maritbet girişmaritbet
Taksim Hüseyin Ağa Camii yeniden hizmete açılacağı günü bekliyor!

Taksim Hüseyin Ağa Camii yeniden hizmete açılacağı günü bekliyor!

İstiklal Caddesi'nde onlarca kilisenin arasında bir cami var ki, bugünlerde geceli gündüzlü hummalı bir çalışmayı yaşıyor

 

İstiklal Caddesi'nde onlarca kilisenin arasında bir cami var ki, bugünlerde geceli gündüzlü hummalı bir çalışmayı yaşıyor. 1597 yılında Galatasaray ağalarından Şeyhülharem Hüseyin Ağa tarafından bugünlere kazandırılan Ağa Camii. Yıllar içinde ne tahribatlar görmüş, ne yangılar içinde kavrulmuş; yine de bana mısın demeden hala aramızda. Tarihteki öyküsü ise garip bir yalnızlığın sembolü... Camiler, minareler şehri İstanbul'da.

NECİP FAZIL İÇİN DE NAZIM HİKMET İÇİN DE ÖZELDİ

Büyük mutasavvıf Abdulhakim Arvasî'nin caminin imam ve vaizliğini yaptığı dönemde Necip Fazıl Kısakürek, arkadaşı ressam Abidin Dino'nun tavsiyesi üzerine Ağa Camii'ne gelerek imam Arvasi'yi dinler ve hayatında yeni bir sayfa açılır. Sadece Fazıl değil, Yunan bayraklarını cami avlusunda görünce dayanamayıp indirerek yerine Türk bayraklarını asan Nazım için de özel bir yeri vardır Ağa Camii'nin... Ve biraz içli, biraz öfkeli şu mısralarını dizeye döker onun için: 'Havsalam almıyordu bu hazin hali önce / Ah, ey zavallı cami, seni böyle görünce / Dertli bir çocuk gibi imanıma bağlandım; / Allahımın ismini daha çok candan andım. / Ne kadar yabancısın böyle sokaklarda sen! / Kendi elemim gibi anlıyorum ben bunu / Anlıyorum bu yerde azap çeken ruhunu / Bu imansız muhitte öyle yalnızsın ki sen / Bir teselli bulurdun ruhumu görebilsen!"

KASIM'DA İBADETE HAZIR OLACAK

Farklı dönemlerde çeşitli onarımlardan geçirilen Ağa Camii, son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildikten sonra uzun yıllar bakım yüzü görmemiş. Son olarak ise 2010 yılında Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın koordinasyonunda Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Taksim Gayrimenkul Yatırım Geliştirme ve İşletmecilik Şirketi arasında imzalan protokolle Ağa Camii'nde restorasyon çalışmalarına start verildi. İlçenin tarih boyunca bünyesinde pek çok dini merkez ile ibadethaneleri bir arada bulundurduğunu belirten Beyoğlu Müftüsü Recai Albayrak, 'Farklı dini ibadethanelerin arasında bulunan Ağa Camii'nin tarihi ve fiziki siluetinin de muhafaza edilmesi, hem cemaat hem de İslamiyet açısından önemli' diyerek camileri cemaatine kavuşturmada emeği geçen herkese şükran borçlu olunması gerektiğini ifade etti.

Caminin restorasyon çalışmalarının Taksim Yapı tarafından bu yılın Kasım ayında bitirilmesi planlanıyor.

500 yıllık şadırvan Mimar Sinan'ın eseri

İstiklal Caddesi'nde bulunan tarihi Ağa Camii'nin duvar yazıları hattat İbrahim Altınbeşer'e ait. Çinileri yakın zamanlardaki onarımlarda değiştirilmiş. İç avluları yeşil-mavi Kütahya çinileriyle süslü. 1834'te Sultan II. Mahmud Han tarafından restore edilen çaminin şadırvanı, Mimar Sinan'ın eseri. Şadırvan, Kasımpaşa'da viraneye dönen Sinan Paşa Camiinden getirtilmiş buraya. Ağa Camii'ni yaptıran Hüseyin Ağa'nın kabri de mihrab duvarının önünde bulunuyor.

Yeni Şafak

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tarihi Hüseyin Ağa Cami restore edildi
  • 05.11.2013 08:39

Tarihi Hüseyin Ağa Cami restore edildi

Gölcük depreminde hasar gören İstiklal Caddesi’nin simgelerinden Hüseyin Ağa Cam ...

Taksim Hüseyin Ağa Camii yeniden hizmete açılacağı günü bekliyor!
  • 20.05.2012 14:30

Taksim Hüseyin Ağa Camii yeniden hizmete açılacağı günü bekliyor!

İstiklal Caddesi'nde onlarca kilisenin arasında bir cami var ki, bugünlerde gece ...