maritbet girişmaritbet
Tarımsal üretim doku laboratuvarı Sakarya'da hayata geçiyor

Tarımsal üretim doku laboratuvarı Sakarya'da hayata geçiyor

Sakarya'da kurulan 10 milyon kapasiteli Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'nde sona gelindi.

Türkiye'nin dış mekan süs bitkisi alanında yıllık üretiminin yarısının karşılandığı Sakarya'da, sektörün en önemli girdisi fide, fidan ve tohum yetiştirilmesi ve ithalatının önlenmesini amaçlayan Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi'nde sona gelindi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasınca (SATSO) geliştirilen proje kapsamında Hendek ilçesindeki 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde bin 550 metrekaresi kapalı, toplamda 7 bin metrekarelik alanda inşaatı tamamlanan merkezde, dış mekan süs bitkilerinin yanı sıra katma değeri yüksek sebze ve meyve tohumları üretilip piyasaya sunulacak.

"Üretimin yüzde 50'si Sakarya'da"

Konuyla ilgili açıklama yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, dış mekan süs bitkiciliğinin kentte 25 yıl önce küçük işlerle başladığını, zaman içerisinde ciddi üretim yapılır hale gelindiğini söyledi.

Sakarya'nın, kurumsal firmaların katılımıyla Türkiye'nin bu anlamdaki üretim merkezi haline geldiğini belirten Altuğ, "Yaklaşık 300 civarında firmamız bu konuda yatırım yaptı ve üretime devam ediyor. Aynı zamanda 5 bine yakın insanımız da bu sektörde istihdam ediliyor. Sektörün Türkiye'deki üretiminin yüzde 50'si Sakarya tarafından gerçekleştiriliyor." diye konuştu.

Sektörün geliştirilmesi adına yapılan araştırmalarda yurt dışında doku kültürü laboratuvarında üretimin yapıldığını gördüklerini anlatan Altuğ, Sakarya Üniversitesi'nde küçük kuluçka merkeziyle bir kabin ve tek personelle bu işe başladıklarını kaydetti.

MARKA'dan 7 milyon lira hibe alındı

Çalışmaları zamanla geliştirerek proje hazırladıklarını ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'ndan (MARKA) yaklaşık 7 milyon liralık güdümlü hibe desteği aldıklarını aktaran Altuğ, merkezin inşaatına başladıklarını dile getirdi. Altuğ, gelinen noktada iyi derecede bilgi ve birikime sahip olduklarına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bu anlamdaki en büyük doku kültürü laboratuvarı olacak. Yılda yaklaşık 10 milyon kapasiteli bir üretim planlıyoruz ama bu kapasite ufak yatırımlarla 30 milyona kadar çıkabilecek. Dünya bu işi doku kültürü laboratuvarlarıyla yapıyor."

"2021'in bahar aylarında üretime başlayacağız"

Dünya nüfusunun 9 milyara yaklaştığını, 2030 sonrasında taleplerin eski tekniklerle karşılanamayacağını vurgulayan Altuğ, "Birçok fide, fidan, tohum, doku kültürü laboratuvarlarında hastalıktan ari şekilde çok çabuk ortamda yetiştirilir pozisyonda. Biz de dış mekan süs bitkiciliğine ve Türk tarımına fayda sağlamak anlamında böyle bir projeyi yaptık. 2021'in bahar aylarında üretime başlayacağız." ifadelerini kullandı.

Altuğ, merkezin kaba inşaatının tamamlandığını, yurt içinde ve dışında iş birliği çalışmalarının ciddi şekilde devam ettiğini belirtti. Organize Sanayi Bölgesinin yeşil alanının yapılan protokolle kendilerine tahsis edildiği bilgisini veren Altuğ, söz konusu alanda ürünlerin yetiştirilerek daha karlı satılacağını aktardı.

"Diğer ülkelerle rekabet durumumuz çok ileride olacak"

Sektörde ithalat konusuna da değinen Altuğ, Hollanda ve İtalya'dan fide, fidan getirildiğini hatırlatarak, "Sakarya'daki üreticiler işin tekniğini uzun seneler deneme yanılmayla çözüp bu ithalatı kestiler. Ancak halen yeterince doğru fide, fidan üretmiyoruz. Doku kültürü laboratuvarlarında hastalıktan ari bir şekilde çok daha verimli, çabuk ve ucuza bunu üretebileceğiz. Dolayısıyla İtalya, Hollanda ve dış mekan süs bitkisi üreten diğer ülkelerle rekabet durumumuz çok ileride olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Tarımsal anlamda birçok ürünü üretir hale geleceğiz"

Merkezin sadece dış mekan süs bitkisi fidesi, fidanı üretmeyeceğine dikkati çeken Altuğ, şunları kaydetti: "Tarımsal anlamda birçok ürünü üretir hale geleceğiz. Mesela ceviz, fındık, çay gibi. Fındık ağaçlarının verimliliğini yavaş yavaş yitirdiğini ve bütün bu ağaçların yenilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz olabilecek en iyi ağaçtan aldığımız doku kültürüyle çok kaliteli fidanlar yetiştirdik. Zamanı geldiğinde bunları şehrimizin faydasına kullanacağız. Aynı şekilde Antep fıstığı ve çay konusunda çok ciddi araştırmalarımız ve çalışmalarımız var. Bunu çoğaltmak mümkün. Biz Türkiye adına buna adayız."

Altuğ, proje paydaşlarından Sakarya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi Teknokenti'nin önemli katkılarının olduğunu dile getirerek, kentin bütün halinde bu projeyi önemsediğini sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor
  • 19.09.2023 11:16

Sakarya'da 9 metrekarelik katlanabilir "modüler afet evi" üretiliyor

Sakarya'da afetlerde geçici barınma ihtiyacının karşılanmasına yönelik kolay kur ...

Türkiye otomotiv sanayi ilk 2 aylık dönemde üretim ve ihracatını artırdı
  • 13.03.2023 10:27

Türkiye otomotiv sanayi ilk 2 aylık dönemde üretim ve ihracatını artırdı

Türkiye otomotiv sanayinde yılın ilk 2 ayında, toplam üretim bir önceki senenin ...

Togg'da parçalı denemeler başladı
  • 18.05.2022 14:57

Togg'da parçalı denemeler başladı

Togg Gemlik tesisinde kurulumu tamamlanan 208 robot, parçasız denemelerden sonra ...

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda
  • 02.05.2022 15:45

Türkiye, güneş paneli üretiminde Avrupa'da lider konumda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin güneş paneli üretimin ...

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!
  • 29.12.2021 12:21

Togg Gemlik fabrikası inşaatı havadan görüntülendi!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (Togg) Bursa'nın Gemlik ilçesindeki üret ...

Karakaş: "Planlar dahilinde hedeflere adım adım yaklaşıyoruz"
  • 28.12.2021 14:04

Karakaş: "Planlar dahilinde hedeflere adım adım yaklaşıyoruz"

Togg Üst Yöneticisi (CEO) Gürcan Karakaş, planlar dahilinde hedeflere adım adım ...