maritbet girişmaritbet
Nevşehir Kalesi ve çevresinde kazı çalışmaları başladı

Nevşehir Kalesi ve çevresinde kazı çalışmaları başladı

"Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi" uygulaması sırasında tesadüfen bulunan yer altı şehrinde kazı çalışmaları başladı.

Nevşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen "Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi" uygulaması sırasında ortaya çıkan yer altı şehrinde iki yıldır süren temizleme işlemleri tamamlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen, bugüne kadar, freskleri önemli ölçüde korunmuş kayadan oyma kilise ile geçiş tünelleri, yaşam odaları ve çeşitli eşyaların ortaya çıkarıldığı 360 bin metrekarelik alanı kapsayan yer altı şehrinde, teknik kazı çalışmaları yapılıyor.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver yaptığı açıklamada, yer altı şehrinde 100 bin metrekarelik bir alanda temizliğin tamamlandığını, üniversite ve müze yetkililerinden oluşan teknik ekibin çalışmalara başladığını bildirdi.

Alanın turizme açılmasıyla Kapadokya'ya gelen turist sayısının yaklaşık iki kat oranında artacağına inandığını belirten Ünver, elde edilen bulguların ise bölge tarihine ışık tutacağını ifade etti.

Bugüne kadar sürdürülen çalışmalarda pipo, gözyaşı şişeleri, kandil ve kılıçların bulunduğunu dile getiren Ünver, son olarak da geçen yıl ortaya çıkarılan kilisenin giriş kısmındaki kazılarda, 800 yıl öncesine ait mezarların bulunduğunu söyledi.

Ünver, ortodoskların, geçmişte önemli kişileri kilise girişine defnettiği bilgisinden yola çıkarak araştırmaların yapıldığını, her yeni bulgunun kendisini ve kazı ekibini heyecanlandırdığını aktardı.

Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli üniversitelerden teknik gezi amacıyla yer altı şehrine gelen ekipler olduğunu, bu tür çalışmalara kolaylık sağlamak amacıyla alanın bir bölümünün gelecek yıl ziyarete açılabileceğini kaydeden Ünver, "Çalışmalarda, son olarak 9 kişinin mezarına rastlandı. Üzerinde papaz elbisesi olduğu düşünülen yaklaşık 800 yıllık insan cesedi bulundu. Kabrin içinde kahverengi keten kumaş parçaları ve küçük bir istavroz haçı da çıktı. Her gün yeni bulgulara ulaşarak devam ediyoruz." diye konuştu.

Yer altı şehrinde yaşam alanları oluşturulacak

Çalışmaların tamamen bitirilmesi konusunda net bir tarih olmadığını, alanı günümüz insanlarının istifade edebileceği bir şekle dönüştürmeyi hedeflediklerini anlatan Ünver, yer altı şehri turizme açıldığında içinde otel, konferans salonu, ibadethane ve lokantaların yer alması için proje hazırlığı içinde olduklarını dile getirdi.

Ünver, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmaları son derece titizlikle sürdürüyoruz. Acele etmiyoruz çünkü bu tarihi bir miras, tüm dünya insanlığı buradan istifade edecek. Belki bölgeye gelen 3 milyona yakın turist, bu değerin kazanılmasından dolayı 5 milyon olacak. Buraları aynı zamanda içinde yaşanabilir mekanlar haline getirmeye çalışıyoruz. Bununla da ilgili olarak başta kendi ilimiz üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerle çalışmalarımız devam ediyor. Buraya bir anlam kazandırmaya çalışıyoruz. İçerisinde butik otel, konferans salonu, yürüyüş yolları, ibadet mekanları gibi bir proje çalışmasının alt yapısını hazırlıyoruz. Böylelikle, insan yaşamıyla kucaklaşan tarihi bir mekan dokusu ortaya çıkacak. Bu, hem ülkemiz hem de tüm insanlık adına ciddi ve büyük bir kazanım olacak. En kısa sürede merakları giderecek şekilde bir bölümünü ziyarete açacağız."

Alandaki teknik çalışmaları koordine eden arkeolog Semih İstanbulluoğlu ise çeşitli dönemlerdeki insan yaşamına ait bulgulara rastlanılan alanın, niteliksiz yapılaşma nedeniyle büyük çapta zarar görmüş olduğuna, bu nedenle çalışmaların titizlikle sürdürüldüğüne işaret etti.

Yer altı şehrinin üzerindeki iki binden fazla gecekondunun kaldırılarak tarihi yapının ortaya çıkarıldığını anımsatan İstanbulluoğlu, "Yer altı şehrinin bulunduğu bölgede 2011 yılına kadar yaşam devam etmiş. Sonra gelen insan kendinden önce gelen insanı süpürerek burada yaşamış. Bu durum çalışmalarımızı zorlaştırdı. Eskiye doğru gidildikçe tahribatın yüksek olduğunu görüyoruz." dedi.

İstanbulluoğlu, teknik kazı çalışmaları neticesinde, Kapadokya'daki, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ilişkin net veriler elde edilebileceğini de sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...