maritbet girişmaritbet
Şirketler yüksek kiralar nedeniyle AVM'lere yöneliyor

Şirketler yüksek kiralar nedeniyle AVM'lere yöneliyor

Gayrimenkul danışmanı Gamze Özlü "Her 10 kurumsal şirketten 6’sının AVM’lere yöneleceğini öngörüyoruz” dedi.

AVM ve ofis projeleri birçok şehirde bir bir hayata geçiyor. Ancak İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerde artan bu projelerdeki doluluk oranları hedeflenen beklentilere ulaşamıyor. Türkiye genelinde sayısının 400'ü geçtiği öngörülen AVM'lerin arz fazlası oluşturması doğal olarak doluluk oranlarının da düşmesine neden oluyor. Gayrimenkul danışmanı Gamze Özlü, bu düşüşün nedenleri arasında arz fazlasının yanı sıra perakendecilerin küçülmeye başlaması, daha spesifik noktalarda mağaza açmayı istemeleri ve tüketicilerin AVM'lere olan ilgisinin düşmesinin önemli birer faktör olduğunu belirtti. Özlü bu nedenle AVM'lerde bir boşluk oluştuğunu ve bu boşluğu lüks semtlerdeki ofisler için yüksek kiralar ödeyen büyük şirketlerin doldurmaya başladığını söyledi.

Her 10 kurumsal şirketten 6'sı AVM'leri tercih edecek

Büyük ve büyümekte olan şirketlerin, metrekaresi 200 Euro'ları bulan lüks semtlerdeki A sınıfı ofis projelerini yüksek maliyeti gerekçesiyle son yıllarda terk etmeye başladığını ve kira avantajı sunan AVM'lere göç ettiğini belirten Gamze Özlü, bu göçün önümüzdeki yıllarda artacağını anlattı. Gamze Özlü: “AVM'ler çok büyük yatırımlarla hayata geçen projeler. Bir AVM'nin kapanması milyon dolarlık bütçelerin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Çünkü perakendecilere caddelerin hareketliliği daha cazip geliyor. İş dünyası ise kiraları döviz kurlarına endexli ofislerin yüksek maliyeti yüzünden yönetim merkezini taşıyacak yerler arıyor.Hal böyle olunca AVM'ler konseptini değiştirmek zorunda kalıyor ve iş dünyasına da yer açıyor.Önümüzdeki yıllarda da hem AVM hem de ofis konseptini bir arada sunan yeni projelerin iş dünyasının tercihi olacağını ve her 10 kurumsal şirketten 6'sının AVM'lere yöneleceğini öngörüyoruz.” dedi.

Merkezini taşımak isteyen şirketlere tavsiyeler

Taşınmak isteyen şirketlerin, bulunduğu sektör açısından konuma ve ulaşıma önem vermesi gerektiğini ifade eden Gamze Özlü, şu tavsiyelerde bulundu: “Kira avantajı yakalamak isteyenler ofis konseptini bir arada sunan AVM'leri tercih edebilir. Konum olarak ise Anadolu yakasının daha cazip fiyatlara sahip olduğunu görüyoruz. Özellikle son zamanlarda Tuzla- Pendik-Kurtköy bölgesinin mevcut ve yeni projeleri iş dünyasının dikkatini çekebilir. Bunun dışında hayata yeni geçecek projelerin sunduğu fiyat avantajları ve kampanyaları da daha cazip seçenekler sunabilir.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...