maritbet girişmaritbet
Yapı profesyonelleri “2D1 Tasarım Toplantıları”nda buluştu

Yapı profesyonelleri “2D1 Tasarım Toplantıları”nda buluştu

Türkiye ve dünyadan yapı profesyonellerini bir araya getiren “2D1 Tasarım Toplantıları” serisinin altıncısı 8 Eylül Perşembe düzenlendi.

8 Eylül 2016 Perşembe günü saat 17.00'de Yapı-Endüstri Merkezi'nde Guardian Cam sponsorluğunda düzenlenen “2D1 Ticari Yapılar” toplantısında; konuşmacılar; ticari yapıların kent ile kurduğu ilişkiyi, planlama ve tasarım ölçütlerini, gayrimenkul geliştirme faktörlerini ve finansman şartlarını örnekler ve çözüm önerileri ile ele aldı.

GUARDIAN CAM TÜRKİYE VE ORTA ASYA GENEL MÜDÜRÜ - MUSTAFA AKÇA

Etkinliğin ilk konuşmacısı Guardian Cam Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mustafa Akça, Amerikan menşeili bir firma olduklarını, dünya genelinde 28 üretim tesisinde 17 bin çalışanlarının olduğunu ve 2016 yılında Türk ekonomisinin geçirdiği zor döneme rağmen, Guardian'ın 2015'in üzerinde bir performans gösterdiğini ve Türkiye'de 2017 için daha agresif hedefleri bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin Enerjide Dışa Bağımlılığını Azaltacak Formüller

Mustafa Akça, tonaj anlamında dünyanın 3. büyük düzcam üreticisi olan Guardian Cam'ın, “mimari kaplamalı camlar” gamına ilişkin bilgileri paylaştı. Yapılarda doğru cam seçiminin enerji açısından Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Yapı sektöründe kullanılan cam miktarının toplam düz cam üretiminin yüzde 80'i olduğunu kaydeden Akça, cam kullanımının ülkelerin gelişmişlik göstergelerinden biri olduğunu söyledi. Mustafa Akça, Almanya'da enerji tasarrufu amacıyla tüm ülkede bina camlarının yenilenmesinde KDV muafiyeti getirildiğini ve söz konusu değişim süreciyle sektöre 30 milyar Euro'ya varan katkı sağlandığını hatırlattı.

CUSHMAN & WAKEFIELD TÜRKİYE YATIRIM VE SERMAYE PİYASALARI DİREKTÖRÜ - DİDEM ERENDİL

Etkinliğin ikinci konuşmacısı Cushman & Wakefield Türkiye Yatırım ve Sermaye Piyasaları Direktörü Didem Erendil ise ticari yapılarda konum stratejisi ile gayrimenkul geliştirmede planlamanın önemi üzerinde durdu. Erendil, konumun gayrimenkul için en önemli kriter olduğunu ancak günümüzde konumun ticari gayrimenkullerin başarısı için tek faktör olmadığını vurguladı.

Ticari gayrimenkul geliştirirken sadece yapının inşasının değil satışının dahi inşa sürecinden daha önce planlanması gerekliliğinin altını örneklerle çizen Erendil, ticari gayrimenkullerde konum dışında planlama ve zamanlama ölçütlerinin dikkate alınmasının finansal riskleri asgariye indireceğini vurguladı.

Konum Seçiminde Makro Faktörler Öne Çıkıyor

Türkiye'de konum seçiminde artık köprü, havalimanı, metro gibi makro faktörlerin ön plana çıktığını kaydeden Erendil, kurumsal şirketlerin son yıllarda Türkiye'yi bölgesel bir merkez olarak seçmeye başlamasının ofis piyasasını hareketlendirdiğini söyledi.

Didem Erendil, özel amaçlı şirketler kurularak bir gayrimenkulün bu şirket içinde değerlendirilmesi durumunda hem vergi avantajlarından faydalanıp hem de yatırımcı çekilebileceğini kaydetti. Konuşmasının sonunda ticari gayrimenkulün geliştirme sürecinde doğru konum seçiminin ardından planlama ve zamanlamanın kritik bir rol oynadığını vurgulayan Erendil, özellikle zamanlamanın rekabet, trendler ve adaptasyon kavramlarını kucakladığını belirtti.

RÖNESANS GAYRİMENKUL - MURAT ÖZGÜMÜŞ

Etkinliğin üçüncü konuşmacısı Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş, Rönesans Gayrimenkul'un ticari yapılara yaklaşımını aktardı. Türkiye'de birkaç büyük şehir dışında ticari gayrimenkul pazarının bulunmadığını vurgulayan Özgümüş, “Kurumsal kiracıların artmasının ticari gayrimenkul yatırımlarını geliştirdiğini ifade etti

Türkiye'de tamamlanmış 10 alışveriş merkezi (AVM) projesi bulunan Rönesans Gayrimenkul'un ofis binaları da geliştirdiğini söyleyen Özgümüş, ticari yapıların küçük organizasyonlarla finanse edilir olmaktan öteye geçtiğini, ticari gayrimenkul geliştiricilerin her şeyden önce kaynak bulması gerektiğini kaydetti. Büyük kentlerdeki ulaşım sorununa vurgu yapan Özgümüş; “Çok güzel bir yer yapıyorsunuz. Ancak insanları oraya getiremediğiniz takdirde ya da getirdiğinizde enerjisini tükettiğiniz takdirde artık kişilerin oradan alacağı bir mutluluk kalmıyor” dedi.

GÖKHAN AKSOY MİMARLIK - GÖKHAN AKSOY

Etkinliğin son konuşmacısı Gökhan Aksoy Mimarlık Kurucusu Mimar Gökhan Aksoy ise binaların şehirle kurduğu ilişkinin önem kazandığını, ticari yapıların karma kullanımlı yapılar haline gelmeye başladığını vurguladı.

İlk etapta kapalı yapılar olan alışveriş merkezleri başta olmak üzere ticari yapıların artık dış mekân ilişkisi kuran yapılar halinde tasarlanmaya başlandığını kaydeden Aksoy, yapılarda kullanılan malzemelerin de bu eğilime göre değiştiğini söyledi. Aksoy; “Binalar şehirle ilişki kurmaya başladığında dış cephe tasarımı da değişti. Artık yatırımcının, kullanıcının isteklerini de barındıran esnek cepheler tasarlamak zorundayız" dedi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yapı profesyonelleri “2D1 Tasarım Toplantıları”nda buluştu
  • 09.09.2016 12:29

Yapı profesyonelleri “2D1 Tasarım Toplantıları”nda buluştu

Türkiye ve dünyadan yapı profesyonellerini bir araya getiren “2D1 Tasarım Toplan ...

Yapı dünyasına ilham veren buluşmalar başlıyor
  • 11.09.2014 15:37

Yapı dünyasına ilham veren buluşmalar başlıyor

YEM yapı profesyonellerine yönelik “2D1 Tasarım Toplantıları” serisini başlatıy ...