maritbet girişmaritbet
İstanbul’un göbeğindeki heliportlar hayat kurtarıyor!

İstanbul’un göbeğindeki heliportlar hayat kurtarıyor!

Helikopterler, havalimanlarının yoğun trafiğinden kurtuluyor. Başarı Holding portföyündeki Kaan Havacılık’ın Maslak’ta 22 dönüm arazi üzerine kurduğu heliport, Türkiye’ye aynı zamanda yeni bir bakım merkezi kazandırıyor

Türkiye'de helikopterlerin önemli sorunlarının başında büyük şehirlerde pek fazla heliport yani tescilli iniş-kalkış, gece konaklama alanları olmadığı için havalimanlarında durmak zorunda kalmaları geliyor. Helikopterler, havalimanlarında kalkış-iniş için dakikalarca uçakları bekliyor. Meydanların çok uzaklarından dolaşmak zorunda kalıyor. Yani kullanıcısının ayağına gitmesi gerekirken tam tersi yaşanıyor. Helikopterin getirdiği zaman kazancı, yolcuları için adeta kayba dönüşüyor.

MASLAK YEDİ DAKİKA

İstanbul'daki bu eksiklik, Kaan Havacılık'ın kurduğu heliportla kapanacak. Kentin zenginliğine katılacak 16 helikopter kapasiteli tesis hem Maslak'taki iş merkezlerine karayolu ile 7 dakika, hem de Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları'nın orta noktasında. Resmi açılışı 5 Eylül'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılacak heliportun kapasitesinin üç katına çıkartılması planlanıyor.

AVRUPA'NIN İKİNCİ BÜYÜĞÜ

Kaan Heliport, önümüzdeki beş yılda tamamlanacak iki yeni hangar ve park yerleriyle aynı anda 60 helikoptere hizmet verebilecek. Bakım merkezi yetkilerini bekleyen heliport, İtalyan imalatçı AgustaWestland'ın Avrupa'da Belçika'dan sonra en büyük bakım merkezi olacak. Uçuş eğitimi konusunda da çalışmalar sürüyor. Kurulacak simülatörler hem Türk hem de bölge ülkelerinden gelecek pilotlara hizmet verecek.

RAKAMLARLA KAAN HELİPORT

-Toplam alan: 22 dönüm

-Hangar alanı: 1800 metrekar

-Helikopter iniş sahası: İki adet

-Maksimum iniş ağırlığı: 15 ton

-Park pozisyonu: 16 adet

AMBULANSLAR GECE DE UÇABİLECEK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, ambulans, arama-kurtarma ve insani yardım helikopterlerinin gece uçması için taslak kuralları sektörle paylaştı. Şirketlerin hizmet verdiği ana üslerinden 75 deniz mili (138 kilometre) mesafeye kadar pilotlar belirlenen kurallarla gece de uçabilecek. Ayrıca halen Türkiye'de askeri havacılıkta yararlanılan gece görüş gözlükleri de sivil pilotlarca kullanılabilecek.

POTANSİYEL 200 HELİKOPTER

Başarı Holding'in patronu Ferda Yıldız hem helikopter pilotu hem de AgustaWestland'ın Türkiye distribütörü. Yıldız, sivil amaçlı kullanılan helikopter sayısının Türkiye'de beklenilenin çok altında olduğuna dikkat çekiyor. Toplam 70 helikopterlik filonun, aslında en az 200 adet olması gerektiğini anlatan Yıldız “İş adamlarımız helikopterin faydalarını görmeli ve içlerindeki korkuyu atmalı. Doğru kullanıldığında helikopter büyük kolaylık sağlıyor. Hızlı bir helikopterle Ankara 1 saat 20 dakika, Bodrum 1 buçuk saat sürüyor. Ama uçakla gittiğinizde transferlerle birlikte en az dört saati buluyor” diyor.

Hostes üniformalarını Dilek Hanif hazırlayacak

THY, kabin memuru yani hosteslerin üniformaları için Türk modacıları tasarım yarışmasına davet etti. Hazırlanan çalışmalar, jüri önünde düzenlenen defilede sergilendi. Ne yazık ki tasarımların çoğu THY'yi diğer havayolları arasında öne çıkaracak bir farklılık göstermedi. Singapur Havayolları, Emirates, Lufthansa, KLM, Katar gibi, şirketin imajıyla birleşecek bir tasarım ortaya çıkmaması THY'yi de zor durumda bıraktı. Jüri değerlendirmelerinde öne çıkan ilk isim Dice Kayek markasıydı. Ece-Ayşe Ege'nin çalışmasından sonra Dilek Hanif'in çalışmaları arasında iki örnek dikkat çekti.

LACİVERTTEN BIKTILAR

Kabin memurlarının hareket kabiliyetlerini kısıtlamayacak ama şık görünecek, vücut sorunlarını kapatabilecek, servis sırasında problem oluşturmayacak bir üniforma için Dilek Hanif yeniden çalışmalar yapacak. Ortaya çıkan örnek ya da örnekler yine bir jüri tarafından değerlendirilecek. Uygun bulunursa ve çoğunluğun beğenisini kazanırsa THY kabin memuru üniformaları değişecek.

Kabin memurları ağırlıklı olarak, artık çok alışılmış lacivert rengin dışında bir renk istiyor. Saçların bozulmasına neden olan ve taşımada sorun olan kep, şapka gibi bir aksesuvar da istemiyorlar. Gömleklerin beyaz olması kabinde her zaman temiz bir görünüm sağladığı için tercihlerde öne çıkıyor. Üniformalar üzerinde bazı modacıların hovardaca kullandığı THY logoları, kabinde göz yorgunluğuna yol açıyor. Üniformaları tamamlayan çanta, ayakkabı, kemer gibi aksesuvarların da aynı modacı tarafından hazırlanacağı, bir bütün halinde değerlendirmeye alınacağı açıklandı.

MARKA KADAR ÖNEMLİ

Bir havayolu şirketinde kabin memurlarının üniforması marka değerine ve imaja ciddi şekilde katılıyor. Özellikle havalimanlarında ekiplerin geçişleri sırasında bir bakışta hangi havayolundan olduklarının anlaşılması araştırmalarda önemli sonuçlar doğuruyor.

THY ise bugüne kadar kabin memuru üniformalarının toptancı bir ruhla hazırlanmasında sakınca görmedi. Bu yüzden üniformalar marka değerine katılmadı ve şirketin sıradan bir seçimi olarak görüldü. Bazı havayolları üniforma tasarımlarında yıllarca abartılı modelleri öne çıkardılar. Ama geçtiğimiz yıl ödül alan Katar Havayolları kabin ekiplerinin üniformalarındaki sadelik ve kullanım rahatlığı bu konudaki konsepti değiştirdi.

THY kabin memurlarının şu anda kullandıkları lacivert üniformalar havacılık güvenliği içinde sorun oluşturacak nitelikte. Ceket omuzlarından geçen bantlar tahliyelerde takılmaya yol açabilecek bir hata mesela. Büyük düğme kullanımı, hatta fularlar gibi aksesuvarlar artık üniformalardan çıkarılıyor. Havacılık güvenliğiyle ilgili çalışma yapan uluslararası otoriteler de mümkün olduğu kadar sade üniformalar öneriyor.

Ter kokusunu taşımayacak koton kumaşlarla nanoteknoloji ürünü kumaşlar tercihlerde ilk sırada. Ayrıca üniformaların çok sık ütülenmesi ve yine sıklıkla kuru temizlemeye verilmesi nedeniyle, çabuk yıpranmaması ve parlamaması gerekiyor.

Dassault Systèmes'in yeni genel müdürü Burak Süsoy

Dassault'un yazılım şirketinin Türkiye ayağının genel müdürlüğüne Burak Süsoy atandı. Avrupa'nın en büyük iki yazılım şirketinden biri olan Dassault Systèmes'in Türkiye organizasyonunda 2008'de çalışmaya başlayan Süsoy, şirketi 3D teknolojiler olmak üzere farklı alanlarda büyütmeyi hedefliyor.

Uğur Cebeci/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu
  • 25.04.2024 16:52

Yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu İstanbul'daki havalimanlarından uçtu

İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanları, ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı d ...

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı
  • 27.02.2024 12:20

Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı açıldı

İstanbul'un en eski demir yolu hatlarından biri olan Sirkeci-Kazlıçeşme arasında ...

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"
  • 22.02.2024 16:48

Bakan Özhaseki: " Gelin şu kentsel dönüşüme lütfen mani olmayın"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul’da 5.500 ...

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"
  • 15.02.2024 16:32

Bakan Özhaseki: "İstanbul'da 1 milyona yakın konutu dönüştürmeyi düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Ticaret ...

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!
  • 14.02.2024 10:19

İstanbul, yabancı ziyaretçi rekorunu yeniledi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının internet adresinde yayımladığı verilere göre, İsta ...

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"
  • 31.01.2024 14:36

Bakan Uraloğlu: "İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğu 394,2 kilometreye yükselecek"

Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki raylı sistem ağı uzunluğunun 338,5 kilometreden 39 ...