maritbet girişmaritbet
Bolu Seben Taşlı Yayla Göleti, Seben Ovası’na hayat verecek!

Bolu Seben Taşlı Yayla Göleti, Seben Ovası’na hayat verecek!

Abant Gölü'nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti, üreteceği elektrik ve sağlayacağı su kaynağıyla üzüm ve elmasıyla ünlenen Seben Ovası'nı canlandıracak

Abant Gölü'nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti, üreteceği elektrik ve sağlayacağı su kaynağıyla üzüm ve elmasıyla ünlenen Seben Ovası'na hayat verecek.

Bolu İl Özel İdaresi'nce 2004 yılında yapımına başlanan gölet projesinde son aşamaya gelindi. Yüzde 100 doluluk oranına ulaşan gölet, kısa süre içinde Seben Ovası'ndaki köylerin içme suyu ve sulama ile elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak.

Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahsin Akduman,  2,5 milyon liraya mal olan gölette 44 milyon metreküp su tutulduğunu belirterek, bölgede daha önce yaşanan kuraklık tehlikesinin artık yaşanmayacağını söyledi.

Kuraklık yaşandığı dönemlerde su kuyuları açıldığını, köylülerin çok zor günler geçirdiğini anlatan Akduman, "Çeltik Dere Vadisi'nde bulunan 35 köyün hem sulama hem de içme suyu ihtiyacını karşılamaya başladık. Bundan sonra köylüler susuz kalamayacak" diye konuştu.

Akduman, DSİ ile elektrik üretimi konusunda ortak proje yürüttüklerini ifade ederek, "Suyu bin 400 kotlarından 600 kotlarına indirmek istiyoruz. Bunu yaparken de potansiyel enerjiden faydalanmak istiyoruz. Elde edilen enerji ile de ilçenin enerji ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından İl Özel İdaresi'nin bütçesine büyük katkılar sağlanacaktır" şeklinde konuştu

Bölge turizme açılacak

Projenin ilçenin ihtiyaçlarını karşılamasının yanında önemli bir turizm potansiyelini de içinde barındırdığına dikkati çeken Akduman, çevre düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölgeyi turizme açacaklarını söyledi.

Göletteki su seviyesinin yükselmesiyle Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait bazı binaların su altında kaldığını anlatan Akduman, "Müdürlük, binaların tahliyesini yaptı ve yıkımını gerçekleştirdi. Ayrıca orada bulunan bir cami de suyun içinde kaldı. Önümüzdeki günlerde yapacağımız çalışmayla camiye giden stabilize yolu düzelteceğiz ve isteyen camiyi ziyaret edebilecek" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bolu'daki Abant Gölü ve çevresi "milli park" oldu
  • 10.06.2022 10:38

Bolu'daki Abant Gölü ve çevresi "milli park" oldu

Bolu'nun Mudurnu ilçesindeki Abant Gölü ve çevresinin milli park olarak belirlen ...

Bolu Seben Taşlı Yayla Göleti, Seben Ovası’na hayat verecek!
  • 08.08.2012 14:02

Bolu Seben Taşlı Yayla Göleti, Seben Ovası’na hayat verecek!

Abant Gölü'nün 7 katı büyüklüğündeki Seben Taşlı Yayla Göleti, üreteceği elektri ...