maritbet girişmaritbet
Mesut Akgül: Bizim yaptığımız yıkım değil güzelleştirme!

Mesut Akgül: Bizim yaptığımız yıkım değil güzelleştirme!

Mamak'ta 3 yılda 20 bin gecekondu yıkılmış. Geçmişte ilçede babasının da gecekondu yaptığını ve onun da yıkıldığını anlatan Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Bizim yaptığımız yıkım değil güzelleştirme" diyor

 

Mamak ile ilgili en hüzünlü anım elbette ki 12 Eylül'de bir nevi zindan haline gelen Mamak Askeri Cezaevi'ne girip haber yapan, fotoğraflarla tarihe kareler düşen bir gazeteci olmamdan geliyor. Erdal Eren'in daha 17 yaşında idam edilmeden 12 saat önceki fotoğrafını çektiğimde, meslek hayatımın en hicranlı 'pozu' olacağını hiç düşünmemiştim. Şimdi acıları harmanlamayı bir yana bırakıp Mamak 2012'ye gelelim. Açıkçası dersimi çalışarak gittim bölgeye. Öğrendim ki Mamak geneli itibariyle 570 bin nüfusu olan bir ilçemiz. Ama ağırlıklı gecekondu ve çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu bir ilçe. Dolayısıyla kentsel dönüşümlerin burada çok yoğun biçimde yapılması lazım. Belediye de çalışmalarını bunu hedef alarak yapmış. 3 yıl içinde yaklaşık 20 bin gecekondu yıkılmış kolay değil elbette. Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül'le buluştuğumuzda karşımda genç, dinamik, karizması yerinde bir yönetici gördüm ve sevindim. Makamda laf ziyanlığı yapmadan hemen bölgeye çıktık ve gözle izlerken aklımı da bilgilerle doldurdu başkanın anlattıkları... 
 
Yatıkmusluk nerede kaldı? 
 
MESUT Akgül diyor ki; 
 
-Şu anda bölgemizde 9 ayrı noktada kentsel dönüşüm projelerimiz devam ediyor. Bunları 3 ayrı yöntemle yapıyoruz. TOKİ ile birlikte yaptıklarımız var, araziyi temizleyip TOKİ'ye devrettiklerimiz var. İkincisi Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı çalışma var. Üçüncüsü de planlamasını yapıp özel müteşebbisle yaptığımız kentsel dönüşüm projeleri var. 
 
- Başkanım Yatıkmusluk diye bir mahalle vardı. 
A Takımı olarak orada çekimler yapmıştım. Götürsene beni oraya. 
Savaş Abi, oranın yeni adı Altınevler. Ayrıca Anayurt, Gülseren gibi kentsel dönüşüm projelerinde bölgenin en can alıcı ve sıkıntılı yerleriydi oralar. 
Haydi gidelim. 
 
Başkanın 'hayde gidelim hayde' dediği yer bağda kara üzüm değil. Bir zamanlar Ankara'nın en tekinsiz en 'arıza' muhitleri olarak nam salan yerleri. Oralara neler ettiğini soruyorum, gururla yanıtlıyor Akgül: -Altınevler Kentsel Dönüşüm Projesi 1100 gecekondunun yıkılıp, yerine 2 bin konutun yapılacağı bir alan. Şu anda 900 konut imarı bitti, hak sahiplerine teslim edildi. 474 konutun bir okul ve park ihalesi yapılacak. Son 500'e yakın konutun da inşaatı için altlıkların hazırlanması devam ediyor. Karşı tarafta da 5 bin 400 konut yapılacak. Orada 1370 hak sahibi var, gecekondu var. Arsası olanlarla birlikte 1700 hak sahibi oluyor. Oradaki projenin en büyük özelliği de şu alanın tamamında yüzde 20'sine konutlar yerleşiyor. Bina beton yığını halinde değil, daha çevreci ve daha yaşanabilir bir kentsel tasarım yapıldı. 8 ay bitti, 9 ay içindeyiz. Şu anda yüzde 75'lerdeyiz. 2 bin 500 konutun inşasına uygun zeminler oluştu. Şu anda ihale aşamasında. 
 
'Gecekondu -BU bir süreç 50-60 yılın birikmiş bir sorunu. Mamak bu anlamda Türkiye'de birçok yerin bir örneği. 
Bu süreci biz ne kadar hızlı yaparsak yani hem kentsel hem de sosyal dönüşümü Mamak'ı başkent Ankara'ya yakışır bir ilçe haline getirmek istiyoruz. Gençler ve çocuklar büyükleri gibi sobayla ısınmak istemiyor, apartmanda olmak istiyor. 
 
Bizim nokta atışlarımızdan birisi gençler, çocuklar ve kadınlar. Bilgi evi ve aile merkezlerini bunun için oluşturduk. Biz girdik hadi yapacağız, boşaltın anlamında değil, anlatarak, ikna ederek yapıyoruz. Ortak akıl oluşturarak yaptık. 
 
- Sen bura ahalisinin derdini iyi anlamışsın. Nasıl becerdin bu denli empatityi genç yaşında başkanım ? 
 
-(Gülüyor) Ben de gecekonduda büyüdüm abi. 
- A aaa! Sahi mi bu? 
Aynen abi. Babam Erzurum'dan 1959'da gelmiş Ankara'ya. Çıkınını, bohçasıyla gelmiş. Bakkalını bırakmış, kardeşiyle anlaşamamış. Burada ustalık yapmış. Mamak'ta üstelik gecekondu yapmış. Annem ve iki ağabeyimle birlikte. İki ağabeyim rahmetlik oldu. Burada inşaat işlerine başlıyor. Amelelikten ustalığa. 
 
O dönemde bir gecede gecekondu yapılıyor. Babam anahtar teslimi gecekondu yapıyor. Bölgede babası yaptı, oğlu yıkıyor diyorlar. 
 
Babamın yaptığı 100'lerce gecekonduyu yıktık. 
 
- Günaha girmekten korkmuyor musun büyüklerin yaptığını yıkarak. 
Daş olursan görürsün (gülüşmeler) Bizimki yıkım değil, güzelleştirme. 
 
Bizimki yıkım değil, güzelleştirme. 
 
Sosyal dönüşüm ne olacak?
 
- Sevgili başkanım. Sen de kabul edersin ki sadece kentsel dönüşümle bu iş olmuyor, insanları bir şekilde hayata alıştırmadıktan sonra sosyal dönüşümlerini sağlamadıktan sonra bunun hiçbir anlamı kalmıyor. 
 
Aynen katılıyorum Savaş Abi. O yüzden bizim şu anda 12 bilgi evi ve 5 aile merkezimiz var. Burada kadın ve çocuklara yönelik toplum hayatının ne olduğu, kişisel gelişim, aile içindeki ilişkilere kadar bu şekilde eğitimler sürüyor. 
 
Bunu yapmazsak insanları sadece gecekondudan alıp, binada oturtmakla bu iş çözülmüyor. Çıkıyor balkondan aşağı silkeliyor halısını.
 
Savaş Ay/Sabah

Yorum Yaz

Benzer Haberler

602 yıllık Çelebi Sultan Mehmet Camisi restore edilecek
  • 16.03.2021 12:50

602 yıllık Çelebi Sultan Mehmet Camisi restore edilecek

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde Osmanlı padişahlarından Çelebi Sultan Mehmet tar ...

Cemiyet hayatından İzmir'e destek mesajı yağdı!
  • 31.10.2020 10:41

Cemiyet hayatından İzmir'e destek mesajı yağdı!

İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında cemiyet hayatının önde gelen isimlerind ...

'Kentsel dönüşümde 15-20 katlı binalara izin yok'
  • 11.11.2018 10:43

'Kentsel dönüşümde 15-20 katlı binalara izin yok'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Hiçbir yerde kentsel dönüşümde gecekond ...

Kentsel dönüşümle Mamak'ta hem çehre hem hayatlar değişti
  • 09.07.2018 09:44

Kentsel dönüşümle Mamak'ta hem çehre hem hayatlar değişti

Mamak’ta belediyenin uygulamaya koyduğu kentsel dönüşüm ve yenileme çalışmalarıy ...

Ankara Mamak'ta kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor
  • 04.07.2018 09:57

Ankara Mamak'ta kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor

Mamak Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleriyle gecekondu sorununu çözerken yol a ...

Yeni Mamak projesinde 771 konut hak sahiplerine teslim edildi
  • 24.05.2018 16:40

Yeni Mamak projesinde 771 konut hak sahiplerine teslim edildi

11 etap ve 14 mahallede uygulanan Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında ...