maritbet girişmaritbet
Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Denizbank Konut ve Taşıt Finansman Bölüm Müdürü Hasan Varol, kredi kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetledi...

İnşaat sektörünün 2010 yılında en hızlı büyüyen sektörler arasında yer aldığını söyleyen Deniz Bank Konut ve Taşıt Finansman Bölüm Müdürü Hakan Varol, yılın ilk 9 ayında konut kredileri yüzde 23 civarında genişleyerek 55 milyar TL rakamlarına ulaştığını kaydetti. Bu büyümede düşük faiz oranlarının önemli etkisi olduğuna dikkat çeken Varol, “Yılın ilk 6 aylık döneminde 204 bin tüketici yaklaşık 14 milyar TL tutarlı mortgage kredisi kullanıldı. 3. çeyrekte de mortgage kredilerinde talep artışı net olarak gözlemleniyor. Büyümenin son çeyrektede bu şekilde devam etmesi durumunda sektör yılı yüzde 30 civarında bir büyüme rakamı ile kapatacak” diye konuştu.

Varol, yılın ilk iki çeyreğinde mortgage kredilerinde 2009 yılının ilk 2. çeyreğine göre yüzde 118'lik bir artış yaşadıklarını kaydetti. Bugüne kadar yaklaşık 40 bin kişiyi konut sahibi yaptıklarını söyleyen Varol, bu rakamın 10 bini sadece 2010 yılında kullanıldığını vurguladı. Varol, “Faizlerin oldukça cazip seviyelere gelmesi ve mortgage kanununun tüketicilere sağlamış olduğu avantajlarla 72 ay olan vadeler 96 aya kadar yükseldi' dedi.
 
180 aya kadar vade imkanı Varol, önümüzdeki dönemde vadelerin bir miktar daha yükselmesi şaşırtıcı olmayacağını söyleyerek §DenizBank olarak 180 aya kadar uzanan vadelerimiz ile kira öder gibi taksit ödeme avantajı sunarak müşterilerimizin daha kolay ev sahibi olabilmeleri için çalışıyoruz” diye konuştu.
 
Sorunlu krediler diğer kredi türlerine göre hem çok düşük seviyelerde hem de kriz önceki seviyeler olan yüzde 1 seviyelerine doğru hızla ilerlediğine de değinen Varol, sektördeki sorunlu kredi oranı şu anda yüzde 1,7 seviyesinde olduğunu kaydetti. Varol sabit faizli mortgage, artan taksitli mortgage, yatırımcıya mortgage, projelere mortgage, yabancılara mortgage gibi ürünlerle müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşıladıklarını söyledi.
 
Hasan Varol'dan kredi alırken dikkat edilmesi gerekenler listesi:
* Sadece faiz oranlarına göre karar verilmemeli.
* Faiz dışında oluşan masraflar net olarak öğrenilmeli.
* Masrafların maliyetleri de göz önünde bulundurulmalı.
* Alternatif ödeme tablolarını inceleyerek en uygun ödeme alternatifini belirlenmeli.
* Kredi taksitinin aile gelirinin % 40'ını geçmemesine özen göstermeli.
* Projelerden konut alınacaksa doğru lokasyonda, doğru fiyatta olabilecek projeleri tercih edilmeli.
* Projeyi yapan firmaların daha önce yaptıkları projeleri mutlaka incelemeli.
 
60 AY VADEDE
Faiz oranı: Yüzde 85 (1,000 TL dosya masrafı ile )
Taksit miktarı: 100 bin TL için aylık 2 bin 135 TL
120 AY VADE
Faiz oranı: Yüzde 0.90 (1,000 TL dosya masrafı ile)
Taksit miktarı: 100 bin TL kredi için aylık 1,366 TL.
 
Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?
  • 28.10.2010 23:59

Konut kredisi kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Denizbank Konut ve Taşıt Finansman Bölüm Müdürü Hasan Varol, kredi kullanırken n ...