştuk. Türkiye'nin en prestijli firmaları Arap dünyasına iyi bir giriş yaptılar. Bununla birlikte reklam tanıtımlarını ve satışları yaptılar. Şimdi bu adam tutuklanıyor. Sektörle ilgili her sene bir falso çıkıyor. Emlak Konut GYO'nun sözleşmelerde vurguladığı gibi devlet olarak çıkıp ne olursa olsun projelerin bitirileceğini ve sorumluluğun devlette olduğunu söylemesi lazım. Esenyurt'taki olaylardan sonra bu soruşturma ikinci olay oldu” dedi.

Türkiye'nin inşaattaki fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken Maraşlı, “Bugün basit bir işçilik aldığımızda 5-6 bin liralık birim fiyatımız 45-50 bin liralara çıktı. Biz ve projelerimiz bu olaydan henüz etkilenmedi. Wroof projesinin satışları topraktan olmasına rağmen iyi gidiyor ama bu konu sektörü olumsuz yönde etkileyecektir” diyerek sözlerini bitirdi.

Rıza Hüseyin Erkanlı ‘Sektörün bu tip konularla muhatap olmaması gerekir'

Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Rıza Hüseyin Erkanlı ‘Şuan bizde dışarından izliyoruz. Detaylara hakim değiliz. Biz de bekleyip görmek istiyoruz. Bir süre daha beklememiz lazım. Sektörün bu tip konularla muhatap olmaması gerekir. Konuyla ilgili detaylar belli olduktan sonra açıklama yapacağız' dedi.

Ramadan Kumova ‘Detayların belli olmasını bekliyoruz'

Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi

Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova konuyla ilgili açıklama yapmak için olayların netleşmesini, tüm detayların belli olmasını beklediğini belirtti.

İnanç Kabadayı ‘Detaylar belli olduğunda açıklama yapacağız'

EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı

EgeYapı Group Kurucu Başkanı İnanç Kabadayı ‘Bu adli bir olay. İyi izlemek lazım. Şuan bir şey söylemek doğru değil. Olayın tüm detayları ile sonuçlar belli olduğunda gerekli açıklamayı yapacağız' dedi.

Soner Keleş ‘Ayrıntılar belli olduğunda açıklama yapacağız'

Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi

Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş konuyla ilgili henüz açıklama yapmak istemediğini, tüm detayların belli olduktan sonra konuyla ilgili görüş bildireceğini söyledi.

Mahmut Şaban Okka 'Operasyon, geçici bir süre vatandaşı tedirgin eder'

Okkalar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Okkalar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şaban Okka, "Vatandaşın geçici bir süre temkinli davranacağını düşünüyorum. Uzun vadede sektöre bir etkisi olmayacaktır. Yabancı yatırımcılar somut verilerle, ülke ekonomisindeki istikrarı inceleyerek yatırım yapıyorlar. Bu operasyon yabancı yatırımcıyı da etkilemez" dedi. 

Ozan Balaban 'Şu aşamada fikir belirtmek doğru olmayacaktır'

Emaar Türkiye CEO'su

Emaar Türkiye CEO'su Ozan Balaban; "Konu yargıda ve biz de henüz neler olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Şu aşamada konuşmak veya bir fikir belirtmek doğru olmayacaktır" dedi.

Emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Ağaoğlu serbest bırakıldı iddiası
  • 20.12.2013 11:53

Ali Ağaoğlu serbest bırakıldı iddiası

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu'nun serbest bırakıldı ...

Ali Ağaoğlu, adliyeye sevk edildi
  • 20.12.2013 08:27

Ali Ağaoğlu, adliyeye sevk edildi

17 Aralık Operasyonu kapsamında gözaltına alınan Ali Ağaoğlu, adliyeye sevk edil ...

Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab'ın menkul ve gayrimenkullerine el konuluyor
  • 20.12.2013 08:16

Ebru Gündeş'in eşi Reza Zarrab'ın menkul ve gayrimenkullerine el konuluyor

'17 Aralık Operasyonu' kapsamında gözaltına alınan Reza Zarrab'ın menkul ve gayr ...

Ali Ağaoğlu'nun gözaltındaki ilk görüntüsü
  • 19.12.2013 09:02

Ali Ağaoğlu'nun gözaltındaki ilk görüntüsü

Büyük rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alınan Ali Ağaoğlu, sağlık kontrolü ...

Mahmut Şaban Okka 'Operasyon, geçici bir süre vatandaşı tedirgin eder'
  • 18.12.2013 13:17

Mahmut Şaban Okka 'Operasyon, geçici bir süre vatandaşı tedirgin eder'

Okkalar İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Şaban Okka, gündemi sarsan büy ...

Büyük operasyona inşaat sektörü ne dedi
  • 18.12.2013 12:49

Büyük operasyona inşaat sektörü ne dedi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyonla ilgili inşaat ...