maritbet girişmaritbet
Marmara Çevre Sempozyumu İstanbul’da başladı!

Marmara Çevre Sempozyumu İstanbul’da başladı!

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından düzenlenen ve Marmara Denizi´nin kirlilikten arındırılması yönünde ilgili belediyeler tarafından yapılması gerekenlerin ele alınacağı ´Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara´ çevre sempozyumu, İstanbul´da başladı

 

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından düzenlenen ve Marmara Denizi´nin kirlilikten arındırılması yönünde ilgili belediyeler tarafından yapılması gerekenlerin ele alınacağı ´Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara´ çevre sempozyumu, İstanbul´da başladı. Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bugüne kadar Marmara´nın kirliliği konusunda hep belediyelerin suçlandığını, düzenlenen sempozyumla hem suçlamalara cevap verileceğini hem de çözüm odaklı çalışmaların ortaya konulacağını söyledi.

MBB Encümen Heyeti tarafından düzenlenen ve TÜBİTAK-MAM tarafından desteklenen etkinlik, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta´nın katılımıyla Kadir Has Üniversitesi Haliç Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Sempozyuma, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Marmara Denizi´ne kıyısı olan belediyelerinin su ve kanalizasyon idaresi yetkilileri, üniversiteler, kamu kurumları, medya temsilcileri, STK´lar ve ilgili özel sektör temsilcileri katıldı.

Herkes çözümün parçası olacak

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, "Kimi ´Marmara fosseptik´ dedi, kimi ´Marmara suyu içilebilir temizlikte´ dedi. Kimi ´Marmara´da gönül rahatlığıyla yüzülebilir´ dedi, kimi ´Marmara´yı belediyeler kirletiyor´ dedi. Tüm kurum ve kuruluşlar işin iyi tarafını kendilerine, kötü taraflarını da belediyelere yonttular. Şimdi söz sırası belediyelerde. Şeffaf tartışma ortamında tüm konuların masaya yatırılacağı ve işin tüm boyutlarıyla ele alınacağı ´Derdimiz, Değerimiz, Denizimiz: Marmara´ sempozyumunda, konunun tarafı olan herkes çözümün parçası olacak" dedi.

Deniz trafiğinin ´Çanakkale ve İstanbul boğazlarının varlığı nedeniyle´ had safhada yaşandığı, kıyılarında Türkiye´nin sanayi ve ticaret alanında lokomotif şehirlerini barındıran, ülke nüfusunun üçte birinin yaşadığı bölgeye ait iç deniz olması nedeniyle Marmara´nın kirlenmeye çok müsait olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, "Tüm bu tehditler nedeniyle bu sempozyumla MBB olarak Marmara Denizi´ne verdiğimiz önemi göstermek istedik" diye konuştu.

Denetim daha ciddi olacak

Başkan Altepe, kamuoyunda Büyükşehir Yasası olarak bilinen düzenlemenin Marmara Denizi´nin temizliğine sağlayacağı katkıya da değindi. Marmara´ya kıyısı olan belde belediyelerinin çevre faaliyetlerine iyi niyetle yaklaştığını fakat atık su arıtma tesislerinin bulunmayışı nedeniyle bu niyetlerini gerçeğe dökemediklerini vurgulayan Başkan Altepe, 6360 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu´yla birlikte belde belediyelerinin yaşadığı bu sıkıntının da tarihe karışacağını ifade etti. Kanunla birlikte Marmara Denizi´ne kıyısı olan büyükşehir belediye sayısının 6´ya çıkacağını ve bunun bütçesi atık su arıtma tesisi kurmaya yetmeyen belde belediyelerine yarayacağını belirten Başkan Altepe, "Böylece, büyükşehir belediyelerinin yetki ve imkanlarıyla atık su arıtma tesislerinin yapımı ile Marmara Denizi´nin denetimi, daha ciddi şekilde yürütülmüş olacaktır" şeklinde konuştu.

Atık su arıtma tesisleri artacak

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise, sempozyumun Marmara Denizi´nin temiz tutulmasına katkı sağlaması ve Türkiye´nin çevre sorunlarına ışık tutması temennisinde bulundu. Türkiye´nin 8 bin 500 metre sahili olan, 3 tarafı denizlerle çevrili ve yeşille mavinin birleştiği zengin bir coğrafya olduğunu vurgulayan Bakan Yardımcısı Balta, büyükşehir belediyelerinin çevre adına yaptığı çalışmaların bakanlık olarak işlerini kolaylaştırdığını ifade etti. Son yasal düzenlemeyle 16 ilin daha büyükşehir olmasının çevre adına yürütülen faaliyetlerin artmasına ve düzene girmesine, kalite gelmesine yarayacağını ifade eden Balta, 2023 yılında atık su arıtma tesisi olmayan bölgenin kalmayacağını açıkladı. 2002 yılında Marmara Havzası baz alındığında Balıkesir´de 3, Bursa´da 8, Çanakkale´de 1, İstanbul´da 12 olan atık su arıtma tesisi sayısının 2012 yılı itibariyle Balıkesir´de 14, Bursa´da 16, Çanakkale´de 8 ve İstanbul´da 20´ye çıktığını hatırlatan Balta, "2003 yılında yüzde 30 seviyesinde olan arıtılan atık su oranı, bugün yüzde 72 seviyesine çıkmıştır. İnşallah bu yükseliş, 2023´te yüzde 100´e ulaşacaktır" diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak çevreye yaptıkları yatırımların artarak süreceğini ifade eden Bakan Yardımcısı Balta, "Hedefimiz sadece 75 milyon Türk insanı değildir. Yaptığımız yatırımlar aynı zamanda; turist olarak Türkiye´ye gelen, Marmara Bölgesi´ni, İstanbul´u ziyaret eden dünya insanına yönelik yapılan hizmetlerdir" ifadelerini kullandı.

Marmara´nın Türkiye´nin en önemli yerleşim ve üretim bölgesi olduğunu kaydeden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, kirliliğin önlenmesi çalışmalarında çevrenin sanayiye, sanayinin de çevreye feda edilmemesi gerektiğini söyledi. Marmara Denizi´nin bölgenin mutfağı ve sofrası olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, "Türk halkı mutfağını ve sofrasını nasıl temiz tutuyorsa, biz de Marmara Denizi´ni bölgeyi temiz tutmalıyız. Özellikle belediye başkanlarımız bu işi titizlikle yürütürse, bilimsel hareket edersek, başarı elde ederiz" ifadelerini kullandı.

18-19 Aralık tarihleri arasında organize edilen sempozyum çerçevesinde; Marmara Denizi´nin mevcut durumu, kirlilik veren kaynaklar ve yürütülen çalışmalar hakkında çeşitli oturumlar düzenlenecek. Marmara Bölgesi´ndeki belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerinin yanı sıra diğer yetkili kurumların ortaya koyduğu çalışmalar, bütüncül yaklaşımla katılımcılara sunulacak. Sempozyumda; Marmara Denizi´yle ilgili ortaya atılan tüm söylemler bilimsel veriler eşliğinde değerlendirilecek ve çözüm odaklı çalışmalar ortaya konulacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa, Büyükşehir Belediye binasına kavuşuyor!
  • 24.03.2013 12:39

Bursa, Büyükşehir Belediye binasına kavuşuyor!

Bursa’ya 134 yıl sonra özellikli bir Büyükşehir Belediye Binası kazandıracak ola ...

Recep Altepe: Hedefimiz daha yeşil bir Bursa!
  • 06.02.2013 14:03

Recep Altepe: Hedefimiz daha yeşil bir Bursa!

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın daha ‘Yeşil’ olması amacıyla ...

Peyzaj Mimarları Odası, Yeşil Bursa için Recep Altepe’ye teşekkür etti!
  • 30.01.2013 11:46

Peyzaj Mimarları Odası, Yeşil Bursa için Recep Altepe’ye teşekkür etti!

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Selami Söze ...

Marmara Çevre Sempozyumu İstanbul’da başladı!
  • 18.12.2012 12:55

Marmara Çevre Sempozyumu İstanbul’da başladı!

Marmara Belediyeler Birliği (MBB) tarafından düzenlenen ve Marmara Denizi´nin ki ...