maritbet girişmaritbet
'Bütünşehir Yasası biraz daha yaygınlaştırılacak'

'Bütünşehir Yasası biraz daha yaygınlaştırılacak'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi" açılış konferansına katıldı.

Bakan Özhaseki, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen, "İklim Değişikliği Alanında Ortak Çabaların Desteklenmesi Projesi" açılış konferansına katıldı.

İklim değişikliğinin son zamanlarda dünyanın gündemini en çok meşgul eden konulardan biri olduğunu anımsatan Özhaseki, geçen yıl uluslararası alanda iklim değişikliğiyle ilgili 12 toplantının yapıldığını söyledi. 

Üniversiteler, kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve bu konudaki gönüllerinin, bir seferberlik halinde olduğunu, iklim değişikliği konusunu gündemde tutmaya çalıştıklarını ve yapılacaklar konusunda ufuk açmaya çalıştıklarını belirten Özhaseki, bu durumdan memnun olduklarını bildirdi.

Amerika'da ve İngiltere'deki iklim değişikliği konularıyla ilgilenen merkezlerin verilerini paylaşan Özhaseki, şu görüşlere yer verdi:

"Her alandaki değişim hepimizi ürkütmeli ve bizleri bu dünyanın geleceğiyle ilgili düşünceye sevk etmeli. Bu konuda birbirimizi uyarmalıyız, küresel bir işbirliği şart. Eskiden çok az üretiyorduk, az üretince az tüketiyorduk, dışarıyada az atık veriyorduk. Dışarıya attığımız bu az atıkta tabiat tarafından yok ediliyordu. Sanayi devrimi oldu, büyük makinalaşma, hızlı üretim, hızlı üretim de insanlar tarafından çok çabuk alınıp, hızlı tüketime geçildi. Hızlı tükettiğiniz zaman dışarıya çok atık atarsınız. İşte o atıklar dışarıda hepimizin başına bela olarak çıkmaya başladı. Özellikle sanayi devrimiyle birlikte büyüyen şehirler büyük nüfus aldıkça insanoğlunun dışarıya atmış olduğu atıklar da çoğalmaya başladı. Haliyle onlar da ekolojik dengeyi bozdu. Bu bozulmanın neticesinde de dünyanın dengesi şaşırmaya başladı."

Özhaseki, Birleşmiş Milletlerin (BM) verdiği rakama göre 2050'de dünyanın nüfusunun 9 milyar civarında olcağını aktararak, insanlardaki vahşi tüketim devam ettiği sürece dünyanın başının beladan kurtulmayacağını vurguladı. 

Dünya yüzeyinin ısısının 1,1 derece arttığının kabul edildiğine dikkati çeken Özhaseki, bu derecenin daha fazla artmasının engellenmesini istedi.

"Bu kadar çeşitli terör örgütünün olduğu bir ülke de yok"

Türkiye'nin zor şartlarda ve zor bir coğrafyada olduğunu aktaran Özhaseki, son yıllarda atlatılan badireleri, hiçbir Avrupa ülkesinin yaşamadığını dile getirdi.

Özhaseki, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kadar çeşitli terör örgütünün ve fitne grubunun olduğu bir ülke de yok. Bir taraftan PKK, bir taraftan FETÖ, bir taraftan DEAŞ, bir taraftan DHKP-C. Solun en aşırı ucundaki silahlı gruplar bu ülkeye zarar verirken, doğrusu bizim kendi medeniyet kodlarımızda olan yaşam türümüzü de yaşam tarzımızı da göz önünde bulundurmalıyız. Onlarla mücadele edeceğiz ama bu hiçbir zaman bizi iklim değişikliğiyle ilgili çevreyle ilgili tavrımızı da etkilemeyecek." 

"Paris anlaşmasını bekletiyoruz"

Çin ve Hindistan'ın dünyayı kirletme oranının yüzde 50'lere yaklaştığının altını çizen Özhaseki, Türkiye'nin binde 7 olduğunu bildirdi.

Özhaseki, Türkiye'nin BM İklim Değişikliği Sözleşmesi'ne taraf olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Kyoto'da imza attık ama Paris anlaşmasını bekletiyoruz. Bekletmemizin iki sebebi var. Bir finansa erişim, iki teknolojiye erişim. Bu konularda istediklerimiz yerine gelmediği takdirde biz Meclis'e bu sözleşmeyi getirmeyeceğiz. Her fırsatta da söylüyoruz. Adaletli ve doğru bir tavır olduğunu, Türkiye'ye karşı art niyetli bakışların ortadan kalktığı bir ortamda Meclis'e getiririz. Diğer partiler adına bir şey söyleyemem ama oy birliği ile Meclis'ten geçeceğini düşünüyorum."

Özhaseki, 2000'li yılların başında yaklaşık 15 katı atık tesis olduğunu, yapılan çalışmalarla bu sayının artırıldığını söyledi. Yapılan çalışmalara ilişkin de bilgi veren Özhaseki, "Kirletici vasfı yüksek olan 267 tesis tespit ettik. Bunların 606 bacasını her an izliyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde düzenlenen "Sıfır Atık Projesi"ni başlattıklarını anımsatan Özhaseki, projeyi Türkiye'ye yaygınlaştırmak istediklerini anlattı.

"Bütünşehir" düzenlemesi

Bir gazetecinin sorusu üzerine Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan bütünşehir düzenlemesine ilişkin bilgi verdi. Bütünşehir Yasası diye adlandırılan yasayla şu anda 30 büyükşehire ulaştıklarını belirten Özhaseki, gelinen noktada büyükşehirler, merkez ilçe belediyeler, çevredeki ilçe belediyeler ve beldelerin ortak bir alt yapı, üst yapı planlamasıyla hareket etmesinin doğru olduğuna kanaat getirdiklerine değindi.

Bakan Özhaseki, "Bu manada 30 büyükşehirde uygulanan Bütünşehir Yasası, sayın Cumhurbaşkanımızın da işaret ettiği gibi biraz daha yaygınlaştırılacak. Birçok şehir daha buna katılacak, aynı yönetim modeliyle buna doğru gidilecek." ifadesini kullandı.

Yasayla ilgili ufak tefek şikayetler de aldıklarını aktaran Özhaseki, "Bütün şehirler, bu düzenlemeye hazır olmayabilir, etap etap geçmekte fayda var." diye konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!
  • 24.10.2025 15:54

“Ev Sahibi Türkiye” reklam filmi yayında!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...

500 bin sosyal konut ile ev sahibi Türkiye!
  • 24.10.2025 15:27

500 bin sosyal konut ile ev sahibi Türkiye!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erd ...

81 ilde 500 bin sosyal konut yapılacak
  • 30.09.2025 10:21

81 ilde 500 bin sosyal konut yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Yüzyılın Konut Projesi’ kapsamında 81 ilde ...

Türkiye ve Kazakistan'dan şehircilik alanında işbirliği
  • 30.07.2025 12:26

Türkiye ve Kazakistan'dan şehircilik alanında işbirliği

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve beraberindeki heyetin Türkiye z ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”
  • 27.06.2025 10:12

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kentsel dönüşüm bir millî güvenlik meselesidir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Güngören’de konut ve iş yeri anahtar teslimi, te ...

Deprem bölgesinde 250 bininci konut teslim edildi
  • 19.06.2025 19:09

Deprem bölgesinde 250 bininci konut teslim edildi

Kahramanmaraş'ta “250 Bininci Afet Konutu Anahtar Teslimi ve Kura Çekimi Töreni” ...