maritbet girişmaritbet
Polisan, yalıtım pazarına hammadde üretecek!

Polisan, yalıtım pazarına hammadde üretecek!

Boya sektörünün yanı sıra yalıtım sektöründe de hızlı büyümesini sürdüren Polisan, uluslararası bir ortaklığa imza attı

 

Boya sektörünün yanı sıra yalıtım sektöründe de hızlı büyümesini sürdüren Polisan, uluslararası bir ortaklığa imza attı. Bugüne kadar Polisan Exelans Enerji paket markasıyla 10 bin bina/300 bin hanenin yalıtımını yapan Polisan, köpüğün hammaddesi polistirenin (EPS) üretimine soyundu. Polisan Holding'in güçlü iştirak şirketlerinden biri olan Polisan Kimya, Almanya ve Norveç kökenli Averis mühendislik firması ve Hollanda kökenli Unipol firmasıyla ortaklık anlaşması imzaladı.
 
Polisan Kimya Genel Müdürü Haluk Erşen Türkiye'nin, yalıtım sektöründe henüz yolun çok başında olduğunu belirterek, “Pazarın derinliği ve büyüklüğü tartışılmaz. Bu noktada Polisan olarak, bir kimya şirketi olmanın avantajını kullanarak sektörde fark yarattık ve köpüğün hammaddesi olan EPS üretimine soyunduk. Holdingimizin güçlü iştiraklerinden biri olan Polisan Kimya, geçtiğimiz aylarda Almanya ve Norveç kökenli Averis mühendislik firması ve Hollanda kökenli Unipol firmasıyla ortaklık anlaşması imzaladı” açıklamasını yaptı.
 
EPS'nin büyük ölçüde ithal edildiğini belirten Haluk Erşen, Türkiye'de 180 bin ton EPS tüketimi olduğunu, bunun 120 bin tonunun ithal edildiğini kaydetti. Erşen, gerçekleştirdikleri bu ortaklık sayesinde büyüyen yalıtım pazarında hammadde üreticisi olarak yerlerini almayı hedeflediklerini vurguladı. 2014 yılının ilk çeyreğinde 25 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek üretim tesisinde yılda 60 bin ton EPS üretimi planladıklarını anlatan Erşen, “Bu yatırımın Holding cirosuna katkısının 100 milyon euro seviyelerinde olacağını tahmin ediyoruz. Beş yıllık Polisan Holding cirosunu iki katına artırma hedeflerimiz adına bu yatırım önemli bir adım olacaktır” diye konuştu. Erşen, 2013 yılı içinde iki önemli kimyasal madde yatırımı planladıklarına değinerek, EPS ve çevre dostu, ftalatsız ürün yapmaya yönelik DOTP yatırımlarına başlayacaklarını duyurdu.
 
Geçtiğimiz yıl üçüncü üretim tesisini açtı
 
Polisan Kimya'nın Türkiye'de kurulan ilk formaldehit ve reçine fabrikasına sahip olduğunu ifade eden Haluk Erşen, bugün, formaldehit, üre reçineleri, Aus 32 (Adblue) ve beton katkıları üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Formaldehiti kendi bünyelerindeki formaldehit tesislerinde, yıllık 80 bin ton kapasite ile ürettiklerini kaydeden Erşen, aynı zamanda ürettikleri formaldehitin satışını gerçekleştirdiklerini anlattı. 2011 yılının yapılan yeni yatırımlar sonucu Polisan Kimya için adeta sıçrama yılı olduğunu ve cirosal bazda satışlarını yüzde 45 artırdıklarını ifade eden Erşen, “Polisan Kimya, 2011 yılında yaptığı yeni yatırımla, üçüncü üretim tesisini açarak, yapı kimyasalları tesisi ile Polisan Yapı Kimyasalları Satış ve Pazarlama şirketimize hizmet vermeye başladı. Beton katkıları grubuyla üretime başlayan Polisan Yapı Kimyasalları şirketimiz, çimento kimyasalları ile ürün gamını geliştirmiş, ürettiği ürünlerinin kalitesini, aldığı CE belgesi ile belgelendirmiştir. Polisan Yapı Kimyasalları şirketinin formüllerini üreten ve gene aynı firmaya satan şirketimiz, her geçen gün ürün çeşitliliğini artırıyor” şeklinde konuştu.
 
“Global ekonomik durgunluktan kimya sektörü de nasibini almış durumda” diyen Erşen, yıl sonu itibarıyla sektörün yüzde 5 oranında küçüleceğini öngördüklerini söyledi. Erşen, Polisan Şirketler Grubu olarak, en güçlü yanlarından birinin kriz yönetimi olduğunu belirterek, grup şirketlerinin her krizde büyük adımlar atarak büyüdüğünü anlattı. Krizde zafiyet yaşamamak adına aldıkları birçok tedbirin içinde en önemlisinin gelir ve gider bütçelerindeki takip olduğunu aktaran Haluk Erşen, “Almış olduğumuz zamanında ve doğru tedbirler neticesinde 2012 yılını herhangi bir küçülme yaşamadan kapatmayı başaracağız” dedi.
 
“Teşvikler, Türkiye'nin yatırım cazibesini artıracak”
 
Kimya sanayi emek yoğun olmadığından diğer sektörler gibi istihdama büyük katkısı olmasının beklenmemesi gerektiğini savunan Haluk Erşen, sektörde yine de mevcut istihdamın yüzde 25 oranında artırıldığını kaydetti. Erşen, kimyanın sanayileşmiş ülkelerde ilk üç sanayi kolundan biri olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimya sektörü; plastik, petrokimya, otomotiv, cam, tekstil, kağıt, gübre, ilaç, deterjan, boya, soda, derz, dolgu, yalıtım malzemeleri, yapıştırıcı, patlayıcı birçok ürün ve sektöre girdi sağlamaktadır. Dünya kimya pazarında ilk 10 firma toplam pazarın yüzde 14'ünü oluşturmaktadır. Bütün sektörlerde olduğu gibi kimya sektöründe de Türkiye, jeopolitik konumu itibarıyla yabancı yatırımcıların ilgi odağı durumunda. Polisan Holding hali hazırda iştiraki olan Rohm&Haas şirketinde dünyanın en büyük ikinci kimya şirketi olan Dow Chemical ile ortaktır.”
 
Doğu Avrupa ve Ortadoğu esas alındığında bölgede lojistik avantajın net olarak görüldüğünü ifade eden Erşen, “Buna ilaveten gelişen ve talebin arttığı bir Türkiye, bir dizi yabancı kimya firmasının yatırımı için caziptir. Son dönemde yayınlanan teşviklerin de bu alanda önemli pozitif etki yapacağını düşünmekteyim” görüşünü dile getirdi.
 
Kobiden.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Polisan, iklim değişikliği program notunu "B" seviyesine yükseltti
  • 11.01.2022 10:52

Polisan, iklim değişikliği program notunu "B" seviyesine yükseltti

Polisan Holding, CDP’nin İklim Değişikliği Programı ve Su Güvenliği Programı'nda ...

Polisan Kansai Boya'ya büyük ödül!
  • 23.10.2021 14:08

Polisan Kansai Boya'ya büyük ödül!

Polisan Kansai Boya, Turkishtime tarafından hazırlanan “AR-GE 250, Türkiye’ ...

Polisan Kansai Boya, AR-GE yıldızları arasında!
  • 27.10.2020 13:49

Polisan Kansai Boya, AR-GE yıldızları arasında!

Polisan Kansai Boya, "Türkiye’nin en çok AR-GE harcaması yapan şirketleri” araşt ...

Diyarbakır Dağkapı kentsel dönüşüm projesi başladı!
  • 07.10.2020 15:14

Diyarbakır Dağkapı kentsel dönüşüm projesi başladı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dağkapı Meydanı'nı çevresiyle yeniden düzenlemek ...

Polisan ve Dap Yapı Pendik için imzaları attı!
  • 06.03.2015 10:13

Polisan ve Dap Yapı Pendik için imzaları attı!

Polisan'ın Pendik'teki 175 bin metrekarelik arazisinde yapılacak karma proje içi ...

Polisan, Pendik'teki konut projesi için Dap Yapı'yla görüşüyor!
  • 12.01.2015 10:11

Polisan, Pendik'teki konut projesi için Dap Yapı'yla görüşüyor!

Daha önce Kağıthane'de Z Ofis projesinde buluşan Dap Yapı ve Polisan, bu kez Pen ...