maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümle birlikte 18 şehirde 19 yeni stadyum inşa edilecek!

Kentsel dönüşümle birlikte 18 şehirde 19 yeni stadyum inşa edilecek!

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında olumsuz şartları barındıran eski statlar da yıkılarak, yenilenecek. Dönüşüm için yaklaşık 2 trilyon liralık bütçe hazırlandı

 

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında olumsuz şartları barındıran eski statlar da yıkılarak, yenilenecek. Dönüşüm için yaklaşık 2 trilyon liralık bütçe hazırlandı.

Spor Genel Müdürlüğü (SGM) yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentsel dönüşüm kapsamında, 18 ilde, toplam 19 stat inşa edilecek.

Statların 2 yıl içinde bitirilmesi planlanırken, Ankara'ya düşünülen stat mevcut yerinde yapılacak. Ankara'da yapımı planlanan stat, 19 Mayıs Spor Kompleksi arazisi içinde yer alacak. Diğer illerdeki statlar ise farklı yerlerde inşa edilecek.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamındaki yenileme çalışmaları Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ve belediyelerle birlikte yürütülecek.

Proje kapsamında, 19 stattan, 4'nün yapımına başlandı ve halen sürüyor. Stadın inşası süren iller ise Afyon, Mersin, Malatya ve Sivas.

Yapımı süren 4 ildeki stadın dışında, Eskişehir'de gerçekleştirilecek stadyumun ihalesine çıkıldı. Antalya, Samsun, Trabzon, Adana, Gaziantep, Hatay, İzmir (2 adet), Kocaeli, Sakarya, Batman ve Diyarbakır illeri için planlanan statlarla ilgili protokoller ise imzalandı. İzmir'de yapımı planlanan 2 stattan birisinin yeri Örnekköy olarak belirlendi.

Ankara ve Edirne ise protokol aşamasına geldi. Bu 2 il için de gerekli aşamalar tamamlandıktan sonra kazma vurulacak.

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yenilenecek statlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı, maliyetler çıktıktan sonra arazi devirleri yapacak. Statlar için belirlenecek maliyetler için aradaki rakam Maliye Bakanlığı tarafından karşılanacak. Bu statların yapımında, Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan nakit para çıkışı olmayacak.

Statların kapasiteleri 25 bin ile 33 bin kişi arasında değişecek. Statlar UEFA standartları gereği yüzde 10 kapasite arttırımı planlamasıyla gerçekleştirilecek.

Stat, ilin özelliğini yansıtacak

Bu arada, inşası yapılacak statların dış tasarımı, illerin öne çıkan özelliğine göre planlanacak.

Bunlar içinde yer alacak illerden Malatya'da yapılacak stat ''kayısı'', Bursa'daki stadyum ise ''timsah'' biçiminde planlandı.

18 ilde, 19 stadın yapımı için yaklaşık 2 trilyon lira bütçe hesaplaması yapıldı. Yapımı süren statlardan KDV hariç Afyon 50, Mersin ve Malatya 60'şar, Sivas ise 83 milyon liraya mal olacak.

Belediye işbirliği

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yenileme çalışmaları kapsamında, TOKİ dışında ayrıca belediyelerle de işbirliği yapacak.

Belediyelerle yürütülecek projelerde ise Bursa, Konya, Çorum, Manisa Akhisar ve Manisa Turgutlu'ya yeni statlar inşa edilecek.

Bu statlar içinde Bursa'dakinin yapımı halen sürerken, Konya'nın ise ihalesi yapıldı. Çorum, Manisa Akhisar ve Manisa Turgutlu da inşa edilecek statlarla ilgili de belediyelerle görüşmeler sürüyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

BOSS4 İnşaat'tan Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüme katkı
  • 02.07.2026 13:43

BOSS4 İnşaat'tan Zeytinburnu'nda kentsel dönüşüme katkı

Alya Merkezefendi'de 252 bağımsız bölüm dönüştürüldü, 467 konutun anahtarları ha ...

Bakan Kurum: “Konut üretiminde de, kentsel dönüşümde de bir numarayız”
  • 29.06.2026 09:59

Bakan Kurum: “Konut üretiminde de, kentsel dönüşümde de bir numarayız”

Milli İrade Platformu’nun İstanbul’da düzenlediği 15. Milli İrade Buluşması’nda ...

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor
  • 28.05.2026 01:07

Kentsel dönüşümün gücü, doğru yalıtım çözümleriyle artıyor

Kentsel dönüşümün gücünün doğru yalıtım çözümleriyle arttığını vurgulayan İzocam ...

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva
  • 24.05.2026 23:23

Fikirtepe'de depreme dayanaklı 11 bin yeni yuva

Türkiye'nin en zorlu kentsel dönüşüm süreçlerinden biri olan ve uzun yıllar tama ...

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu
  • 21.05.2026 15:50

RAMS Park House Maslak’ta “500. Aile” mutluluğu

RAMS Türkiye’nin İstanbul Maslak’ta hayata geçirdiği, Türkiye’nin özel sektör el ...