maritbet girişmaritbet
Erzurum'da Kültür Yolu projesine 500 milyon lira harcanacak!

Erzurum'da Kültür Yolu projesine 500 milyon lira harcanacak!

Büyükşehir Belediyesi’nin Kale çevresinde hayata geçireceği “Kültür Yolu” projesinin ilk etap çalışmaları devam ediyor

 

Büyükşehir Belediyesi'nin Kale çevresinde hayata geçireceği “Kültür Yolu” projesinin ilk etap çalışmaları devam ediyor. Kalkınma Bakanlığı bünyesindeki Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) işbirliğiyle hayat bulacak proje için 500 milyon liralık bütçe oluşturulurken, üç etap halinde yürütülecek kamulaştırma çalışmaları kapsamında yüzlerce harabe yapı ortadan kaldırılacak.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Çok zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Erzurum, kendini asıl bu proje tamamlandığında ifade edebilecek” dedi. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) çerçevesinde hayat bulacak ‘Kültür Yolu' projesinin birinci etap çalışmalarının son sürat devam ettiğini bildiren Başkan Küçükler, çalışma tamamlandığında Erzurum Kalesi'nin bulunduğu bölgenin harabe ve eski yapılardan tamamen temizlenmiş olacağı bilgisini verdi. Küçükler, ‘Kültür Yolu' adlı projenin üç etaptan oluştuğuna dikkat çekerek, “Kale'nin bulunduğu bölgeyi kısımlara ayırmış durumdayız. Dolayısıyla her etap ayrı bir kamulaştırma alanı anlamına geliyor. Birinci etap tamamlandıktan sonra ikinci etap ve ardından üçüncü etap kamulaştırma çalışmaları başlayacak” diye konuştu.
 
BAŞKAN KÜÇÜKLER, KÜLTÜR YOLU BİRİNCİ ETABI ANLATTI
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, birinci etap kamulaştırma çalışmalarının detaylarına da indi. Başkan Küçükler, birinci etap yıkımlarının Caferiye Camii'nin bulunduğu noktadan başlamak suretiyle Taşmağazalar'ın baş tarafı ve Erzurum Kalesi'nin bulunduğu bölgeyi de içine alacak şekilde Kurşunlu Camii'nde noktalanacağını belirterek, söz konusu alanın 75 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu dile getirdi.
 
Küçükler, şunları kaydetti: “Birinci etap kamulaştırmalar toplamda 314 parseli kapsıyor. Bu parsellerden yaklaşık 25 bin metrekareye denk gelen 138'inde enkaz ve yapılar mevcut. 34 bin 500 metrekare büyüklüğündeki 176 parsel ise, arsa niteliğinde. Ayrıca bölgede 9 bin 500 metrekareye tekabül eden tam 22 adet tescilli kültür varlığı bulunuyor. Yani enkaz, yapı ve arsalara yönelik kamulaştırmalar yürütülürken, tescilli kültür varlıkları ise restore edilecek”
 
KÜÇÜKLER: KAYNAK HAZIR, BİZ HAZIRIZ, ERZURUM HAZIR
 
Kale çevresindeki birinci etap kamulaştırma çalışmaları tamamlandıktan sonra iki ve üçüncü etaplara geçileceğini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, “Her etap ayrı bir plan-program ve kamulaştırma demek. Bu nedenle projemizin bütçesi olan 500 milyon lira tutarındaki mali kaynak, etaplar halinde Kalkınma Bakanlığı'nca bize aktarılacak. Kaldı ki, Kalkınma Bakanlığı projenin ilk etabında kullanılması amacıyla bu yıl yaklaşık 40 milyon lira tutarında bir para transferi gerçekleştirmişti. Buna ilaveten yine birinci etap için 20 milyon lira daha gönderildi. Bilinmesinde özellikle fayda olan bir husus daha var ki, o da; ödenekle ilgili bugüne kadar herhangi bir sorunun yaşanmadığıdır. Kaynağımız hazır, biz hazırız, Erzurum hazır” ifadelerini kullandı.
 
KÜLTÜR YOLU PROJESİ BÜYÜK HEYECAN UYANDIRDI
 
‘Kültür Yolu' projesinin üzerinde uzun zamandır çalıştıklarını ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle Erzurum'u çok büyük bir hizmetle tanıştıracaklarını dile getiren Başkan Küçükler, “Projemiz Erzurum'da çok büyük bir heyecan uyandırdı. Erzurum'da her kesimden bu çalışmaya destek yağıyor. Gerek o bölgede yaşayan insanımız, gerekse şehrin diğer kesimleri, tüm kurum ve kuruluşlar, ‘Kültür Yolu' projesinin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyor. Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmayla Erzurum'a yepyeni bir çehre ve ayrıcalık kazandırmakla birlikte şehrin merkezini de salaş yapılardan kurtarmış olacağız. Kale çevresinde ikamet eden vatandaşlarımızla görüşmelerimiz son sürat devam ediyor. Birçok evi tahliye ettik, yıkımlara da başlayacağız” dedi.
 
Erzurumgazetesi.com.tr

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Van'da kurulacak Tekstilkent'e yatırımcılardan yoğun ilgi!
  • 02.01.2021 09:56

Van'da kurulacak Tekstilkent'e yatırımcılardan yoğun ilgi!

"Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında Van'da 16 milyon liralık ya ...

Erzurum'da Kültür Yolu projesine 500 milyon lira harcanacak!
  • 13.11.2012 13:44

Erzurum'da Kültür Yolu projesine 500 milyon lira harcanacak!

Büyükşehir Belediyesi’nin Kale çevresinde hayata geçireceği “Kültür Yolu” projes ...

Türkiye’nin en modern entegre et tesisi Erzurum’da hayata geçirilecek!
  • 07.09.2012 08:44

Türkiye’nin en modern entegre et tesisi Erzurum’da hayata geçirilecek!

Türkiye'nin en modern entegre et tesisi Erzurum'da kurulacak. Tesisin katma değe ...

Erzurum'da ilk Sosyal Konut Projesi
  • 18.10.2011 11:10

Erzurum'da ilk Sosyal Konut Projesi

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Şehitler Mahallesi'nde uygulayacağı 'Kentsel Dönü ...