maritbet girişmaritbet
Erdemoğlu'ndan Adana'ya 3,7 milyar dolarlık yatırım!

Erdemoğlu'ndan Adana'ya 3,7 milyar dolarlık yatırım!

Erdemoğlu Holding’in sahibi İbrahim Erdemoğlu, Adana-Dörtyol’da kurulacak tesis hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, medya gruplarının sahipleri, genel yayın yönetmenleri ile yazarlara verdiği iftarda, "Bugün bir vatandaş benimle görüşmeye geldi. Bir fabrika satın almış. 3.5 milyar dolarlık yatırıma hazırlanıyormuş. Bana, 'Yeni fabrikamızın açılışını yapar mısınız?' diye sordu. Tabii bu soru beni uçuruyor..." sözleriyle gözlerin çevrildiği yatırımın sahibi Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, yatırımın detaylarını SABAH'a anlattı. 1.5 milyar dolarlık ithalatı bitirmek istediklerini söyleyen Erdemoğlu, yatırım tutarının 3.7 milyar dolar olduğunu ve Adana- Dörtyol'da kurulacak tesis için makinelerle ilgili görüşmelerin yapıldığını belirtti. Yeni yatırımların da sinyalini veren Erdemoğlu, "Şartlar oluşursa önümüzdeki dönemde yeni tesisler yapabiliriz" dedi.

Halıda cirosu 500 milyon dolar

İbrahim Erdemoğlu, 3.7 milyar dolarlık yatırımın 3 bin ek istihdam sağlayacağını, ayrıca hammaddeyi Türkiye'de üretecekleri için yeni fabrika yatırımlarının da kolaylaşacağını belirtti. Polyester fabrikasında halı ve plastikle ilgili tüm ürünlerin hammaddesi olan PTA ve MEG üretileceğini belirten Erdemoğlu, "Her üretimi küresel çapta düşünüyoruz, şu anda makine halısında dünya lideriyiz. Hedefimiz polyesterde de Afrika, Ortadoğu, Avrupa ve Rusya'da Türkiye'yi lider yapmak. Bu yatırımla yıllık 1.5 milyar dolarlık polyester ithalatı da bitecek" dedi.
Bugün dünyada satılan halıların yüzde 5'ini kendilerinin ürettiğini, bunun parasal karşılığının da yıllık 500 milyon dolar olduğunu söyleyen Erdemoğlu, "Kendi ihtiyacımızın yanı sıra başka tesislerin de hammadde ihtiyacını karşılayacağız. Gaziantep'teki tüm halı fabrikalarında bizim çalışanlarımız var. Şehrimiz dünyanın ihtiyacı olan makine halılarının yüzde 40'ını üretiyor. Türkiye'de 2 milyar dolarlık halı ihracatı yapılıyor" dedi.

800 işçimiz ev sahibi oldu

Çalışanlarını ev sahibi yapan Erdemoğlu, bu konuyla ilgili şunları söyledi:
"1983'e kadar kirada oturuyorduk. 1983'te ailece kendi evimize çıktık. 1990'da evlendim. 130 metrekarelik bir ev aldım. 2000'li yıllarda Gaziantep'te 43 villalık bir site yapılıyordu. Benim oturduğum ev 130 metrekare, 650 metrekarelik villanın salonu benim ev kadar. Bunları görünce, 'Sen burada nasıl oturacaksın, burada oturmak için ne yaptın?' diye sordum kendi kendime. Buna cevabım, 'Tüm çalışan arkadaşlarımızın sayesinde, onların emeği karşılığı ben bu evi alabiliyorum. Keramet bende değil' oldu. 'Onlar gecekonduda yaşarken, benim burada oturmam doğru değil' diye düşünerek, müdürümü aradım ve 'Belediyeden bedeli karşılığı bir arsa alalım' diye talimat verdim. 40 dönümlük bir yer bulduk. Burayı satın aldık. Önce 250 konuta başladık. En kıdemlilerden başlayarak işçilerimize ev vermeye başladık. Şu anda 812 konutumuzu çalışanlara teslim ettik. Son partiyi 2014'te verdik. 132 metrekarelik bu evlerin bugünkü değeri 200 bin TL civarında. İlk etaptakiler 18 bin, ikinciler 30 bin ve sondakiler de 70 bin lira ödeyerek ev sahibi oldu. Toplam yatırım miktarımız 107 milyon lirayı buldu."

'Yatırımı anlattım'

Erdemoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la diyaloğunu şu sözlerle anlattı: "Cumhurbaşkanımızın yanına TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile gittik. Kendilerine yatırımla ilgili yazı hazırlamıştık. Onu aldılar. Nerede yaptığımızı sordu, Adana'da olduğunu söyledik. Kendisini açılışa davet ettik. 'Gökten ne yağar da yer kabul etmez' diyerek bizi onurlandırdı." Bu yatırımla 1.5 milyar dolarlık cari açığı önleyeceklerini söyleyen Erdemoğlu, "Bu maddelerin üretimiyle de yetinmeyeceğiz. Petrol türevi birçok emtiada yıllık 1 milyon tondan fazla ithalatımız var. Dışa bağımlıyız, vermezlerse Türkiye'deki fabrikaların tamamı kapanır. O nedenle bu yatırımı yapmak istedik. Biz halıda dünya şirketiyiz, aynısı polyester alanında da yapmak istiyoruz" diye konuştu.

İki tezgâhla başladı

Halı üretimine 2 tezgahla 1983'te başlayan Erdemoğlu, 1993'te ise Belçika'dan aldığı makinelerle dünya çapında üreticiler arasına girmeyi başardı. Bugün makine halısında dünya lideri olan holdingin temelinin, babaları merhum Mehmet Erdemoğlu'nun 1950'li yıllarda köy köy dolaşarak satış yapmasıyla atıldığını söyleyen Erdemoğlu, yeni yatırımlarla büyüme mesajı verdi.

Araziyi bize satsınlar

2.9 milyon metrekarelik Türkiye Petrolleri A.Ş.'nin (TPAO) arazisiyle ilgili teşvik konusuna da açıklık getiren İbrahim Erdemoğlu, şöyle konuştu: "Teşvikle ilgili bir sıkıntımız yok. TPAO'nun 2.9 milyon metrekarelik arazisiyle ilgili kararını bekliyoruz. Arazi ya satılacak ya tahsis edilecek ya da kiraya verilecek. Bizim tercihimiz satın almak. Teşvik denilen de bu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Adana'daki deprem nedeniyle Kozan-Feke kara yolu ulaşıma kapandı
  • 25.07.2023 12:07

Adana'daki deprem nedeniyle Kozan-Feke kara yolu ulaşıma kapandı

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi ...

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!
  • 25.07.2023 12:01

Adana Kozan'daki 5,5 büyüklüğünde deprem çevre illerden de hissedildi!

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. D ...

Adana Kozan'da 5,5 büyüklüğündeki deprem güvenlik kameralarına yansıdı
  • 25.07.2023 11:27

Adana Kozan'da 5,5 büyüklüğündeki deprem güvenlik kameralarına yansıdı

Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Afet ve Acil Du ...

Kozan'daki depremin hemen ardından arazide toz bulutu oluştu
  • 25.07.2023 11:05

Kozan'daki depremin hemen ardından arazide toz bulutu oluştu

Adana'nın Kozan ilçesinde saat 08.44'te meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremi ...

Gaziantep, Adana ve Osmaniye'de eğitim öğretim yeniden başladı
  • 13.03.2023 09:59

Gaziantep, Adana ve Osmaniye'de eğitim öğretim yeniden başladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Gaziantep, Adana ve Osmaniye'de öğ ...

Depremler Adana'da konteyner evlere talebi artırdı
  • 07.03.2023 16:48

Depremler Adana'da konteyner evlere talebi artırdı

"Asrın felaketi"nden etkilenen iller arasında bulunan Adana'da, konteyner üreten ...