maritbet girişmaritbet
Yüksek katlı binalar yangına karşı güvensiz mi?

Yüksek katlı binalar yangına karşı güvensiz mi?

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yüksek katlı binaların yüzde 80’inin güvensiz olduğunu belirtti.

Türkiye'nin yangın konusunda en önemli uzmanlarından eski İBB İtfaiye Daire Başkanı, İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, beklenen İstanbul depreminin ardından oluşabilecek yangınların İstanbul'u tehdit ettiği görüşünde. ‘Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı' Onursal Başkanı Prof. Dr. Kılıç, simülasyonlar ışığında deprem sonrası 3 bine yakın yangın yaşanacağını tahmin ettiklerini söylüyor.

“Günün en yoğun saatlerinde, insanların ev yada iş yerinde olduğu saatlerde yaşanacak depremle İstanbul'da 3 bine yakın yangın yada patlama meydana geleceğini öngörüyoruz. Yemek pişirilen, aydınlatma kullanılan, eğlence yerleri ve AVM'lerin açık olduğu hatta ısıtma sistemlerinin çalıştığı saatleri kastediyorum” diyen Prof. Dr. Kılıç, İstanbul'a has durumların da bu riski artırdığını belirtiyor: 

‘Patlamalar yaşanacak'

“İstanbul hem sanayi ve endüstri kenti hem de 20 milyon kişinin yaşadığı büyük bir metropol. Büyük enerjilerle çalışan yüzlerce fabrika, sanayi tesisi, milyonlarca konuttan geçen doğalgaz, elektrik ve diğer enerji hatları var. Şehrin deprem sonrası yangınlara hazır olmadığı sonucuna simülasyonları uygulayarak varıyoruz. Şehirdeki enerji miktarı, kullanılan gaz türleri bu sonuca ulaşmamızda etkili. Birbirini etkileyecek LPG ve LNG kırılması ile patlamalar yaşanacaktır. Deprem sonrası yaşanan patlamaların en büyük nedeni gaz. Genellikle doğalgaz kullanılan yerlerde, deprem sonrası boruların kırılmasıyla ortaya çıkan gaz, ortamdaki açık ateşle veya bir kıvılcımla karşılaşınca patlamalar meydana gelecek. 1995 Japonya-Kobe ve 1999 ABD-Los Angeles depremlerinde olduğu gibi. Sabah ve akşam saatleri yani yemek saatlerinde yaşanan depremler ekstra riskli. En büyük korkumuz, büyük bir depremde İstanbul'da sobaların yanması, ocakların açık olması. Depremin sabah erken saatlerde 03-06 arası olmasıyla yangın rakamının 20'yi geçmeyeceğini düşünüyoruz.”

17 kat oyunu

İstanbul'un, Avrupa kıtasının en yüksek şehri olduğuna da dikkat çeken Kılıç, “İstanbul'da 110'un üzerinde gökdelen, 2 bin 500 çok katlı bina var. Grenfell'de çıkan yangın çok katlı binalardaki yangın güvenliğini gündeme getirdi. İtfaiyenin, 10'uncu kattan sonra binayı dışarıdan söndürmesi mümkün değil. Korunaklı bir yangın merdiveni yoksa binaya da girilemez. Ülkemizde yangın tedbiri alma ve yangın merdiveni yapma zorunluluğu 51.5 metreden (17 kattan) sonra başlıyor. Müteahhitler bu tedbirleri almamak için binayı 51 metrede bitiyorlar” dedi.

‘Isı geçirmeyen merdivenler hayat kurtarıcı'

İki saat boyunca ısı ve duman geçirmeyen yangın merdivenlerinin hayat kurtarıcısı olduğunu kaydeden Kılıç, “Bu süre de binayı boşaltmak, itfaiyenin içeri girmesi için yeterli zaman. İstanbul'un gökdelenlerle çevrili olduğunu düşündüğümüzde endişelerimiz artıyor. Mantolama dediğimiz bina kaplamalarında yanıcı polistren kullanılıyor. Dünyada birçok ülkede bu malzemenin 18 metreden yüksek binalarda kullanılması yasak. Ülkemizde 21.5 metre olan sınır, yönetmelikle 28.5 metreye çıkartıldı. Maalesef ülkemizdeki tüm yüksek katlı binaların en az yüzde 80'i yangın açısından yeteri kadar güvenli değil. Tüm binaların yüzde 95'i deprem sonrası yangınlara karşı güvensiz” diye konuştu. Prof. Dr. Kılıç, bina bazında ve bina yapılırken önlem alınmasını ve bu önlemlerin de kanunen zorunlu tutulmasını istedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yüksek katlı binalar yangına karşı güvensiz mi?
  • 05.12.2017 11:13

Yüksek katlı binalar yangına karşı güvensiz mi?

İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yüksek katlı binaların yüzde 80’ ...

'Binalar yangın tehlikesi düşünülerek tasarlanmalı'
  • 01.11.2017 14:42

'Binalar yangın tehlikesi düşünülerek tasarlanmalı'

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergi ...

Yüksek binalarda yangın riski bu toplantıda konuşulacak
  • 24.10.2017 16:12

Yüksek binalarda yangın riski bu toplantıda konuşulacak

Türkiye’nin en tanınmış uzmanlarından Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, deprem sonras ...

Türkiye yangın riski yüksek bir ülke
  • 22.03.2017 14:18

Türkiye yangın riski yüksek bir ülke

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, Türkiye’deki binaların yüzde 80’inde yangın önlemi ...

Abdurrahman Kılıç, Yangından Korunma Haftası’nda bilinçlendiriyor
  • 30.09.2014 15:30

Abdurrahman Kılıç, Yangından Korunma Haftası’nda bilinçlendiriyor

Abdurrahman Kılıç, Yangından Korunma Haftası kapsamında gazetecilerle bir araya ...

İstanbul'da hangi tarihi binalar yangın riski altında
  • 29.10.2013 08:50

İstanbul'da hangi tarihi binalar yangın riski altında

Türkiye Yangından Korunma Vakfı (TÜYAK), Yangından Korunma Derneği ve Sektörel F ...