maritbet girişmaritbet
Yargıtay, yeşil alanlar için tarihi karar verdi!

Yargıtay, yeşil alanlar için tarihi karar verdi!

Yargıtay, devletin tazminat ödememek için idare mahkemelerine by-pass ettiği yeşil alanlara hukuki el atmalarla ilgili hukuk mahkemelerinin yetkilidir olduğunu kararlaştırdı

 

Yargıtay imar planları ile uzun yıllar mağdur edilen vatandaşların haklarının bundan önce vermiş olduğu bir Hukuk Genel Kurulu kararı ile verilmesi gerektiğine hükmetmişti. Bir anda Büyükşehir ve ilçe belediyeleri, il özel idareleri ve Çevre Şehircilik Bakanlığı aleyhine binlerce dava açılmıştı. Bu durumun Türkiye ve belediye bütçelerine getireceği yük tartışılmaya başlanırken, bu rakamın Türkiye genelinde 250 milyar dolara ulaşacağı hesaplanmıştı. 
 
Gayrimenkul Hukuku Derneği başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz da bunun üzerine idarenin hemen bir by-pass yoluna gittiğini hatırlatarak, “Danıştay vasıtası ile sürecin idare mahkemelerine gitmesini sağlamak istemiş ve bu yönde de Uyuşmazlık Mahkemesi kararı çıkarılmıştı. Buna göre bu tür hukuki el atmaların davalarının görülme yeri idare mahkemeleri ve idari yargı olmasıgerekiyordu. Bu şekilde 250 milyar dolar tutacağı hesap edilen tazminatın da önüne geçilmesi hedefleniyordu” dedi. 
 
Vatandaşların hakları korundu 
 
Ancak bu durumun Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'nin verdiği bir kararla bozulduğunu ifade eden Kiraz, şunları söyledi:“Yargıtay bundan önce de olduğu gibi Türk yargısının yüz akıolmaya devam ederek vatandaşların haklarını koruyucu bir karara imza attı.Yargıtay 5. Hukuk Dairesi'nin 2012/5593 Esas ve 2012/12492 karar sayılı çok yeni bir kararı ile ‘uygulama imar planının kesinleştiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde davalı belediyece ayrılma amacına uygun olarak kamulaştırma görevinin yerine getirilmemesi malikin mülkiyet hakkının süresi belirsizşekilde kısıtlanması nedeniyle taşınmaz bedeli ödenmelidir. Taşınmazın aynına ilişkin bu davanın görülme yeri 16.05.1956 tarihli içtihadı birleştirme kararı'uyarınca adli yargının görevi içerisindedir.” 
 
Kamulaştırma yapılacak
Bu kararla Yargıtay'ın bu sürece bir son verdiğini belirten Güvenç, “Belediyelerin, il özel idarelerinin ve kamunun 5 yıl içerisinde imar planlarında ‘yol, yeşil alan, cami, pazar alanı, kültürel tesis alanı' ilan ettiği yerlerle ilgili kamulaştırma yaparak vatandaşın hakkının ödenmesi gerektiğine ve bu konudaki yetkinin de hukuk mahkemelerinde olduğuna hükmetmiştir” diye konuştu. 
 
Vatandaş dava açabilecek
Tarihi nitelikteki bu karar ile uzun zamandır vatandaşlar üzerinde egemen olan tedirginliğin sona erdiğini dile getiren Kiraz, şunları aktardı: “Böylece idareler keyfi olarak bir taşınmaza imar planı ile el atamayacaklar ve kullanmak istedikleri taşınmazlar ile ilgili 5 yıl içerisinde vatandaşın hakkını ödemek zorunda bırakılmışlardır. Bizim vatandaşlarımıza uyarımız mülkiyetinde olan ve 5 yılı geçerek imar planı ile yol, yeşil alan, cami, kültürel tesis alanı vb. nedenlerle mağdur edildikleri taşınmazları ile ilgili derhal tazminat davalarını açmalarıdır.” 
 
Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?
  • 25.01.2023 13:24

Apartman ve site aidatlarındaki artış neye göre hesaplanır?

Gayrimenkul hukuku uzmanları ve tüketici dernekleri, apartman ve site aidat raka ...

Yargıtay’ın yeni hizmet binasında Birleşim Mühendislik imzası!
  • 03.09.2021 11:50

Yargıtay’ın yeni hizmet binasında Birleşim Mühendislik imzası!

Yargıtay'ın yeni hizmet binası, adli yıl başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyi ...

"İzmir'in tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini başlatmış durumdayız"
  • 09.11.2020 10:02

"İzmir'in tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini başlatmış durumdayız"

Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de meydana gelen depremin ardından yı ...

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!
  • 19.12.2015 16:08

Atıl gayrimenkuller ekonomiye kazandırılmalı!

AGK Hukuk Bürosu'ndan Ali Güvenç Kiraz, Türkiye'de atıl durumda milyarlarca dola ...