maritbet girişmaritbet
PVC pencereler 3 milyar dolar pazar oluşturdu

PVC pencereler 3 milyar dolar pazar oluşturdu

Yeni trend, biraz da ahşap pencerelerin nostaljisiyle, ahşap görünümlü PVC. SESİ kesmesi, ısı ve su yalıtımına katkısıyla evlerin dışarıya bakan yüzü oldu

Kaynak: Hanife BAŞ / Hürriyet
 

PVC pencereler iki evden birine girerek 3 milyar dolarlık bir sektör haline geldi. Yeni trend, biraz da ahşap pencerelerin nostaljisiyle, ahşap görünümlü PVC. SESİ kesmesi, ısı ve su yalıtımına katkısıyla evlerin dışarıya bakan yüzü oldu. PVC pencereler. Geçmişin ahşap pencerelerinin yerini alarak Türkiye'de konutların yarısından fazlasında yer edindi. Ama hem ahşaptan vazgeçmeyen, hem de PVC'nin rahatlığını arayanlar yeni trend olarak ahşap PVC trendini doğurdu. Ayrıca köşeli hatlı pencerelerden, daha yuvarlak hatlara sahip, daha estetik pencerelere talep artıyor. Çok büyük bir sektör haline gelen PVC, profil ve pencereyle 3 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşmış durumda. Sektördeki temel sorunlar da, standart dışı üretim ve montaj, kalifiye eleman yetersizliği, kayıtdışı ekonomi şeklinde sıralanıyor.
 

Pencere, bir konutun en önemli unsurlarından biri olarak kabul edilir. Gün ışığıyla konutları tanıştırır, evlerin adeta dünyaya açılan yüzüdür. Isı, ses ve su yalıtımı açısından da önemlidir. Son yıllarda eski binalarda yenilemelerle ve yeni binalarla PVC pencereden dışarıya bakıyoruz. Geçmişin ahşap pencereleri hızla PVC'ye dönüşüyor. Yani yaygın deyimiyle vinil. Ama hem ahşaptan vazgeçmek istemeyen, hem de PVC'nin rahatlığını yaşamak isteyenler ahşap görünümlü PVC trendini yaygınlaştırıyor. Türkiye'de konutların yarıdan fazlası penceresini PVC'ye dönüştürmüş durumda. Yeni konutların da yüzde 85'inde bu tür pencere tercih ediliyor. Krizden nasibini alan sektörler arasında olsa da, profil ve pencere dahil sektörün büyüklüğü 3 milyar dolara (4,5 milyar TL) yaklaşıyor. Sektördeki en önemli sorunlar ise merdivenaltı üretim, haksız rekabet ve eğitim.


BİNANIN EN ÖNEMLİ UNSURU
Plastik Profil Üreticileri Kalitebirliği Derneği (PÜKAD) Başkanı Muzaffer Tamer, sektörde krizin etkilerinin sürdüğünü ancak profil üretimi, pencere, bayi ağı dahil cirosal büyüklüğün 3 milyar dolara yaklaştığını söylüyor. 2009 yılında bir önceki yıla göre önemli oranda düşüşle 260 bin ton PVC profil üretilmiş. Tamer, olması gerekenin aksine, Türkiye'de evlerde pencereye hiç önem verilmemesinden şikayet ediyor. Tamer'e göre, pencere enerji tasarrufu açısından binanın en önemli elemanı, “Kimse bunu önemsemiyor. Pencere duvardaki deliğin kapanması olarak görülüyor. Kimse oradan kazanılan enerjiyi düşünmüyor.”

Ses, ısı ve su yalıtımı da PVC pencereyi son yıllarda konutların en önemli tercihi haline getirdi. Eski binaların pencereleri hızlı bir şekilde PVC'ye dönüşüyor. Yeni yapılanların da yüzde 80'inde PVC pencere kullanılıyor. Muzaffer Tamer, yeni binalarda en ucuz PVC'nin yapılmasına da tepki gösteriyor. Daireleri alanların hemen bu pencereleri değiştirdiğini ve bunun ekonomik zarara neden olduğunu hatırlatıyor. Türkiye'de sektörde standart dışı üretim yapan küçük firmaları da eleştiren Muzaffer Tamer, “Çok hileler yapılıyor. Bazıları PVC pencere profili üretiyorum diyor ama ne ürettikleri belli değil” diyor.
 
YENİ TREND AHŞAP GÖRÜNÜM
Türkiye'deki konutların pencerelerinin büyük kısmı PVC oluyor. Yeni trend ise eski PVC pencerelerin yeni nesil ahşap görünümlü PVC pencerelerle değiştirilmesi. Pimapen markasıyla ürüne adını vermiş olan Pimaş'ın Genel Müdürü Oktay Alptekin, sektörde talebin dörtte üçünü eski pencerelerin yenilenmesi, geri kalanını ise yeni konutların oluşturduğunu aktarıyor. Yeni trendin ahşap görünümlü PVC olduğunu da söyleyen Alptekin, “Beyaz renkli pencerelerden bıkanlar mobilyalarına, dekorasyonlarına daha uygun alternatifler arıyorlar. Ayrıca köşeli hatlı pencerelerden, daha yuvarlak hatlara sahip daha estetik pencerelere yönelik talep de giderek artıyor” diyor.

Krizin inşaat sektörüne etkisinden PVC pencere de nasibini almış ve sektörde küçülme yaşanmış. Türkiye'de 90'ı yerli olmak üzere 180 civarında markanın sektörden pay almaya çalıştığını anlatan Alptekin, pencere profili üretiminin ileri teknoloji gerektirdiğini belirtiyor: “Bu konuda üretim yapan firmalar sermaye ve bilgi birikimine sahip olmalı. PVC pencere üretmek için en az 7-8 adet ekstruder (plastik işleme makinesi) gerekiyor. İki ekstruder ile üretim yapan merdivenaltı işletmeler haksız rekabet yaratıyor. Sektörde hakkıyla üretim yapan 20 büyük firma var.” Alptekin, sektördeki temel sorunları ise, standart dışı üretim ve montaj, kalifiye eleman yetersizliği, kayıtdışı ekonomi olarak sıralıyor.
 
Almanya'dan sonra Türkiye
TÜRKİYE'de konutların yarısından fazlası PVC pencere kullanıyor. Pakpen Profil Satış Müdürü Ahmet Gügercin, dünyada hızla gelişen PVC pencere kullanımında Türkiye'nin Almanya'dan sonra ikinci sırada yer aldığını dile getiriyor. Sadece profil pazarı 1.5 milyar doları (2,25 milyar TL) bulmuş. Gügercin, şu tespitlerde bulunuyor: “Türkiye'de konutların yarısından fazlasının PVC sistemine geçti. Sağladığı yalıtım, enerji tasarrufu, temizlik, kullanım kolaylığı ve uzun ömürlü olması tercih edilmesini sağlıyor. Yeni konutların yaklaşık yüzde 85'inde PVC pencere tercih ediliyor. Sektördeki en büyük sorun haksız rekabet, kayıtdışı ekonomi ve eğitim. Sektörde hala kapasite fazlalığına karşın teşvikler veriliyor. Sadece bir makine ve üç kalıpla imalat yapılmaya çalışılıyor. Metresi 250 gramlık profille, metresi 1.5 kilogram olan profil aynı makinede çekiliyor. Böyle bir profilin istenen performansı göstermesi mümkün değil. Sektörde dışa bağımlılık nedeniyle hammadde temininde de sıkıntı var.”

Uzman görüşü alın sadece fiyata bakmayın
PVC pencereden tam yararlanabilmek için üretim ve montajının doğru yapıldığından emin olmak gerekiyor. Pimaş Genel Müdürü Oktay Alptekin ve Pakpen Profil Satış Müdürü Ahmet Gügercin, PVC pencere takılırken ve alırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyorlar:

* PVC pencere alırken mutlaka uzman görüşüne başvurulmalı.
* Öncelikle bir mekanın ve o mekanı kullanan kişilerin hangi teknik özellikte bir pencereye ihtiyaç duyduğu tespit edilmeli.
* Bir binanın zemin kattında bulunan bir pencereye hırsız kilidi takılması önerilirken, aynı binanın sekizinci katındaki başka bir pencereye rüzgar düşünülerek farklı teknik özelliklere sahip farklı bir sistem önerilir.
* Yoğun trafik gürültüsü olan yerdeki binanın pencereleri farklı, kuzey yönüne bakan bir pencerenin özellikleri farklı olmalı.
* CE belgesinin olmasına özen gösterilmeli.
* Güçlü bayi teşkilatı olan markalar tercih edilmeli.
* Sadece fiyata bakarak ucuz olan tercih edilmemeli.
* Pencerede su tahliye kanallarının olmasına bakılmalı.
* Kilitleme sisteminin kaliteli olması, profilde destek sacının bulunması gerekir.
* PVC pencerelerde montaj pencerenin uzun yıllar sağlıklı şekilde çalışması açısından önemli.
* Malzemede silikon izinin olup olmadığı, pencereleri takarken pencereyle çerçevenin arası iyi bir izolasyon malzemesiyle dolu olup olmadığı, çıtalar takılırken düzgün şekilde çerçeveye oturup oturmadığı dikkat edilmesi gerekir.
  • Etiketler:

Yorum Yaz