maritbet girişmaritbet
Bursalılar Bey Sarayı ve Bitinya Sarayı’nın turizme kazandırılmasını istiyor!

Bursalılar Bey Sarayı ve Bitinya Sarayı’nın turizme kazandırılmasını istiyor!

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, 130 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmış olan Bursa’da, padişahların devleti yönetirken kullandıkları Bey Sarayı’nın artık açığa çıkarılması gerektiğini belirtti

 

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, 130 yıl boyunca Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapmış olan Bursa'da, padişahların devleti yönetirken kullandıkları Bey Sarayı'nın artık açığa çıkarılması gerektiğini belirtti.

Bursa Kent Konseyi, tarih, kültür ve turizm şehri olan Bursa'nın en önemli değerlerinden olan Bey Sarayı'nı gündemine aldı. Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu üyeleriyle bir araya gelen Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, gönüllülerin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu'nun ülkemiz ve şehrimizle ilgili önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Semih Pala, Bursa'nın sahip olduğu binlerce yıllık geçmişiyle bir dünya şehri olduğunu belirtti. Böyle bir yerin dünyaya tanıtılması gerektiğini ifade eden Pala, Bursa'daki tarihi ve kültürel mirasın açığa çıkarılması için tüm kurum ve kuruluşların üstüne düşeni yapmasını istedi. “Tarihi ve kültürel miras artık toprak altında kalmasın, harabe olmasın” diye Pala, bu tür değerlerin ihya edilerek tüm insanların istifadesine sunulması gerektiğini dile getirdi. Bursa'nın binlerce yıllık geçmişinde en önemli özelliğinin, Osmanlı Devleti'nin kurulması, 130 yıl başkentlik yapması ve 6 padişahı barındırması olarak gösteren Pala, “Bu şehirde Osmanlı tarihiyle ilgili çok sayıda eser var. Her geçen gün bunların bakımı ve restorasyonu yapılıyor. Tarihi eserlerimize Bursa olarak sahip çıkıyoruz. Ancak Osmanlı'nın ilk 6 padişahının devleti Bursa'da nerede yönettiğini ise tam bilmiyoruz. Artık bu konu açığa çıkarılmalıdır. Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin türbelerinin bulunduğu Tophane bölgesinde binlerce yıllık geçmişi olan bir Bitinya Sarayı var. Ayrıca Bursa Surları ve Bey Sarayı var. Müthiş bir dünya mirasını barındırıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi surları ve kapıları canlandırıyor. Fakat bölge tamamen açığa çıkmalıdır. Osmanlı padişahlarının kullandığı Bey Sarayı, şuan açığa çıkmış değil” dedi.

“Bey Sarayı'nın açığa çıkarılmasını Bursalılar olarak istiyoruz”

Tophane bölgesinin Bizanslılara, ardından Osmanlılara yerleşim bölgesi olduğunu hatırlatan Pala, “Tarih için önemli olan Bey Sarayı'nın açığa çıkarılmasını Bursalılar olarak istiyoruz. Bey Sarayı'nın olduğu alanda günümüzde Orduevi bulunuyor. Bursa Kent Konseyi ve Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu olarak Bey Sarayı üzerindeki betonarme binaların kaldırılmasını, Orduevi'nin başka bir yere naklini istiyoruz. Bu bizim doğal talebimizdir. Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Mlli Savunma Bakanlığı'nın orduevinin yerini değiştirecek kararları almasını istiyoruz. Tarihi bölge tamamen boşaltılmalıdır. Hem Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gayret ve çalışmaları neticeye ulaştırılmalı, hem de bölgenin tarihi değeri ortaya çıkarılmalıdır. Bu konuyu gündemimizde tutup konunun takipçisi olacağız. Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu olarak konuyu sahiplenip, sonuç alınması için çaba göstereceğiz” diye konuştu.

Turistler ‘devlet 130 yıl nereden yönetildi?' diye soruyor

Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilcisi Ayşe Yandayan ise, Bursa'nın 1855 yılında büyük bir deprem geçirdiğini, depremde birçok anıt eserin kaybetme noktasına gelindiğini hatırlattı. Birkaç medeniyeti barındıran Hisar Bölgesinden 130 yıl boyunca Osmanlı Devleti'nin yönetildiğini söyleyen Yandayan, “Konuştuğum turistler bana ‘Tamam 130 yıl şehriniz başkentlik yapmış ancak nereden yönetildi?' diye soru soruyor. Orada Bey Sarayı'ndan kalma bir tek duvar var. Surların yanında Bey Sarayı'nın da ortaya çıkması bir bütünlük sağlayacaktır. Genelkurmay Başkanlığı'nın ve Milli Savunma Bakanlığı'nın izin vereceklerine inanıyorum” dedi.

“Bey Sarayı ve Bitinya Sarayı turizme kazandırılmalı”

Tarihçi ve Yazar Erhan Yıldızalp, Tekfur veya Bey Sarayı adıyla anılan yere Orduevi yapıldığını, bölgeye hiç uygun olmayan 5 katlı lojmanların yapıldığını belirtti. Şehrin ortasında böyle bir değerin çıkarılmasında büyük fayda olduğunu ifade eden Yıldızalp, “Bursalılar olarak buranın hem tarihe, hem de turizme kazandırılmasını istiyoruz. Askeri yetkililer ikna edilmelidir. Bunun yanında Bitinya Sarayı'na da el atılmalıdır. Bitinya Sarayı'nın kalıntıları Devlet Hastanesi'nin karşındadır” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Bey Sarayı’nın çevresine imar izni verilmesin
  • 03.01.2014 16:44

Bursa Bey Sarayı’nın çevresine imar izni verilmesin

Bursa Kent Konseyi (BKK) Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu üyeleri, Tarihi Bey ...

Bursa Tophane’deki Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılması için başvuruda bulunuldu!
  • 06.04.2013 15:13

Bursa Tophane’deki Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılması için başvuruda bulunuldu!

Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, Bursa’nın fethinin 687. yıl dönümün ...

Bursa’daki Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılması için Semih Pala devreye girdi!
  • 20.11.2012 10:55

Bursa’daki Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılması için Semih Pala devreye girdi!

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala imzasıyla Bey Sarayı’nın ortaya çıkarılmas ...

Bursalılar Bey Sarayı ve Bitinya Sarayı’nın turizme kazandırılmasını istiyor!
  • 08.11.2012 09:46

Bursalılar Bey Sarayı ve Bitinya Sarayı’nın turizme kazandırılmasını istiyor!

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, 130 yıl boyunca Osmanlı Devleti’ne başken ...