maritbet girişmaritbet
Muğla Milas’taki Ortaköy İkiz Türbe’nin restorasyonu 26 yıl sonra başlıyor!

Muğla Milas’taki Ortaköy İkiz Türbe’nin restorasyonu 26 yıl sonra başlıyor!

Türbe kitabesinde 1025 yılında yapıldığı anlaşılan İkiz Türbe, Cami, Yağlık ve Medrese’nin restorasyon projesi hazırlanmasına yönelik kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı

Türbe kitabesinde 1025 yılında yapıldığı anlaşılan İkiz Türbe, Cami, Yağlık ve Medrese'nin restorasyon projesi hazırlanmasına yönelik kazı ve temizlik çalışmaları başlatıldı. İkiz türbeleri yerinde incelemek üzere Milletvekili Yüksel Özden, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sebahattin Avcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer, Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı Abuzer Kızıl, Muğla İl Müftüsü Hasan Başiş, Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, Bezin Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş katıldı.

TÜRBE TÜRK SANATININ NADİR ESERLERİNDEN

AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden, İkiz Türbeler'in geçmişinin Türklerin Anadolu'ya gelişi ile hemen hemen aynı döneme denk geldiğini belirterek, “1986 yılında İkiz Türbelerin restore edilmesi için yapılan bir başvuru var. İkiz Türbeler, cami. Yağlık ve medrese 1992 yılında İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu tarafından tescili yapılmış. Fakat aradan geçen 20 yıl içinde nedense röleve ve restorasyon için bir çalışma başlatılmamış. Geçmiş yıllarda dönemin Aydın milletvekili Yüksel Yalova tarafından restore edilmesi yönünde bir girişim olmuş, fakat yine yapılamamış. İkiz türbe. Türk sanat açısından nadir bir örnek olması nedeniyle restorasyona yönelik bilimsel kazı çalışmaları yapılarak Milas Müze Müdürlüğü başkanlığında kazı-temizlik çalışmalarına 16 Temmuz 2012 tarihinde baylandı ve 16 Ağustos 2012 tarihinde tamamlanacak” dedi.

KUDEB KANALIYLA RESTORE EDİLECEK

Milletvekili Özden, İkiz türbelerin bir vakıf malı olduğuna dair elde belge ve bulguların bulunmadığını belirtirken, “1986 yılında restorasyon için yapılan başvurunun ardından 26 yıl geçmiş. Bu zaman içinde nedense restorasyon yapılmamış. İl Kültür ve Turizm müdürlüğü tarafından restorasyon projesi hazırlanacak ve Muğla Tabiat Varlıklar Koruma Kurulu Müdürlüğü'nden onaylandıktan sonra röleve ve restorasyon çalışmalarına başlanacak. Burasının restorasyonunun yerel imkânlarla valilik bünyesindeki Koruma Uygulama Denetleme Bürosu (KUDEB) kanalıyla yaptıracağız” dedi.

YOLCULARIN KONAKLAMA NOKTASI

İkiz Türbelerin 1920-1950 yıllarında Aydın'ın Karpuzlu ve Çine ilçesinden Milas pazarına havyanlar sırtında gelirken vatandaşların konakladığı mekan olduğunu belirten köyün ileri gelenlerinden 87 yaşındaki Abdullah Demir, “Burası geçmişte zaviye olarak kullanılan bir mekandı. Benim çocukluğumda Aydın'ın köylerinden Milas pazarına at sırtında gelen köylüler geceyi burada geçirir, onlar için ayrılan odaya bizler ücretsiz yemek verirdik. Dönüşlerinde de geceyi burada geçirir ve sabah erken yollarına devam ederlerdi” dedi.

60 YILDIR CAMİNİN İMAMLIĞINI YAPIYOR

İkiz Türbelerin hemen yanında bulunan aynı döneme ait caminin imamlığını ise 87 yaşındaki Abdullah Demir yapıyor. Yıkılan ikiz türbelerin tekrar ayağa kaldırılmadan ölmek istemediğini belirten 87 yaşındaki Demir, “Bu cami ve türbe Bin yıllık bir tarihi miras. Zamanla türbelerden birisi tamamen yıkıldı, diğer türbe de yıkılmak üzere. Türbelerin tekrar yapılarak eski haline getirilmesini görmeden ölmek istemiyorum. Camimiz, mahallede kimse kalmadığı için imam da atanmadı. 60 yıldır caminin kapısına kilit vurdurmadım. İmamlığı kendim yaptım ve ibadete açık tuttum” dedi.

İKİZ TÜRBELERİN GEÇMİŞİ

Türbenin kitabesinden Hicri 1025-1035 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Osmanlı Dönemi türbe yapısı nadir örneklerinden birisidir. Türbe köyünün nasıl kurulduğuna dair halk arasında var olan inanca göre, tam bilinmeyen bir tarihte Horasan ya da Buhara'dan geldiğine inanılan Pir Ahmet Çelebi isimli bir zatın beraberindekiler ile buraya yerleştiğine inanılır. Köyün kurucusu olan Eren, Pir Ahmet Çelebi yine kendi adı ile anılan bir de Zaviye yaptırmıştır. Büyük olasılıkla vefatından sonra kendisi için yaptırılan ve adı ile anılan Türbeye defnedilmiş olmalıdır ki burada yattığına inanılır. Pir Ahmet Çelebi Zaviyesinin varlığına dair kanıtlar nitelikte yazılı belgeler bulunmaktadır.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Muğla Milas’taki Ortaköy İkiz Türbe’nin restorasyonu 26 yıl sonra başlıyor!
  • 07.08.2012 10:13

Muğla Milas’taki Ortaköy İkiz Türbe’nin restorasyonu 26 yıl sonra başlıyor!

Türbe kitabesinde 1025 yılında yapıldığı anlaşılan İkiz Türbe, Cami, Yağlık ve M ...