maritbet girişmaritbet
Süt Kardeşler Çiftliği, Azer İnşaat ve Bayburt Group ortaklığında kuruldu!

Süt Kardeşler Çiftliği, Azer İnşaat ve Bayburt Group ortaklığında kuruldu!

İnşaat sektörünün iki güçlü grubu Bayburt ve Azer, Bergama'da hayvan yetiştiriciliğine başladı. 10 milyon dolar yatırımla kurulan bin 400 büyükbaş kapasiteli Süt Kardeşler Çiftliği'nde 500 Holstein ile süt üretimine başlayan firma, 4 yılda Türkiye'nin üçüncü büyük hayvancılık işletmesi olmayı hedefliyor

İnşaat sektörünün iki güçlü grubu Bayburt ve Azer, Bergama'da hayvan yetiştiriciliğine başladı. 10 milyon dolar yatırımla kurulan bin 400 büyükbaş kapasiteli Süt Kardeşler Çiftliği'nde 500 Holstein ile süt üretimine başlayan firma, 4 yılda Türkiye'nin üçüncü büyük hayvancılık işletmesi olmayı hedefliyor.

Bayburt Group ve Azer İnşaat Grubu ortaklığıyla Bergama'da toplamda 7 bin büyükbaşa ulaşacak 'Süt Kardeşler" Çiftliği kurdu. Bergama-Dikili arasında kurulan çiftlik projesinin 2016'da 7 bin baş kapasiteye ulaşarak, Türkiye'nin üçüncü büyük hayvancılık işletmesi olması planlanıyor.

Şu ana kadar 10 milyon dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen Süt Kardeşler Çiftliği Ortağı Ahmet Şentürk, proje tamamlandığında Avrupa ve Türkiye'de model bir işletme olarak isim yapacağını söyledi. Türkiye'nin en büyük ve modern seralarından biri olan Agrobay'ın kurucusu, kısa süre önce vefat eden Hasan Şentürk'ün projelendirdiği ve tüm detaylarını uzun araştırmalar sonucunda oluşturduğu Süt Kardeşler Çiftliği'nde, ahırların konumlanışı, atık yönetimi ve yem tedariği konularında Türkiye'de hayvancılık işletmeleri konusunda yeni bir çığır açacağım belirten Ahmet Şentürk, "Ahırların konumlandığı yer, tarım yapılmayan tepelik bir arazi. Klimatik özelliği ile hayvanlar için en ideal ortamı sunuyor. Yamaçta kurulmuş olması atık yönetimi konusunda işletmemize büyük avantaj sağlıyor. Ahırlar yukarıda olduğu için hayvanların dışkıları eğimden yararlanılarak doğal akıntıyla daha aşağıda depolanacak. Katı ve sıvı atıklar ayrıştırılarak kurutulacak ve gübre olarak bölgedeki üreticilere satılacak. Ahırlardan uzakta depolanacağı için hayvanlar sinek ve koku gibi olumsuz ortamdan korunmuş olacak" diye konuştu.

İşletmede şu anda bin 200 başlık kapasitenin hazır olduğunu söyleyen Şentürk, 4 yılda çiftlikteki sağmal, düve ve besi hayvanlarının sayısını 7 bin başa çıkararak, hayvan sayısı açısından Türkiye'nin üçüncü büyük işletmesi haline geleceklerini belirterek, "Süt Kardeşler Çiftliği'nde şu ana kadar 10 milyon dolar yatırım yapıldı. 4 yıl içerisinde yatırım miktarı 25 milyon dolara çıkmış olacak. Çiftlikteki süt sağım ve diğer üniteler için De Laval'in Türkiye'de ilk kez bizim işletmemizde kurduğu, en son teknolojiyi seçtik" dedi.

Hayvan ve bitki atıklarından biyogaz üretecek

Süt Kardeşler'in, Bayburt Grup bünyesinde sera ve meyve işletmeciliği yapan Agrobay'ın yanında olduğunu, hayvan dışkıları ile bitki atıklarını biyogaz üretiminde kullanacakları bir sistem üzerinde çalışmaların sürdüğünü aktaran Ahmet Şentürk, "Gübre ile bitki atıklarından biyogaz üretimini planlıyoruz. Bu konuda fizibilite çalışmaları sürüyor. Tesis devreye girdiğinde biyogaz üretiminin yanı sıra gübre üretimi de yapılacak. Biyogaz üretim tesisini kurmak için 2 bin 400 baş kapasiteye ulaşmış olmamız gerekiyor. İşletmedeki atık miktarı biyogaz tesisi için ancak o zaman ekonomik olacak" dedi.

Ahmet Şentürk, Süt Kardeşler Çiftliği'nde yem tedariği için de bin dönümlük bir arazi ayrıldığını, burada buğday, silajlık mısır ve yonca yetiştireceklerini, bunun yanı sıra 2013 yılında bulundukları bölgede sözleşmeli çiftçilikle toplamda 5 bin dönümde hayvan yemi için yetiştiricilik yaptıracaklarını kaydetti.

Çiftlikte üretilecek süt için büyük firmalarla görüşmelerinin sürdüğünü, ileriki aşamada süt ürünleri üretimini de yatırımları arasına almayı planladıklarım kaydetti.

Sedat Alp/Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Süt Kardeşler Çiftliği, Azer İnşaat ve Bayburt Group ortaklığında kuruldu!
  • 10.07.2012 14:09

Süt Kardeşler Çiftliği, Azer İnşaat ve Bayburt Group ortaklığında kuruldu!

İnşaat sektörünün iki güçlü grubu Bayburt ve Azer, Bergama'da hayvan yetiştirici ...