maritbet girişmaritbet
Asansöre binerken dikkat!

Asansöre binerken dikkat!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yıl denetlediği 35 bin 983 adet malın 4 bin 72'sini teknik şartlara aykırı bulundu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçen yıl denetlediği 35 bin 983 adet malın 4 bin 72'sini teknik şartlara aykırı bulundu.

Örneğin denetlenen 1622 asansörün 666'sında bu tür hatalar ortaya çıktı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) sonuçları, piyasadaki bazı malların teknik şartları taşımadığını ortaya koydu.

1,8 milyon lira ceza

Geçen yıl eletrikli ekipman, ayakkabı, otomotiv, tekstil ve asansör gibi gruplarda 35 bin 983 adet mal incelendi. Bunların 4 bin 72 adedi teknik düzeye aykırı bulunurken, bu kapsamda 1,8 milyon liralık idari para cezası kesildi. 48 mal için ise güvensiz olduğu gerekçesiyle toplama kararı çıkarıldı.

Yüzde 35 artış var

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre teste giren mal sayısında yüzde 35 artış var. En çok denetlenen mal grupları yüzde 30,1 ile elektrikli ekipmanlar, yüzde 23,8 ile tekstil, yüzde 13,6 oranı ile ayakkabı oldu. En fazla sorun asansörlerde görüldü. Denetlenen 1622 asansörün 956'sı belirlenen kriterlere uygun olurken. 666 adedi ise teknik şartlara aykırı bulundu. Teknik düzenlemeye aykırılık etiket, belge ve doküman eksikliklerini kapsıyor.

Güvensizlik tespiti

Yine, otomotivde 523 mal belirlenen kriterlere uygun olurken 311 adedi ise aykırı bulundu. Bu kalemdeki malların 21 adedinde ise güvensizlik tespit edildi. Güvensizlik ürünün test muayenesi ile tehlikeli olduğunun tespit edilmesi olarak değerlendiriliyor.

Prizlerde yangın riski

Geçen yıl hakkında toplatma kararı alınanlar; işlevini yerine getiremeyen, hatalı işaretlenmiş farklı marka ve modellerde gaz detektörleri, tehlikeli bölümlerine el ile ulaşılabilir tavan armatürü, elektrik şoku ve yangın riski taşıyan farklı markalarda çoklu prizler gibi mallardan oluştu.

Yerli üreticiye koruma

Denetim sonuçlarını değerlendiren Bilim, Sanayi ve  Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bu faaliyetlerin hem firmalar arasındaki haksız rekabetin önlenmesi hem yerli malların ithallere karşı korunması açısından önemli olduğunu söyledi. Ergün, şunları söyledi: "Bakanlık olarak yürüttüğümüz en önemli görevlerimizin başında, sanayi ürünlerinin güvenliği ve teknik mevzuatına uygunluğuna yönelik gerçekleştirdiğimiz piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri geliyor. Ayrıca halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden mallara asla geçit vermeyeceğiz."

Erdoğan Süzer/Bugün Gazetesi

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Temassız asansör ses komutları ile çalışacak
  • 09.09.2020 15:18

Temassız asansör ses komutları ile çalışacak

Bilişim Vadisi’nde Ar-Ge çalışmaları yapan bir yazılım şirketi bünyesinde buluna ...

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor
  • 10.10.2019 09:39

Bodrum'da milyon dolarlık yıkımlar devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bodrum'da yıkımlar sürüyor
  • 01.10.2019 11:18

Bodrum'da yıkımlar sürüyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Bodrum’da kaçak yapıları incelemesinin ...

Bir mahalleden bir mahalleye asansörle yolculuk
  • 27.05.2019 18:55

Bir mahalleden bir mahalleye asansörle yolculuk

Artvin'in Hopa ilçesinde Kuledibi mahallesinin yol sorunu belediye tarafından ya ...

Önder Bekensir alevlerin arasında kaldı!
  • 30.12.2020 09:52

Önder Bekensir alevlerin arasında kaldı!

Önder Bekensir, Meksika'nın gözde tatil bölgesi Tulum'da yaşadığı villada yangın ...

Bursa Teleferik çalışmasına bir gün ara verildi
  • 29.09.2020 11:57

Bursa Teleferik çalışmasına bir gün ara verildi

140 kabin ile saatte bin 500 yolcu taşıma kapasiteli Bursa Teleferik, çalışmasın ...