maritbet girişmaritbet
İzmir Expo alanı kanunu bu ay sonunda yasalaşıyor!

İzmir Expo alanı kanunu bu ay sonunda yasalaşıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan "İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun Tasarısı" Bakanlar Kurulu tarafından imzalanıp dün TBMM'ye sunuldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan "İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun Tasarısı" Bakanlar Kurulu tarafından imzalanıp dün TBMM'ye sunuldu.

Tasarıya göre İnciraltı'ndaki 200 hektarlık EXPO için ayrılan alanda yüzde 5 iman geçmemek kaydıyla simgesel yapılar kurulabilecek. Kalan 350 hektarlık kısım ise sağlık, turizm ve nitelikli konut amaçlı planlanabilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nun imzasının ardından TBMM'ye sunulan "İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun Tasarısı"nın ay sonuna kadar yasalaşması bekleniyor. Tasarıya göre İnciraltı'ndaki 200 hektarlık EXPO alanında yüzde 5 imarı geçmemek kaydıyla EXPO'ya ilişkin simgesel yapılar yapılabilecek. EXPO alanı dışında kalan 350 hektarlık kısım ise, sağlık, turizm ve nitelikli konut amaçlı planlanabilecek. Ancak bu bölgelerde yapılaşmaya esas inşaat hakkı 0.80 emsal değerini ve 4 katı geçemeyecek.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ

İzmir'in dört dünya kentiyle yarıştığı EXPO 2020'nin İnciraltı'nda yapılmasının önündeki tüm engelleri kaldıran yasa taslağının ayrıntılarını HT Egeli duyurmuştu. Tasarı aynen HT Egeli'de çıktığı şekliyle TBMM Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Sunulan tasarı ile 550 hektar alana sahip İnciraltı'nda EXPO alanı olarak 200 hektar belirlendi. Bu alan EXPO sonrasında, Türkiye'nin Avrupa'nın kent içinde kalan en büyük yeşil alanı olacak. İnciraltı'nda EXPO alanı dışında kalan 350 hektarlık alanda termal tedavi merkezi, otel, restoran, kafe gibi özel sektör yatırımları inşa edilip işletilecek. Tasarıda EXPO alanında kurulacak yapıların sökülüp takılabilir türden prefabrik yapılar, büfeler, stantlar biçiminde inşa edilmesi görüşü benimsendi.

İMAR YÜZDE 5'İ GEÇMEYECEK

Sözkonusu yapılar için Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi'nin görüşünün alınacağı belirtilen taslakta, EXPO 2020 İzmir Yönlendirme Kurulu tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygun görülen vaziyet planlarının esas alınacağı da karara bağlandı. Bu bölgede imar oranı yüzde 5'i geçemeyecek. Haydar Aliyev Bulvarı olarak adlandırılan yolun diğer tarafında ise simge binalar, kule, arena, şov merkezi bulunacak. EXPO alanında inşa edilecek kalıcı binaların toplamı 33 bin metrekare olacak. Levent Marina'dan İnciraltı yönüne giden yol EXPO alanı içinde kalırken burada bir yol daha açılacak. Yolun sağındaki deniz tarafında kalan binalar ise tamamen yıkılacak. EXPO'nun kazanılması halinde taslak 2013 yılında yürürlüğe girecek. 2020 yılında gerçekleşecek EXPO kapandıktan sonra alanın eski haline dönmesi için 1 yıllık geçiş süreci öngörüyor. Bu 1 yıllık sürede prefabrik bina, büfe ve standların sökülmesinin ardından yasa 2023 yılında yürürlükten kalkmış olacak.

İlk imzayı Bakan Yıldırım atmıştı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, geçen mart ayında İnciraltı ile ilgili özel yasa hazırlığını açıklamış ve taslağa ilk imzayı kendisinin attığını ilan etmişti. İzmir'de EXPO için atılan adımların yargıya taşınmasını değerlendiren Bakan Yıldırım, "Bu girişimleri, davaları ortadan kaldırmak için özel imar düzenlemesi yapıyoruz. Bu kanun sadece EXPO için çıkıyor. 2023'te de bitiyor. EXPO'yu kazanırsak yürürlüğe girecek, 2023'te kalkmış olacak" demişti. Yasanın çıkması memnun edecek İnciraltı Güzelleştirme Derneği Başkanı Ekrem Şen de arazi sahipleri olarak tasarının TBMM'ye gelmesinden büyük memmnuniyet duyduklarını söyledi. Şen, "Taslağın bundan sonraki aşamada bizlere söz verildiği gibi planlama kriterleri şeklinde çıkacağını umut ediyor ve bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz" diye konuştu. EXPO için ayrılan alan 200 hektar (yeşil alan) Geri kalan 350 hektarlık yer ise yapılaşmaya açılacak (haritanın yeşil dışındaki tüm bölümü)

Nihat Delibaşı/Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Binali Yıldırım: İzmir, EXPO ile dönüşecek
  • 26.11.2013 11:24

Binali Yıldırım: İzmir, EXPO ile dönüşecek

EXPO 2020 oylamasından bir gün önce yapılacak resepsiyon ve genel kurul sunumund ...

EXPO 2020 İzmir’e 50 milyar dolarlık katkıda bulunacak!
  • 07.12.2012 08:10

EXPO 2020 İzmir’e 50 milyar dolarlık katkıda bulunacak!

İzmir Valisi Cahit Kıraç, EXPO 2020'nin İzmir'de düzenlenmesi durumunda, şehre 5 ...

Ertuğrul Günay: EXPO 2020 için İzmir’in şansı çok yüksek!
  • 22.11.2012 11:53

Ertuğrul Günay: EXPO 2020 için İzmir’in şansı çok yüksek!

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, EXPO 2020 adayları arasında İzmir'in şansının yük ...

EXPO 2020 İzmir toplantıları Ankara’da yapıldı!
  • 21.09.2012 07:17

EXPO 2020 İzmir toplantıları Ankara’da yapıldı!

Dünyanın en büyük kültür, tarih, eğitim, bilim teknoloji fuarı ve sosyal olimpiy ...

Expo 2020 Fuar’ı İnciraltı’nda yapılacak!
  • 23.05.2012 12:55

Expo 2020 Fuar’ı İnciraltı’nda yapılacak!

2020'de gerçekleştirilecek EXPO Fuar Organizasyonu için aday olan İzmir'de EXPO ...

İzmir Expo alanı kanunu bu ay sonunda yasalaşıyor!
  • 02.05.2012 14:05

İzmir Expo alanı kanunu bu ay sonunda yasalaşıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan "İzmir EXPO Alanı Hakkında Kanun Tasar ...