maritbet girişmaritbet
İTÜ, Bodrum Hebil 157 Evleri’yle en prestijli ödülü aldı

İTÜ, Bodrum Hebil 157 Evleri’yle en prestijli ödülü aldı

İTÜ tarafından inşa edilen 'Bodrum Hebil 157 Evleri' Dünya’da uluslararası alanda peyzaj mimarlığı dalında verilen en prestijli ödül olan Onur Ödülü’ne layık görüldü

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cengiz Yıldızcı, Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülşen Aytaç ve Y. Mimar Alper Aytaç tarafından inşa edilen “Bodrum Hebil 157 Evleri” Dünya'da uluslararası alanda peyzaj mimarlığı dalında verilen en prestijli ödül olan Onur Ödülü'ne layık görüldü.

İTÜ'lü akademisyenlerden oluşan proje grubu, Residential Design kategorisinde Türkiye'den bu çok değerli ödülü kazanan ilk ekip oldu.

Peyzaj Mimarlığının Oscar'ı

Amerikan Society of Landscape Architects (ASLA) 1981 yılından günümüze kadar dünya üzerindeki tasarım ve planlama açısından en iyi projeleri seçiyor. Dünyanın en prestijli peyzaj tasarım ödülleri sayılan ve peyzaj mimarlığının Oscarları olarak da anılan yarışmada her yıl 600 ile 1000 proje arasından dünyanın en iyi projeleri seçiliyor.

Dünya çapında kabul edilmiş bir topluluk olan ASLA jüri üyeleri İTÜ'nün projesini "Kısaca sanat eseri…  Her parça hiçbir israfa neden olmadan mükemmel şekilde kullanılmış, birçok evin birada kullanılması erişilebilirliğe engel olmadan kümelenmiş güzel bir proje." olarak değerlendirdi.

Bodrum'a yeni bir soluk getiren Hebil 157 Evleri Projesini “Mimarlık Topografyanın Uzantısı” olarak tanımlayan Doç. Dr. Gülşen Aytaç, proje hakkında şunları aktardı: “Mimari projede bir yandan doğanın dinamik yanlarını ele alırken diğer yandan hipnotik bir etki yaratmıştır. Hebil 157 arazisi, Bodrum yarımadası karşısında Kos Adası'sında bulunduğu varsayılan yanardağın püskürttüğü lavların soğuyup kristalleşmesinden oluşur. Arazi üzerinde yükselen Bodrum Beyazı binalar tam da bu efsanevi dağın oluşturduğu kristaller şeklindedir. Sahip oldukları manzara açısına ve çevresel ilişkilerine göre farklı yapıya sahip olan 5 bina kendi içinde bir ritme sahiptir. Bu ritim bina içlerinde sadece volkanik bazalt taşı kullanılmasıyla ve manzarayı kucaklayan cam yüzeyleriyle birleşip doğanın tüm şeffaflığını yansıtır. Asırlık zeytin ağaçları ve 10 adet lavanta Bodrum'un huzurlu yapısını tamamlar.”

Hebil 157 Evleri projesinden önce uluslararası alanda birçok makale ve kitap yayımlayan Ahmet Cengiz Yıldızcı, Gülten Aytaç ve Alper Aytaç, 2012 yılında düzenlenen 42 yarışmacının katıldığı “Yenikapı Transfer Noktası ve Arkeo-Park Alanı Uluslararası Mimari Avan Projesi ” Yarışması'nda 1.lik Ödülünün sahibi olmuşlardı. Ekip aynı zamanda Taksim Divan Oteli'nin Çatı Katı Peyzaj Projesi, Four Seasons Hotels Peyzaj Projesi ve Topkapı Saray Bahçesi Restorasyon Projesi gibi önemli projelerde de yer almışlardı.

İTÜ'lü akademisyenler, ülkemizin mimarlık ve peyzaj mimarlığı alanında bilinirliğini arttıran ödülü, 18 Kasım 2013 tarihinde ABD'de Boston Convention Center'da düzenlenecek törenle alacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bodrum'daki o projeye büyük ödül!
  • 10.09.2014 10:23

Bodrum'daki o projeye büyük ödül!

Seçkin gayrimenkul danışmanlık firmalarından Space Gayrimenkul'ün pazarlamasını ...

İTÜ, Bodrum Hebil 157 Evleri’yle en prestijli ödülü aldı
  • 06.11.2013 10:40

İTÜ, Bodrum Hebil 157 Evleri’yle en prestijli ödülü aldı

İTÜ tarafından inşa edilen 'Bodrum Hebil 157 Evleri' Dünya’da uluslararası aland ...