maritbet girişmaritbet
Manisa Turgutlu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor!

Manisa Turgutlu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor!

TUKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Görçiz, ilçe nüfusunun yan sanayi ile birlikte yaklaşık dörtte birinin tuğla sektöründe çalıştığını belirtti

Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Görçiz, ilçe nüfusunun yan sanayi ile birlikte yaklaşık dörtte birinin tuğla sektöründe çalıştığını belirterek, “Turgutlu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20'sini karşılıyor” dedi. Turgutlu tuğlasının kalitesiyle öne çıktığının altını çizen Görçiz, “Turgutlu tuğlası adeta bir markadır. Türkiye'nin en büyük tuğla ve kiremit üretim merkezi de Turgutlu'dur” yorumunu yaptı.

Turgutlu'da yoğun olarak bulunan tuğla ve kiremit fabrikalarının ilçenin en önemli sanayi kolunu oluşturduğunu anımsatan Gökhan Görçiz, “Emek yoğun bir yapıya sahip olan tuğla-kiremit sanayi sektörü ilçenin başlıca geçim kaynağını oluşturuyor. Sektör yaklaşık 3 ila 4 bin civarında kişiye istihdam sağlıyor. Tuğla ve kiremit fabrikalarının yoğun olarak bölgemizde bulunması bu alandaki yan sanayiyi de geliştirdi. Bugün itibarıyla Turgutlu, Türkiye'deki tüm üretim bölgelerinin yan sanayi ihtiyacını dahi karşılayabilecek konuma geldi” ifadelerini kullandı.

Nakliye istihdamı etkiliyor

Üretilen tuğlaların nakliyesinin de önemli bir istihdam alanı yarattığına dikkat çeken Gökhan Görçiz, “Tuğla-kiremit sanayii ve yan sanayii çalışanları ile nakliye sektöründe çalışanlar, ayrıca endirekt etkilenen bireyler dikkate alındığında Turgutlu nüfusunun dörtte biri bu işte. Bu tablo da tuğla ve kiremit sektörünün Turgutlu açısından önemini net olarak gösteriyor” değerlendirmesini yaptı. Turgutlu'da kurulu 36 adet tuğla ve kiremit üretim tesisinin bulunduğunu kaydeden Görçiz, “Bunların üretim kapasitesi Türkiye çapında yıllık kil mamulleri üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılıyor. Üreticilerin büyük çoğunluğu 1979 yılında kurulmuş olan derneğimiz çatısı altında faaliyetlerini sürdürüyor” dedi.

Dernek faaliyetleri kapsamında üyelerinin sektörel gelişmelerinin takibi, sektörün tanıtımı ve reklam çalışmaları, sektörel sıkıntıların paylaşılması, üyelerin eğitimi ve inşaat sektöründeki mimar, inşaat mühendisleri ve makine mühendisleri ile birlikte belediyelerdeki çevre ve şehircilik il müdürlüklerindeki teknik personelin bilgilendirilmesi konusunda eğitim çalışmaları yaptıklarını anlattı. Görçiz, “Tuğla (TS EN 771-1) – kiremit standartları (TS EN 1304), CE markalaması ve yönetmelikler hakkında detaylı açıklamalarla piyasayı bilgilendiriyoruz” ifadesini kullandı. Eğitim çalışmalarının yanı sıra dernek üyelerinin Ar-Ge çalışmalarına da önem verdiğini kaydeden Görçiz, “Dünya çapında teknolojik yenilikleri takip ederek, en kaliteli tuğla kiremit hammaddesi olan kil ile tüketicilere ısı ve ses yalıtımlı ürünler sunuyoruz. Ayrıca 2013 yılında başlanılan KOSGEB Projesi ile duvarların deprem performansları test edilecek. Fabrika personellerine yönelik ilkyardım eğitimleri, mesleki eğitimler, kurumsal kapasite arttırıcı eğitimler verilmesi ve son olarak coğrafi işaret yapılması planlanıyor” açıklamasını yaptı.

Kobiden.com
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Galata Kulesi, Türk bayrağına büründü
  • 30.10.2020 09:45

Galata Kulesi, Türk bayrağına büründü

Restorasyon çalışmaları sonrası yeniden ziyaretçileriyle buluşan Galata Kulesi, ...

Manisa Turgutlu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor!
  • 25.07.2013 09:12

Manisa Turgutlu, Türkiye tuğla üretiminin yüzde 20’sini karşılıyor!

TUKSAD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Görçiz, ilçe nüfusunun yan sanayi ile birli ...

Erdoğan Bayraktar: Tuğla üretiminde İran’la yarışıyoruz!
  • 27.03.2013 15:21

Erdoğan Bayraktar: Tuğla üretiminde İran’la yarışıyoruz!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm sürecine ilişkin, ...

Manisa Turgutlu'da yüzlerce asırlık ağaçlar kesildi!
  • 27.07.2012 12:46

Manisa Turgutlu'da yüzlerce asırlık ağaçlar kesildi!

Manisa'nın Turgutlu ilçesine bağlı Çaldağı bölgesinde konuşlandırılan ve 18 mily ...

Seramiksan Amerika'lı öğrencileri ağırladı!
  • 24.05.2012 12:16

Seramiksan Amerika'lı öğrencileri ağırladı!

Türk seramik sektörünün öncülerinden Seramiksan, Türkiye’nin tanıtımı için Ameri ...