maritbet girişmaritbet
Altınını bozduran gayrimenkule koşuyor

Altınını bozduran gayrimenkule koşuyor

Türkiye’de altın fiyatlarının yüksek seyretmesiyle birlikte altın birikimi olanlar, gayrimenkule yatırım yapmaya başladı.

Türkiye'de altın fiyatlarının yüksek seyretmesiyle birlikte altın birikimi olanlar, gayrimenkule yatırım yapmaya başladı.

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (EESOB) Başkanı, aynı zamanda Kuyumcular Odası'nın da Başkanı olan Rasim Fırat, yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının inişli çıkışlı olmasına rağmen genelde yüksek seyrettiğini belirterek, halkın fiyatları çok yüksek bulduğunu belirtti.

Altın fiyatlarının yüksek olduğu zaman kuyumcu esnafının alım-satımda zorlandığını dile getiren Fırat, "İnsanlarımız herhangi bir mamulü çok uzun vadeli, taksitli alabiliyor. Gerçi onların geri satışı yok ama kredi kartı olsun, taksitli olsun çok uzun vadeli alım yapabiliyorlar, maalesef altında böyle bir durum yok. Sıcak para olması gerekiyor" diye konuştu.

Halkın dolayısıyla altın almakta zorlandığını dile getiren Fırat, halkın alımda zorlanınca, kuyumcu esnafının da sirkülasyon olmadığından dolayı para kazanamadığını dile getirdi.

Kuyumcunun yatırımını yaptığı sermayenin sirkülasyonu olması gerektiğini vurgulayan Fırat, "Kuyumcu esnafı istediği karı elde edemiyor. Kuyumculuk da bir sanattır, günümüzde kolay kolay kimse de sektör, iş değişikli yapması zordur. Onun için özellikle Erzurum'da olan kuyumcular bunu bir sanat, meslek bellemişler, ama maalesef bekledikleri karı son yıllarda elde edemiyorlar" şeklinde konuştu.

"Altın fiyatlarının yükselmesi bizim karımıza değildir"

Kuyumcu esnafının son yıllarda sermaye artırımı yapamadığını kaydeden Fırat, şunları kaydetti: "Altın, kilogram bazında artırım yapamamaktan dolayı para kazanıyor diyemiyoruz. Ancak fiyatların yükselmesinden doğan aradaki fark bizim için bir kar değil. Keşke altın fiyatları daha düşük olsa, ama sirkülasyon olsa, kuyumcu mal satsa, müşteri gelse gitse. Müşterimiz sürekli getirse, bir taraftan bozdursalar, bir taraftan altın alsalar, biz daha çok sirkülasyon yaparız, daha çok mutlu oluruz. Böyle olması bizim de işimize gelir. Ama altının gramı olmuş 100 lira, 'sabah kasadan çıkar vitrine diz, akşam da aynı gramı vitrinden al kasana koy, gelen giden olmamış, satış olmamış' bu bizim de zararımızadır."

 "Mülkiyet alımları için altın bozduruyorlar"

Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte halkın alım gücünün düştüğüne dikkati çeken Fırat, tasarruf için altın düşünen insanların artık dövize, yani dolar ve avroya yöneldiğini vurguladı.

Tasarruf düşünenlerin bazılarının kuyumculardan Cumhuriyet altını, işçiliği olmayan tane liralardan aldıklarını kaydeden Fırat, şöyle dedi: "Kendi ticari işine göre altınları getirip, günlük bozdururlar. Burada tabii bir rakam verebilmek, yani 'Altın alan mı, bozduran mı fazla?' kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ama altın bozduran daha fazla. Özellikle mülkiyet alımları için daha çok altın bozduruluyor. Günümüzde birisi daire alıyor, arsa, işyeri, arazi her neyse bir mülkiyet alındığında birikiminde olan altınları bozduruyorlar. Son yıllarda altın yerine toprağa yatırım yapmak biraz daha cazip geliyor. Bunun için altın alanlardan çok altın bozduranlar daha fazla."

"Kuyumculuk sektörü her geçen gün geriliyor"

Yaz sezonunda düğünlerin sayısının arttığını da anımsatan Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okulların tatil olması, aile yakınlarının yurt dışından tatil için memleketlerine dönmesi nedeniyle düğünler genelde bu tarihlere denk getiriliyor. Getirdikleri birikimlerini biraz olsun altına yatırıp, biraz tasarruf eden insanlarımız var. Hem düğünler olsun, hem de yurt dışından gelen kendi insanlarımıza yaptığımız satışlardan dolayı, yaz sezonunda satışlarımız biraz fazla, kış sezonunda satışlarımız az olmasına rağmen işler dönüyor."

Fırat, kuyumculuk sektörünün her geçen biraz daha geriye gittiğini sözlerine ekledi.

        

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Altının yükselişi devam ediyor!
  • 03.10.2016 17:36

Altının yükselişi devam ediyor!

Altın geçen haftayı düşüşle kapatmıştı. Bu gün itibari ile tekrar yükselişe geçt ...

‘Kuyumcular para yetiştiremiyor’
  • 06.09.2015 14:46

‘Kuyumcular para yetiştiremiyor’

Bursa Kuyumcular Odası Başkanı İsa Altıkardeş, vatandaşın, yastık altı birikimle ...

Altın fiyatları 3 ayın zirvesinde
  • 17.02.2014 11:22

Altın fiyatları 3 ayın zirvesinde

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 8 Kasım 2013'den bu yana gördüğü en ...

Çeyrek altın ne kadar oldu
  • 06.01.2014 16:12

Çeyrek altın ne kadar oldu

Serbest piyasada çeyrek altın 139,00 liradan alınıyor 143,00 liradan satılıyor ...

Altın fiyatlarında son durum - 2 Ocak 2014
  • 02.01.2014 10:41

Altın fiyatlarında son durum - 2 Ocak 2014

2013 yılını 1981 yılından bu yana görülen en kötü performans ile kapatan spot a ...

Altınını bozduran gayrimenkule koşuyor
  • 13.12.2011 15:41

Altınını bozduran gayrimenkule koşuyor

Türkiye’de altın fiyatlarının yüksek seyretmesiyle birlikte altın birikimi olanl ...