maritbet girişmaritbet
İstanbul Airport City, MIPIM'de yatırımcılarla buluştu

İstanbul Airport City, MIPIM'de yatırımcılarla buluştu

İstanbul Yeni Havalimanı projesi içinde yer alacak, alışveriş ve yaşam merkezi İstanbul Airport City, gayrimenkul fuarı MIPIM'de tanıtıldı

İstanbul Airport City, Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen MIPIM'de, uluslararası yatırımcıların karşısına çıktı. Fuar kapsamında düzenlenen organizasyonda, 100'e yakın uluslararası yatırımcı, İstanbul Airport City hakkında detaylı bilgi alma imkanına kavuştu. 

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu, İstanbul Airport City'nin MIPIM'e katılımı dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda, İstanbul Airport City'nin, 10,5 milyon metrekarelik alan ile dünya genelinde gelecekteki havalimanı şehirleri için bir referans noktası olacağını bildirdi.

Kalyoncu, İstanbul Airport City'nin oteller, ofisler, alışveriş merkezleri, sosyal tesisler, hastaneler, okullar ve sergi olanaklarıyla yeşil, sürdürülebilir bir tasarıma sahip olacağını belirterek, şöyle konuştu:

"İstanbul Airport City mimari açıdan zengin yapılar ile çevrelenecektir. Büyük ölçekli ve çeşitlendirilmiş mağaza karması sayesinde sadece havalimanı müşterilerine değil, tüm kente hizmet verecek bu proje, metro hattına doğrudan bağlantısı olan alışveriş ve yaşam merkezi, çok sayıda yerli ve yabancı markaya ev sahipliği yapacak. Özellikle sağlık alanında 'mükemmeliyet merkezi' diyorlar, kümelenmiş bir sağlık kampüsü düşünüyoruz. Fuar merkezi de düşünüyoruz. Serbest bölge ve bir lojistik bölgesi düşünüyoruz. Bunların her birinde bu işi en iyi geliştiren ve ticari olarak da beklediğimiz teklifleri verebilecek bir gayrimenkul geliştiriciye bu alanı vermeyi ve devamında da onların projelerini geliştirmelerini bekliyoruz."

İstanbul Airport City'i anlatmaları için haziran ayı başında gerçekleştirilecek olan Saint Petersburg Ekonomi Forumu'na davet edildiklerini ifade eden Kalyoncu, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, "Bizim düşüncemiz, İstanbul Airport City projemizde biz master developer olalım. Anlaşacağımız sub-developer'lar ile de bu projeyi hayata geçirelim." dedi. 

"Bürokrasinin olmadığı bir alan oluşturacağız"

Mehmet Kalyoncu, Türkiye'de uluslararası gayrimenkul yatırım fonları ve uluslararası gayrimenkul geliştiricilerinin yaşadığı en büyük sıkıntının, yerel yönetimlerle imar, inşaat ruhsatı ve iskan gibi konularda yaşanan süreçler olduğunu, bu nedenle yabancıların ya bir yerel ortak bularak ya da farklı bir şekilde bu süreci yönettiklerini söyledi.

Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul Airport City projemizde bu yönetilmesi zaman alan süreçlerin önüne geçiyoruz. Çünkü direkt Devlet Hava Meydanları İşletmesinden (DHMİ) alınmış raporumuz var. Tek limitimiz, uçuş mania raporu. Bunu olumsuz etkilemediği sürece İstanbul Airport City projesinde yatırımcı olmak oldukça kolay olacak. Bu yabancı yatırımcı için çok ilgi çekici bir özellik diye düşünüyoruz. Biz de yurt dışında birçok yere gidiyoruz.  En son Balkanlar'da birkaç ülkeye gittik. Gidilen bu yerlerde öne çıkan ortak nokta 'işin rahat ilerlemesi.' Hatta bunun indeksleri var, sıralaması var. Türkiye olarak bu alanda çok hızlı aşama kaydediyoruz. İstanbul Airport City'yi, rahat, hızlı geliştirme süreçleri sağlayarak uluslararası gayrimenkul yatırımcıları ve gayrimenkul piyasasının dikkatini tekrardan Türkiye'ye çekecek önemli bir proje olarak görüyoruz."

Bir gazetecinin "Otel yapılacaksa, bir yatırımcı varsa gelsin yapsın veya bizimle ortak yapsın mı diyorsunuz?" sorusu üzerine Kalyoncu, "Birinci önceliğimiz bunu kendisinin yapıp işletmesi." ifadesini kullandı. 

"Havalimanında olduğu gibi İstanbul Airport City de kiralık mı?" sorusuna "Kiralık" yanıtı veren Kalyoncu, İstanbul Airport City'nin alanına ilişkin de bir kiralama limitinin olmadığını söyledi. 

Yabancı yatırımcılar açısından bakıldığında bir yandan DHMİ, yani devlet güvencesi, diğer taraftan ise özel sektör anlayışı ve hızının önemli olduğunu vurgulayan Kalyoncu, yabancı yatırımcıların konsantrasyonunu, enerjisini düşürecek her türlü bürokrasiyi bu projede azaltacaklarını, bürokrasinin olmadığı bir alan oluşturacaklarını vurguladı.

İstanbul Airport City projesinin en önemli fazlarından birinin de serbest bölge olduğunu belirten Kalyoncu, serbest bölge lisansı üzerinde çalıştıklarını, bu anlamda İzmir serbest bölgede çalışan bir firmanın kendileri için de bir çalışma yaptığını ve çalışma ile ilgili Ekonomi Bakanlığıyla görüşeceklerini söyledi. 

"Asıl misyonumuz Türkiye'ye de örnek bir kentleşme modeli getirebilmek"

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Üyesi Kalyoncu, ticari alanların yatırımın ne kadarına tekabül ettiğine ilişkin bir soru üzerine de şunları kaydetti:

"İstanbul Yeni Havalimanı projesi 76,5 milyon metrekare alana sahip. Bunun 10,5 milyon metrekaresi İstanbul Airport City alanı olacak... Burada bizim asıl misyonumuz; Türkiye'ye de örnek bir kentleşme modeli getirebilmek. İnsanlara soruyorlar; 'modern Türkiye denilince aklınıza gelen nedir?' Çoğu kişi 'Kanyon' diyor. Kanyon bir alışveriş merkezi... Modern Türkiye ile ilgili aklımıza gelen imaj o. Bizim buradaki vizyonumuz, insanların girdiği anda gerçekten modern Türkiye imajını teneffüs edecekleri bir atmosfer oluşturmak."

İstanbul Airport City'nin, Türkiye'de faaliyet gösteren global şirketler için uygun bir yer olduğunu kaydeden Kalyoncu, bir gazetecinin "Diyelim ki tamamına yatırımcı çektiniz ve tamamı yapılmaya başladı. Ne kadar bir yatırım söz konusu olabilir?" şeklindeki sorusuna, "Hepsini topladığımızda 6 milyar avroluk bir yatırım olacak" yanıtını verdi. 

Kalyoncu, yabancı yatırımcıların projeye ilgisine ilişkin soru üzerine de şu görüşleri dile getirdi:  

"Yabancı yatırımcılar geri dönüşü hızlı olan projelere göre değil, yatırım stratejilerine göre karar veriyorlar. Mesela bir ABD'li emeklilik fonu geldi. Bir yıl oldu. Onlar daha çok antrepo işine odaklanıyorlar. Bu projeyi uluslararası yatırımcıya yeni tanıtıyoruz. Bundan sonra ilgi ve talebi göreceğiz. MIPIM'in ardından 2017 içinde iki tane daha pazarlama faaliyetimiz olacak. Birini Dubai'de, diğerini de yine roadshow şeklinde Orta Doğu ya da Asya'da gerçekleştireceğiz. Buraları da gördükten sonra aslında ilk geri bildirimleri anlamış olacağız." 

Sophia Antipolis'in Avrupa bölgesinin Silikon Vadisi olarak adlandırıldığını hatırlatan Kalyoncu, Airport City içinde yer almasını planladıkları eğitim kampüslerinin de düşük katlı yapılar, rahat yaşanabilir bir çevre ve uluslararası okulların bulunduğu bir uluslararası girişim ekosistemi şeklinde olacağını ve bu konuda bir üniversite ile partner olabileceklerini söyledi.

"Hollanda'ya bıraktığımız çiçek ticaretini tekrar üzerimize alabiliriz"

İstanbul Yeni Havalimanı'na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kalyoncu, Hollanda'daki çiçek mezatının ikinci bir üs arayışına girdiğini, önce Dubai'yi düşünürken İstanbul Yeni Havalimanı ile birlikte buraya yöneldiğini bildirdi. Kalyoncu, bir gazetecinin "Yani 400 yıl önce Hollanda'ya gönderdiğimiz lale ile kaptırdığımız çiçek ticaretini tekrar bizim üzerimize alabiliriz" şeklindeki ifadesi üzerine, şunları kaydetti: 

"Aynen öyle... Yani havalimanına çoğu kişi 'insanların geçtiği bir yer' olarak bakıyor ama İstanbul Yeni Havalimanı'nda yük taşımacılığı da önemli bir konumda olacak. Mesela e-ticaret konusu... Sırf bu işin antrepoculuğunu yapan firmalar var. Singapur'da ikisini ziyaret ettik. Bunların da rotalarına baktığımızda çoğunun Asya'dan Avrupa'ya veya Amerika'ya olduğunu görüyoruz... Dolayısıyla yine İstanbul üzerinden dağıtmak bunlar için çok mantıklı. Dolayısıyla o firmalar da projemize çok olumlu bakıyor. Çünkü bu tür bazı emtiaların da yine İstanbul üzerinden iletilmesi mantıklı. Kahve ticareti, kakao ticareti gibi..."

Atatürk Havalimanı'ndan operasyonun İstanbul Yeni Havalimanı'na taşınmasına ilişkin de bilgi veren Kalyoncu, dünyada bu kadar büyük bir havalimanının taşınmadığını ifade ederek, "Bugüne kadar en büyük 30 milyon yolcu kapasitesi olan bir havalimanı taşınmış. Biz şu an 60 milyonluk bir uçuş operasyonunu yöneten havalimanını yenisine taşıyacağız. Dünyada bugüne kadar taşınmış bir büyüklüğün iki katını taşıyacağız." diye konuştu.

"Kanal İstanbul ve İstanbul Yeni Havalimanı birbirine katkı sağlayacak"

İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Keskin ise İstanbul Airport City'yi dünyadaki diğer tüm airport city projelerinden farklı bir proje hayata geçirdiklerini söyledi.

Keskin, İstanbul Yeni Havalimanı projesinin hayata geçmesi ile beraber etrafında yeni bir havalimanı kenti kurulduğunu, dünyadaki diğer uygulamalarından farkının bu olduğunu ve bu şekilde başka bir örnek bulunmadığını ifade etti. 

Kanal İstanbul projesinin de bu şekilde planlandığını belirten Keskin, "Hesaplamalara göre Kanal İstanbul'un etrafında yaklaşık 1,5 milyonluk bir popülasyon olacak. Bu projenin de İstanbul Yeni Havalimanı ile etkileşimi olacak. Her iki proje birbirine katkı sağlayacak." diye konuştu.

"Elini çabuk tutan yatırımcı çok büyük avantajlar sağlayacak"

İstanbul Airport City projesinin en başında elini çabuk tutan yatırımcının çok büyük avantajlar sağlayacağını kaydeden Keskin, "İstanbul Airport City'nin imtiyaz süreleri içindeki geliri bize ait. Bu süre sonundaki geliri aynı şartlarda DHMİ'ye devredilecek." dedi.

İstanbul Airport City'de yer alacak hastane ile ilgili görüşmelerinin devam ettiğini, bu bölüme büyük grupların ilgisi olduğunu ve kendileriyle görüşmeler yaptıklarını anlatan Keskin, "Anlaşacağımız yatırımcı yine bize kira verecek. Biz yatırımcıya yeri teslim edeceğiz. Onlar da yatırımlarını yapıp işletecekler." diye konuştu.

Keskin, İstanbul Airport City projesi içerisinde 5 bin kişilik bir caminin de yer alacağını ve bunun hazırlıklarına da başladıklarını belirtti.

"Gayrettepe metro hattıyla İstanbul Airport City'ye 25 dakikada ulaşılabilecek"

Hüseyin Keskin, Gayrettepe metro hattıyla İstanbul Airport City'ye 25 dakikada ulaşılabileceğini, Kuzey Marmara Otoyolu ile D20 otoyolunun da bu bölgeden geçtiğini, projenin üçüncü köprü bağlantısı, hızlı tren ve kuzeyinde deniz limanı bağlantısı olduğunu da bildirdi.

Keskin, projede yerleşim alanı olarak geliştirilen bölgelerde minimum yüzde 40'ın yeşil alana ayrıldığını ve İstanbul Airport City'nin proje yatırım bedelinin de yaklaşık 6 milyar avro olacağını söyledi. 

Keskin, bir gazetecinin "Siz geliştirici olarak orayı yatırıma hazır hale getireceksiniz. Onun üstüne bir bedel koyarak kiralayacaksınız" ifadesine üzerine, "Doğru. Yatırımını yapacak. Bize de kira verecek." dedi. 

"İpekyolu'nu bu defa havadan kuracağız"

İGA Havalimanı İşletmesi AŞ İcra Kurulu Başkanı Keskin, projedeki yeme içme ünitelerinde de konseptler olduğunu, değişik kültürlerden insanların projede buluşacağını ifade ederek, "İstanbul Yeni Havalimanı ve İstanbul Airport City ile İpekyolu'nu bu defa havadan kuracağız. Orası kültürlerin, her türlü yeme içmenin, ticaretin el değiştirdiği bir merkez, stratejik bir platform olacak." dedi. 

Keskin, İstanbul Yeni Havalimanı'nda gelirlerin nasıl artırılacağına ilişkin olarak da, "Dünya ortalamasında şöyle bir istatistik var. Yıllık 1 milyon yolcu başına arz edilen alışveriş alanının ortalama bin metrekare olması gerekiyor. Rahat rahat alışveriş yapabilmesi için en optimum metrekare bu. Atatürk Havalimanı'nda bu alan sıkışmış durumda, yani 400 metrekare. Yeni havalimanında yaklaşık bu rakam bin 450 metrekare civarı olacak. Bunun alışverişe pozitif yönde etkisi olacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu. 

Havalimanının taşınması süreci

Hüseyin Keskin, 2018'in ilk çeyreğinde İstanbul Yeni Havalimanı'nın ilk fazının devreye alınacağını belirterek, İstanbul Yeni Havalimanı'nın hizmete girme sürecine ilişkin şu bilgileri verdi: 

"Dünyada diğer benzer projelerde olduğu gibi İstanbul Yeni Havalimanı da benzer şekilde hizmete girecek. Bu tür yeni havalimanı süreçlerinde önce bir konsepti belirliyorsunuz, sonra o konsept üzerine bir tasarım oturuyor. Tasarımdan sonra inşaatın imalatı başlıyor. Sonra da devreye alma ve test dönemi var. Ondan sonra havalimanının operasyona hazırlık dönemi başlıyor. Son olarak da mevcut havalimanının taşınması gerçekleşiyor. Havalimanının taşınması Türkiye'de ilk defa olacak. 1 günde tamamlanacak bütün bu taşınma süreci. Atatürk Havalimanı'ndan kalkacak bütün uçaklar İstanbul Yeni Havalimanı'na gelecek. DHMİ koordinasyonunda Operasyonel Hazırlık ve Havalimanı Devri (ORAT) sürecinin çalışmalarını büyük titizlikle yürütüyoruz."

İstanbul Yeni Havalimanı'nın güvenlikli bir bölgede yer aldığını belirten Keskin, "Burası tanımlı bir bölge olduğu için jandarmadan, sahil güvenlikten, polis bölgesine kadar bir sürü bölgesi olacak. Atatürk Havalimanı'ndaki yer araçları bile öyle bir bölgeden Yeni Havalimanı'na taşınacak. O yüzden emniyetin bu taşınma sürecinde büyük desteği olacak bize. Belki bu taşınma sürecinde kontrollü trafik bölgeleri oluşturulacak. Çünkü çok büyük tonajlı araçlar taşınacak. Uçakların dışındaki tüm bu havalimanı yer servisi araçları kara yolundan gelecek." ifadelerini kullandı. 

Yeni havalimanının ihale şartnamesi gereği birinci fazında bir hastane olacağını ifade eden Keskin, "İstanbul Yeni Havalimanı açılışının ardından yılda 80-85 milyon yolcu sayısı bandına birkaç yılda ulaşacaktır. Bu sayılar da gösteriyor ki; günlük yolcu sayısı olarak yaklaşık 230-250 bin yolcumuz olacak. Bu yolcuları karşılamaya gelenler, ağırlamaya gelenler olacak. Yaklaşık 100 binin üzerinde çalışanımızı da düşündüğünüzde günlük yaklaşık 400-500 bin nüfuslu bir ilçeden bahsediyoruz. Böyle bir yere hastane zorunlu olarak gerekli." şeklinde konuştu. 

Keskin, şu anda gerek havayolu gerekse kargo şirketleri ile sözleşme süreçlerine başladıklarını hem finans hem hukuk hem de ticari görüşlerini bildirdikten sonra söz konusu sözleşmeleri kreditörleri olan 6 bankaya gönderdiklerini, sözleşmelerin incelenip onaylandığını söyledi. 

Atatürk Havalimanı'nda var olan işletme hakkı ile buraya gelecek 108 şirket bulunduğunu belirten Keskin, söz konusu şirketlerin imtiyazlarının bitim tarihinin Ocak 2020 olduğunu açıkladı. Keskin, son olarak CIP'lerle ilgili görüşmelerinin de THY ile devam ettiğini bildirdi.

İstanbul Airport City 

Verilen bilgiye göre, alışveriş ve yaşam merkezi İstanbul Airport City, tamamlandığında 10 milyon 500 bin metrekare toplam alana sahip olacak. Toplam 1 milyon 550 bin metrekare kiralanabilir alanı bulunan İstanbul Airport City'de yer alacak Business Park, büyük Türk işletmeleri ve küresel işletmelere ev sahipliği yapacak, A+ ofis olanaklarıyla yeni ticaret merkezi olacak.

Çok sayıda yerli ve yabancı markaya ev sahipliği yapacak ve 24 saat hizmet verecek İstanbul Airport City projesinin master plan çalışmaları Perkins + Will firması tarafından tasarlandı.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İGA, Hatay'da 350 depremzede ailenin barınacağı konteyner kent kuruyor
  • 17.02.2023 11:37

İGA, Hatay'da 350 depremzede ailenin barınacağı konteyner kent kuruyor

İGA İstanbul Havalimanı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Hatay'da ...

İGA ekipleri depremde hasar gören Hatay Havalimanı'nı onarıyor
  • 09.02.2023 11:03

İGA ekipleri depremde hasar gören Hatay Havalimanı'nı onarıyor

İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın deprem bölgesine gönderdiği ekipler, Hat ...

İstanbul Havalimanı 'bağlantısı en fazla' havalimanlarından oldu
  • 19.01.2023 11:56

İstanbul Havalimanı 'bağlantısı en fazla' havalimanlarından oldu

Havacılık sektörüne ilişkin araştırmalara imza atan Cirium'un verilerine göre İs ...

İstanbul Havalimanı'nda "Star Alliance Biometrics" geçiş sistemi denenmeye başladı
  • 21.12.2022 15:33

İstanbul Havalimanı'nda "Star Alliance Biometrics" geçiş sistemi denenmeye başladı

İGA İstanbul Havalimanı, Türk Hava Yolları (THY) iş birliğiyle temassız bir yolc ...