maritbet girişmaritbet
Columbia Üniversitesi Kamusal Alan Çalıştayı İstanbul’da yapıldı!

Columbia Üniversitesi Kamusal Alan Çalıştayı İstanbul’da yapıldı!

ABD, Türkiye ve Ürdün’den toplam 20 mimarlık fakültesi öğrencisinin katılımı ile İstanbul ve Amman şehirlerinde 2 hafta süren ‘Kamusal Alan Çalıştayı’ sona erdi

ABD, Türkiye ve Ürdün'den toplam 20 mimarlık fakültesi öğrencisinin katılımı ile İstanbul ve Amman şehirlerinde 2 hafta süren ‘Kamusal Alan Çalıştayı' sona erdi. Columbia Üniversitesi tarafından her yıl yapılan çalıştayın bu yılki konusu ‘varlık'tı.

COLUMBIA Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Ürdün Amman Columbia Üniversitesi Ortadoğu Araştırma Merkezi ve İstanbul Columbia Global Center işbirliği ile yapılan ‘Kamusal alan çalıştayı” önceki gün İstanbul'da sona erdi. Bu yıl İstanbul ve Amman şehirlerinde yapılan ‘Kamusal Alan Çalıştayı', Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi (GSAPP) tarafından her yıl değişik kentlerde organize ediliyor. Çalıştay kamusal alanlarda beliren güncel konuları iki haftalık yoğun ve hızlı bir fikir alışverişine açarak tartıştırıyor.

Türkiye'den 8 öğrenci

Bu yılki çalıştayın Türkiye bölümüne Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 5, Bilgi Üniversitesi'nden ise 3 mimarlık fakültesi öğrencisi katıldı. Ayrıca farklı üniversitelerden öğrenciler ve akademisyenler GSAPP'nin Studio-X Global Ağına dâhil olan şehirlerde bir araya gelerek kamu alanlarında tasarım konusunu irdeledi.

5 grup kafa patlattı

Çalıştayın bu yılki bölümünde öğrenciler 5 ayrı gruba ayrıldı. Bu gruplar kentlerin üzerinde ayrı ayrı çalışarak, şehirlerde ‘çabuk tepkilerin' nasıl oluşması gerektiğini irdeledi. Gruplar, kamu alanlarında öneriler geliştirdi, yerel malzemeler ile önerilerini destekleyen mimari prototipler üretti. Çalıştay'ın son gününde ise İstanbul Tepebaşı NuPera'da öğrenciler projelerini akademisyenlere anlattı ve onlarla fikir alışverişinde bulundu.

Kamusal alanlar şehrin ara yüzleri

ÇALIŞTAYIN organizasyon komitesi üyesi mimar Nazlı Gönensay içinde yaşadığımız şehirlerin, yapılaşmış dokularıyla bu tip bir araştırma ve deneyimler için ideal laboratuvarlar olduğunu vurguladı. “Kamusal alanlar şehirlerin etkileşim ara yüzleridir. Günümüzde şehrin ultra hızla değişen yüzleridir. Kamusal alanın fiziksel varlığı sanal ağların sağladığı hareketlilik ve hızlı ulaşılabilirlik gibi olgular ile bütünleştiğinde daha dinamikleşir. Bu nedenle bu çalıştay çok önemli” dedi.

Sana dün dürbünden baktım aziz  istanbul

Projenin adı ‘Dürbün'. İnsanlar bu dürbünlerle diğer insanlara bakıyor ve onlarla bir etkileşim yaşıyor. Bakılan yer sürekli değiştiği için de insanlarla şehir bir araya geliyor.

Öğrencilerin İstanbul'da hazırladığı 5 proje daha sonra Colombia Üniversitesi'nde de sergilenecek.

‘Çadırdan kulübe' kamusal alanlarda başkalarıyla görsel ilişki kurmayı sağlayan mekanizma. İçinde bir kamera var. Dışarıdan bakanlar içeridekini yüzünü görecek ve onun sesini duyacak.

Cahit Akyol/Hürriyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Audi'den sıradışı şehirler için 5 öngörü!
  • 05.05.2013 16:53

Audi'den sıradışı şehirler için 5 öngörü!

Yedi milyar insanın şehirlerde yaşayacağı yönünde tahminlerin yürütüldüğü 2050 y ...

Kentlerde yükselen dikey çiftlikler tarımın çehresini değiştirecek
  • 03.11.2012 17:18

Kentlerde yükselen dikey çiftlikler tarımın çehresini değiştirecek

Alternatif tarım araştırmacıları şehirlerin içinde gökdelen biçimindeki dikey çi ...

Columbia Üniversitesi Kamusal Alan Çalıştayı İstanbul’da yapıldı!
  • 01.07.2012 09:02

Columbia Üniversitesi Kamusal Alan Çalıştayı İstanbul’da yapıldı!

ABD, Türkiye ve Ürdün’den toplam 20 mimarlık fakültesi öğrencisinin katılımı ile ...