maritbet girişmaritbet
Burdur Gölü, maden ocakları nedeniyle yok oluyor!

Burdur Gölü, maden ocakları nedeniyle yok oluyor!

Kurulan barajlar ve tarımda yanlış sulama yöntemleri sonucu Burdur Gölü’nün su seviyesi her geçen gün düşüyor

 

Kurulan barajlar ve tarımda yanlış sulama yöntemleri sonucu Burdur Gölü'nün su seviyesi her geçen gün düşüyor. Burdur Gölü son 35 yılda sahip olduğu suyun yaklaşık üçte birini kaybederken göl alanı ise 228 kilometreden 153 kilometreye düşerken seviyesinde ise 12 metrelik alçalma oldu. Göl yüzeyinin daralması sonucu Burdur Gölü'nde yaşayan 194 farklı kuş türü ile 10 sürüngen türünün varlığı da tehlikeye girdi. Ancak Burdur Gölü'nün yüzeyindeki daralma en çok hava sıcaklığını etkiledi. Don olaylarının ender görüldüğü Burdur Gölü çevresi geçen kış en soğuk mevsimini geçirdi. Gölün tehlike sinyalleri vermesi Doğa Derneği'ni harekete geçirdi.

Köylüler memnun

Dernek tarafından 2007 yılında başlatılan ‘Göl yoksa Burdurda yok, kampanyası sonucu göl çevresindeki bazı bölgelerde ‘damla sulama' yöntemine geçildi. Ekonomisinin yüzde 60'ın tarıma dayalı olduğu Burdur halkının da gölü sahiplenmesi ile yüzde 75 civarında su tasarrufu sağlayan damla sulama yöntemi sayesinde çiftçiler daha fazla ürün elde ederken Burdur Gölüde kurumaktan kurtulacak. Damlama sulama yönteminden bölge çiftçileri de memnun. Yöntemden çok memnun olduklarını dile getiren çiftçilerden Gürbüz Davan şöyle konuştu:

Yeni tehdit ocaklar

Eskiden yağmurlama sulama tekniği ile 10 hektarlık alanı sulamak için günde bin metreküp su harcıyorduk. Şimdi ise damlama sulama sayesinde 250 metreküp su ile tarlamızı suluyoruz. Proje kapsamında ilk ürünümüz olan mısır ve soya fasulyesini ağustos ayında ektik. Şimdi ürünlerimizi toplama zamanı geldi. Bu sayede Burdur Gölü kurumaktan kurtulacak'' dedi. Ancak 2040 yılında yarısının yok olacağı tahmin edilen Burdur Gölü şimdi de maden ocaklarının tehdidi altında. Göl çevresindeki dağlık arazilerde bulunan ve sayıları 200'ü bulan mermer maden ocakları, Burdur Gölü'nü besleyen su rezervlerine zarar veriyor.

Doğal denge bozuluyor

Burdur Gölü'nün yeraltı sularıyla beslendiğini ve mermer ocaklarının yaptıkları çalışmalarla yer altı sularını tükettiklerini söyleyen Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz,“Mermer taşının en büyük özelliği suyu kendi bünyesinde tutmasıdır. Bu özellik sayesinde Burdur Gölü çevresindeki mermer madenleri göl için su rezervi sağlıyor. Ancak Burdur Gölü çevresinde yaklaşık 200 aktif maden ocağı var. Bu maden ocakları gölün beslendiği su rezervlerini tahrip ederek hem bölgedeki doğal dengeyi bozuyor hem de gölün su rezervlerini yok ediyor''diye konuştu.

Radikal

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Burdur Gölü kurumasın diye ‘su orucu’ tuttular
  • 28.09.2014 11:22

Burdur Gölü kurumasın diye ‘su orucu’ tuttular

Her yıl suyu yaklaşık 1 metre çekilen ve 20 yıl sonra tamamen kuruma tehlikesiyl ...

Burdur Gölü'nü halkla buluşturmak için çalışma başlatıldı
  • 16.05.2014 12:21

Burdur Gölü'nü halkla buluşturmak için çalışma başlatıldı

Burdur Belediyesi, halkın gölden daha fazla faydalanabilmesi ve çevresinde zaman ...

Burdur Gölü su seviyesi 12 metre düştüğü için kuruyor!
  • 20.06.2013 13:49

Burdur Gölü su seviyesi 12 metre düştüğü için kuruyor!

Burdur Gölü'nün su seviyesi 12 metre düştü ve o göl şimdi kuruyor ...

Burdur Gölü alarm veriyor, 2040'ta yarısı yok olacak!
  • 02.06.2013 12:45

Burdur Gölü alarm veriyor, 2040'ta yarısı yok olacak!

Kurulan barajlar ve yeraltı sularının verimsiz kullanımı sonucu Burdur Gölü’nün ...

Burdur Gölü, daha az su harcanırsa kurtarılabilir!
  • 24.09.2012 06:52

Burdur Gölü, daha az su harcanırsa kurtarılabilir!

194 farklı kuş türü ve 10 tür sürüngenin yaşadığı Burdur Gölü’nde su seviyesi he ...