maritbet girişmaritbet
Sultanahmet ve Laleli’deki yayalaştırma projesi esnafa yaradı!

Sultanahmet ve Laleli’deki yayalaştırma projesi esnafa yaradı!

256 sokağa ulaşılan 'Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi', Sultanahmet ve Laleli gibi turistik semtlerde en çok mağazaIara yaradı

 

256 sokağa ulaşılan 'Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi', Sultanahmet ve Laleli gibi turistik semtlerde en çok mağazaIara yaradı. Sokaklarda araçlara getirilen park yasağı, dükkanları turistlere daha görünür kıldı, satışlar geçen yıla göre önemli oranda arttı.

Fatih Belediyesi tarafından, ABD merkezli Sürdürülebilir Ulaşım Derneği- EMBARQ danışmanlığı ile yürütülen 'Tarihi Yanmada Yayalaştırma Projesi' kapsamında 256 sokak yayalaştırılarak trafiğe kapatıldı. Geçtiğimiz yıl ocak ayında başlayan projenin 2013 Ekim ayında tamamlanması planlanıyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye'yi ziyaret eden EMBARQ Başkanı Holger Dalkman, arkadaşımız Aysel YÜCEL'in sorularını yanıtladı. Dalkman, projenin Tarihi Yarımada'da bulunan turistik semtlerde bulunan dükkanlara da olumlu yansıdığını söyledi. Dalkman, "Tarihi dokunun korunmasının yanı sıra yayalaştırma projesinin bir de ekonomi boyutu var. Sokakların araçlara kapatılması ile dükkanların önü açıldı. Dükkanlar daha görünür olunca turistlerin ilgisi ile beraber satışlarda son bir yılda önemli oranda arttı dedi. Bu konuda bir araştırma yaptıklarını da kaydeden Da1kman, satışların tam olarak ne kadar artış gösterdiğini yakın bir zamanda açıklayabileceklerini aktardı.

Metrobüs projesini getirdi, yeni projeler yolda

EMBARQ- Türkiye'nin Dünya Kaynakları Enstitüsü'ne (WRI) bağlı bulunan EMBARQ ağının bir üyesi olduğunu belirten DaIkman, demek ile ilgili şu bilgileri verdi: "EMBARQ, ABD'nin Washington kentinde 2002 yılında kurulan ve kar amacı gütmeyen bir araştırma ve uygulama enstitüsü. EMBARQ ağı, Türkiye, Meksika, Brezilya, Hindistan, Çin ve Peru olmak üzere toplam 6 merkez- de hizmet veriyor. Faaliyetlerine 2005 yılında başlamış olan EMBARQ Türkiye, "insan odaklı şehirler" düşüncesinden hareketle çevreyi ve insan sağlığını her geçen gün daha fazla tehdit eden kent içi ulaşım sorunlarına sürdürülebilir çözümler üretiyor, bu çözümleri projelendirerek yerel yönetimlerle birlikte uygulamaya koyuyor." Aynı zamanda . 'Metrobüs' projesini Türkiye getiren kuruluş olduklarını hatırlatan Dalkman, hem metrobüs projesinin genişletilmesi hem de yeni alternatif ulaşım çözümlerine yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Dalkman, amaclarının diğer birçok ülkede olduğu gibi devlet ve özel kurumlarla ortak projeler yürüterek, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin ihtiyaç duyulan şehirlerinde sürdürülebilir ve kaliteli ulaşım sistemlerini yaygınlaştırmak olduğunu söyledi.

EMBARQ Türkiye, olarak İstanbul'un gibi yoğun trafik sorununu çözmeye yönelik projeler. üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Da1kman, tek başına metrobüs ya da metronun çözüm olmaya- cağını, aynı anda birçok farklı projenin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. DaIkman, İstanbul'da trafik sorununun daha da kötüye gitmemesi için özel araçla yola çıkmaktan daha cazip toplu taşıma sistemlerinin devre girmesi gerektiğini söyledi.

Deniz yoluyla yolcu taşımacılığının da artırılması gerektiğine inanan Da1kman, kısa mesafelerde ise birçok Avrupa şehrinde olduğu gibi, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Dalkman, "Geçtiğimiz mart ayında Çevre ve şehircilik Bakanlığı bisiklet projelerini destekleyen bir fon programı oluşturdu. Belediyeleri bu projelerin hayata geçirilmesi konusunda destekliyor. Bu süreç devam ediyor. Eskişehir, Sakarya ve Antalya belediyeleri ile çalışmalar yaptık. İstanbul'da da bu yöndeki ça1ışmalanınız devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Laleli gibi Süleymaniye ve Gedikpaşa da yayalaştırılacak!
  • 27.08.2021 09:31

Laleli gibi Süleymaniye ve Gedikpaşa da yayalaştırılacak!

Fatih Belediye Başkanı Turan, esnafın, vatandaşın ve turistlerin Laleli ve çevre ...

Sultanahmet ve Laleli’deki yayalaştırma projesi esnafa yaradı!
  • 16.10.2012 14:14

Sultanahmet ve Laleli’deki yayalaştırma projesi esnafa yaradı!

256 sokağa ulaşılan 'Tarihi Yarımada Yayalaştırma Projesi', Sultanahmet ve Lalel ...