maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde sadece afet düşünülmemeli!

Kentsel dönüşümde sadece afet düşünülmemeli!

Güntay Şimşek kentsel dönüşümün zenginleşen Türkiye'nin mimarisini, çevreyi ve verimlilik gibi detayları da gündemine alması gerektiğini ifade ediyor.

 

 

Kentsel dönüşüm programlarına sık sık vurgu yapılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında ekonomik ömrünü tamamlamış olan yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı belirlenen binaların yıkılma sürecini başlatacaklarını açıkladığında, mevzunun sadece afetle sınırlı kalmayıp kaliteli bir yaşamı ve iyi bir çevre düzenlemesini öncelemesi gerektiğini düşündüm. Afet tamam, ama zenginleşen Türkiye'nin mimariyi, çevreyi ve verimlilik gibi detayları da gündemine alması gerekir.
 
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız 'ın sokak lambalarının LED'lerle değiştirilmesi yönündeki çalışması da hem bir dönüşüm hem de enerjinin verimli kullanılması için zaruri olarak atılması gereken bir adım. Fakat bunun için uzun vadeli, en az 10 yıllık bir ihaleye çıkılarak, bu süre zarfında sokak lambalarının değişimiyle birlikte bakımının da ilgili firmalara verilmesi gerekir. Her yıl ödenen fatura 650 milyon TL olduğuna göre, büyük bir tasarruf söz konusu. Dörtte bir oranında enerji tüketiminde azalma olacak. Fakat dikkat etmezsek LED'cilere yüksek bedel ödeyebiliriz. 
 
Benzer adımların Türkiye'nin her tarafında hayata geçirilen yeni konut projelerinde de atılması için bir açılım gerekiyor. Geçen hafta Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı ile Four YVinds projesini merak ettiğim için görüştüm. Önce bitmek üzere olan ve tamamı bitmeden satış yapılmayacak projeyi gezdim. Pazarlama tekniği Türkiye için yeni bir başlangıç. Fakat daha önemlisi 49 katlı yüksek blokların oturduğu alanın toplam projenin yüzde 93'ünü oluşturması. Geriye kalanı sosyal ve yeşil alan projlerine ayrılmış. Şehrin tam ortasında bulunabilecek ilginç bir dönüşüm projesi. Yüksek kat, geniş yeşil alan.
 
 Bu projeye Ezici Grubu'nun sahibi Mustafa Ezici'nin yıllardır hayata geçirmeye çalıştığı atık yağların değerlendirmesi çalışması da önem kazandıracak. Taşyapı Gurubu, işin çevre boyutuyla ilgili olarak bu alanda ciddi birikimi ve tecrübesi olan Ezici ile ortak şirketler kurmuş. Katı atıklar, yağ atıkları, insan atıkları ve deterjanlı sular çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılacak. Proje bu. Yağ atıkları bir sistemle kulelerin bodrum katında toplanıp, enerjiye dönüştürülecek. Ve bu sistem şirketler kanalıyla Türkiye'ye hizmet verecek. 
 
Atık sular ise arıtılıp, yeşil alanların sulanmasında devreye sokulacak. Yani her türlü atık, özelliğine göre değerlendirilecek. Yapılan hesaplamalara göre ortalama bir insan günde asgari 1 kg çöp üretiyormuş. İstanbul'da 15 bin ton çöp ekonomiye kazandırılmayı beklediğine göre bu proje iyi bir model olabilir. İlgili bakanlara ve belediyelere düşen görev bunun hızlanmasını ve yaygınlaşmasını sağlamak. 
 
Uygulanacak teknolojik modeler için de bilim adamları ve mühendislerle ortak şirketler kurulmuş. Amerika veya Avrupa'da teknoloji üretenler ciddi paralar istediğinden en doğrusunun kendimize özgü teknoloji geliştirmek olduğuna karar verilmiş. Öğrendiğime göre yağ atığıyla ilgili yerli proje tamam. Geriye diğerleri kalmış, ama onların bitmesine de birkaç ay kalmış. Temiz bir gelecek için bu tarz çalışmaların önemini anlatmaya gerek var mı? 
 
Başbakan en yakınındakilere tütünü bıraktıramıyor 
Başbakan Erdoğan, Sabah Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak'a sigara paketini "ayıplı mal" ibaresiye imzalatıp, sıkı bir sigara tiryakisini daha tütünden vazgeçirmiş. 
 
Aslında Şafak, "ayıplı mal" ifadesinin üretilen tüm sigara paketleri üzerine yazılması teklifiyle söze başlamış, ama Başbakan hazır cevaplılığıyla önüne gelen fırsatı değerlendirip işe Şafak'ın paketinden başlamış. Buraya kadarı Erdal Şafak'ı ilginlendirdiyor. Merak ettiğim Başbakan Erdoğan'ın, çok yakınında bulunmuş ve şu an da bulunan ve benim de yakından tanıdığım isimlere neden sigarayı bıraktıramadığıdır. Onların paketini müzesine kaldıramadığıdır. Ve ne hikmetse yakından tanıdığım bu üç isim de tütün tiryakisi ve Başbakanla çok yakın çalıştılar, çalışıyorlar... Sadece sigara diyemiyorum çünkü içlerinden biri, tütünün de özelliklisini arıyor... 
Güntay Şimşek / Habertürk 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"
  • 25.12.2023 09:48

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz İstanbul'da 1,5 milyon riskli bağımsız bölümü 5 yılda dönüştürmek"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Programı'nda konu ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"
  • 07.12.2023 14:36

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hiç kimsenin kentsel dönüşüm projelerini yavaşlatmasına izin vermeyeceğiz"

  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Hiç kimsenin ülkemizi depreme haz ...

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"
  • 10.11.2023 17:00

Bakan Özhaseki: "Kentsel dönüşüm için bazı belediyeler yeteri kadar emek sarf etmiyorlar"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığ ...