maritbet girişmaritbet
Vodafone, geliştirdiği erken uyarı sistemi ile ormanların hizmetinde!

Vodafone, geliştirdiği erken uyarı sistemi ile ormanların hizmetinde!

“Yeşile Saygılı Kırmızı” vizyonu doğrultusunda, teknolojiyi çevreci çözümlere dönüştürmeye odaklanan Vodafone, Türkiye’de bir ilke imza attı. Mobil teknolojilerin yardımıyla orman yangınlarının önüne geçmeyi hedefleyen Vodafone, “Ormanlarımız Yanmasın” erken uyarı telemetri sistemini geliştirdi. İlk olarak Ege Orman Vakfı’ndaki Bakioğlu Ormanı’nın da uygulanan sistem, sensörler ile kurulan ağ sayesinde saniyeler içinde erken yangın uyarısı yapıyor

“Yeşile Saygılı Kırmızı” vizyonu doğrultusunda, daha sürdürülebilir bir çevre ve toplumun inşasına katkıda bulunmayı hedefleyen Vodafone,Ege Orman Vakfı ile Türkiye'de ilk kez mobil teknolojilerle orman yangını erken uyarı sistemini hayata geçirdi. Vodafone Türkiye'nin makinelerarası iletişim (M2M) teknolojileri altında özel olarak geliştirdiği Yangın Uyarı Telemetri Sistemi'nin ilk uygulaması, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü'ne ait olan Bakioğlu Ormanı'nda başladı. 

Sistem sayesinde, gözetim altına alınan orman alanına yerleştirilen sensörler, yangını ilk saniyelerinde algılıyor ve sensörlere yerleştirilen sim kartlar üzerinden ilgili birimlere bilgi iletiyor; böylece yangına müdahalede hız kazanılıyor. Vodafone, Sistemi tüm ülkeye yaygınlaştırarak orman yangınlarının önüne geçmeyi ve Türkiye'nin ciğerlerini korumayı hedefliyor.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü'ne ait 70 bin ağaçlık Bakioğlu Ormanı'nın bakım ve koruması Ege Orman Vakfı tarafından yapılıyor. Bakioğlu Ormanı'nda ilk uygulaması gerçekleştirilen Sistemin tanıtım toplantısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. 

Binali Yıldırım: "Vodafone ve Ege Orman Vakfı, Türkiye'de bir ilke imza attı"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bilişimin nelere muktedir olduğunu, neleri başardığını bu proje ile bir kez daha görüyoruz. Son yıllarda orman varlığımız artıyor, Türkiye gittikçe daha da yeşilleniyor. Orman yangınları ile son derece etkin bir mücadelemiz var. Ancak önemli olan yangın olmadan tehlikeyi görebilmek.  İşte bugün burada tanıtılan sistem bize bu çözümü getiriyor.  Çanakkale, Yenice ve Bodrum'daki yangınlarda 12 hektar alan zarar gördü. Belki böyle bir erken uyarı sistemi olsaydı, bu zarar olmayacaktı veya çok düşük olacaktı. Bilişim sayesinde, bu sistem kapsamında sunulan hizmet çeşitliliğini artırmak da mümkün. Vodafone Türkiye ve Türkiye Vodafone Vakfı,  Ege Orman Vakfı işbirliği ile Türkiye'de bir ilke imza atarak bu konuda örnek bir sosyal sorumluluk projesini devreye soktu. Ümit ederim bu uygulamalar memleketimizin başka köşelerine de yayılır.” 

Tayfun Acarer:  “Telemetri uygulaması, M2M'in Türkiye'de ilk kez yapılan güzel bir uygulaması"

2012 yılında ülkemizde 21,6 milyon hektar orman bulunduğunu ve son yıllarda orman oranındaki artışın sevindirici olduğunu belirten, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, bu ormanların %98'inin devlet arazisinde,  %60'ının da Ege, Akdeniz gibi yangına hassas bölgelerde yer aldığını ifade etti. 

İstatistiklere göre 2012 yılında büyük çaplı yaklaşık 2.450 tane orman yangını çıktığını ve 10.450 hektar alanın zarar gördüğünü belirten Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün Vodafone Türkiye tarafından sunulan uygulama bir telemetri uygulaması. Yani M2M'in, “machine to machine” dediğimiz sistemin, Türkiye'de ilk kez yapılan güzel bir uygulaması. Davos raporuna göre Türkiye dünyanın en gelişmiş mobil kapsamasına sahip olan ülkesi. Bu nedenle de bundan sonra bu tip uygulamaları görmek mümkün olacak. Çok güzel bir proje, emeği geçen herkesi takdir ediyorum, hayırlı olsun diyorum.”

Toplantıda konuşan İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın şunları söyledi: “Manisa ve İzmir illerini kapsayan ve birinci dereceden yangına hassas bir bölge olan İzmir Bölge Müdürlüğü'nde yılda 2.000 civarında yangın çıkmakta. Bunun 250'si orman yangını, 1.750 civarında da kırsal kesimde çıkan yangın söz konusu. Biz Orman Teşkilatı olarak, erken ve etkin müdahale konusunda son on yılda kendimizi çok yeniledik. Özellikle Akdeniz ülkelerine baktığımız zaman Türkiye'nin çok başarılı bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Son on yılda yanan alan oranı Yunanistan'da % 5,4, İtalya ve İspanya'da % 5 seviyesindeyken bizim ülkemizde bu oran 1000'de 4 seviyesinde. Yıllar önce orman yangınlarına yaklaşık 1 saatte müdahale ederken, geçtiğimiz yıl bu süre 18 dakikaya düştü. Yani 18 dakika içerisinde orman yangınlarına erken ve etkin müdahale ederek söndürebiliyoruz. Hedefimiz 15 dakikanın altına düşmek. O da bu sistem gibi yeniliklerle olabilecek bir şey.  Bu düşünceler ile daha yeşil bir İzmir, daha yeşil bir Türkiye için ve orman yangınları ile mücadele etmek için bu katkıları sağlayan herkese teşekkür ediyorum.”

Serpil Timuray: “Vodafone olarak Türkiye'deki ilk yangın uyarı telemetri sistemi “Ormanlarımız Yanmasın” ile Türkiye'nin ciğerlerini korumayı hedefliyoruz”

Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, ticari çalışmalarda olduğu gibi kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarında da mobil teknolojinin gücünden ilham aldıklarını belirtti. Timuray, şöyle devam etti: “Artan küresel nüfus, hızla tükenen doğal kaynaklar ve iklim değişikliğinin etkileri gibi bugün karşı karşıya olduğumuz zorluklarla kolektif bir çabayla mücadele etmemiz gerekiyor. Ülkemizin en önemli sorunlardan biri de orman yangınları. Ne yazık ki ormanlarımıza yeterli özeni göstermiyor, her sene büyük yangınlar yaşıyoruz. Bu yangınların en büyün nedeni insan faktörü. Son 10 yılda çıkan orman yangınlarında insan faktörünün payı %90. Vodafone Türkiye olarak, makinedenmakineye iletişim teknolojimizi, doğal kaynaklarımızınkorunmasına ön ayak bir uygulama geliştirirerek teknolojiyi doğanın hizmetine sunmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye'de ilk kez yangının algılanması ve yerinde tespiti konusunda yepyeni bir çözüm olan “Ormanlarımız Yanmasın” erken uyarı telemetri sistemini, orman yangınlarının önlenmesinde büyük önem taşıyor. Orman yangınlarının önlenmesi için teknolojik çözümlerin kullanılması konusunda attığımız bu adımın, yüksek risk grubunda bulundan diğer ormanlık alanlarda da uygulanması için bir örnek teşkil etmesini ümit ediyoruz.”

Ege Orman Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu da, şunları söyledi: “Yangına ne kadar erken müdahale ederseniz o derece kısa sürede söndürebilirsiniz. Dolayısıyla telemetri orman yangınları erken uyarı sistemi de orman varlığımızın korunması açısında büyük önem arz etmektedir. Adnan Menderes Havaalanı'ndaki Bakioğlu Ormanı kurulduğundan bu yana 5 kez yangın tehlikesi geçirmiş ve havalimanı yetkililerince hemen müdahale edilerek söndürülmüştür, bu yangınlarda yanan 5 bin ağacın yerine yenileri Ege Orman Vakfı tarafından  dikilmiştir. Havaalanını çevreleyen orman Doğu yönünde tren yoluna, Batı yönünde ise İzmir - Aydın karayoluna bitişiktir. Çevreden geçen insanların dikkatsizliği ya da ihmali yangın riski oluşturabilmektedir. Orman alanlarının; telemetri sistemi ile kablosuz iletişim ağı oluşturularak GSM şebekesi üzerinden düşük tüketimli ve yıllarca çalışan güneş enerjili bir sistemle korunuyor olması ormanların sürdürülebilirliği anlamında bizim için çok önemlidir. Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi'nin orman yangın gözetleme kulelerinin görmediği kör noktalardaki orman alanlarında önem kazanarak yaygınlaşacağını umuyorum.”

Yangın durumu anında tespit ediliyor

Vodafone Türkiye tarafından geliştirilen “Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi”, orman alanına yerleştirilmiş olan sensörler ile kurulan ağ sayesinde saniyelerle ifade edilecek bir süre içinde uyarı vermeye dayanıyor. 

Cihazın temel özellikleri arasında veri tabanı kaydı, acil durumları SMS ile gönderme, GPS koordinatı ile bildirim, CO2 ve ısı gibi farklı değerleri tanımlaması yer alıyor. Sistem cihaz üzerindeki ısı ve CO2 sensörleri yardımıyla yangın algısını en yakınındaki birimlere koordinat bilgisi ile birlikte aktarıyor. Yangın algısı birimler arasında SMS ile gelen alarm kodu ile dağılıyor ve GSM şebekesi üzerinden operatöre aktarıyor. Operatör düzeneği alarm durumları için önceden tanımlanmış senaryoya göre hareket ediyor. SMS, siren, e-posta, telefonla arama gibi farklı yöntemlerle ilgili birimlere bilgi veriliyor.

Ek sensörlerin desteği ile sistem ormanları başka tehlikelerden de koruyabiliyor. Örneğin kaçak kesim, nakletme, işgal, usulsüz açma, izinsiz otlatma gibi orman suçları hakkında hızla bilgi sahibi olmak ve önlem almak mümkün oluyor. 

Bakioğlu Ormanı'na 60 sensörlü cihaz

Proje kapsamında, stratejik öneme sahip Menderes Havalima'nın içinde yer alan 70 bin ağaçlık, 65.5 hektarlık Bakioğlu Ormanı'nda 36 adet sıcaklık, 24 adet duman olmak üzere 60 adet sensör,7 adet güneş enerji sistemi mevcut. Olası yangın durumunu anında algılayan cihazlar, içlerindeki sim kartlar üzerinden SMS, siren, e-posta, telefonla arama gibi farklı uyarı yöntemleriyle, anında Adnan Menderes Devlet Hava Limanı, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve Ege Orman Vakfı dâhil olmak üzere ilgili birimlere en etkin biçimde bilgi veriyor. Sistem yangını en başından kontrol altına almayı sağladığı için zaman ve kaynak tasarrufu da mümkün oluyor. 

Flora, fauna, topraktaki milyonlarca mikro organizma, toprak, hava, yeraltı ve yerüstü su kaynakları gibi çok büyük ölçülemeyen değere sahip olan Bakioğlu Ormanı'nın, olası yangınlardan sistem sayesinde korunması ile sürdürülebilirliği sağlanacak. Bu milli servet, ormanın yaşı ilerledikçe daha da artacak. 

Orman Yangını Erken Uyarı Telemetri Sistemi ilk orman alanının izlenmesi ile model oluşturması, Orman Genel Müdürlüğü'ne, askeri bölgelere ve yerel yönetimlere ait orman yangınından koruma önlemlerinde zayıf olunan doğa koruma alanlarında kullanılmak üzere talep görmesi bekleniyor. 

Yeşile Saygılı Kırmızı'dan sürdürülebilir adım: Vodafone İzmir Ormanı

Sürdürülebilirlik anlayışı çerçevesinde oluşturduğu “Yeşile Saygılı Kırmızı” vizyonu kapsamında Vodafone Türkiye,  Orman Yangını Erken Uyarı Sistemi'yle eş zamanlı olarak Ege Orman Vakfı ile Orman ve Su işleri Bakanlığı ortaklığında gerçekleştirilen “Çeşme–IldırıAğaçlandırma Proje Sahası”nın 5 hektarlık kısmında Vodafone İzmir Ormanı'nı kurdu. İlk aşamada Vodafone Türkiye tarafından 10.000 fidan dikilen ormanın yarısını kızılçam ağaçları oluşturuyor. Kalan yarısı ise Kıbrıs Akasyası, Biberiye, Kara servi, Yalancı akasya, Mantar Meşesi, Akçaağaç, Tespih Ağacı, Sığla, Defne, Mavi servi, Aylantus ve Kuşdili ağaçlarından oluşuyor.

Nisan 2010'dan bu yana e-fatura ile hizmet veren Vodafone, e-faturaya geçen her abonesi adına Vodafone İzmir Ormanı'na bir fidan daha ekliyor. Böylece, Vodafone İzmir Ormanı, Vodafone'lular sayesinde daha da büyüyor.

Çeşme–Ildırı ağaçlandırma sahasında kurulacak Vodafone Ormanı'nın büyütülmesine destek vermek  isteyen bireysel hat sahibi Vodafone'lular e-faturaya geçerek ormana ağaç katkısında bulunabiliyor ya da Vodafone İzmir Ormanı için bağış servisinden yararlanarak kendileri 1 fidan bağışında bulunabiliyor. 26 Ağustos 2013'te sona erecek olan kampanyadan yararlanmak isteyenler AGAC yazıp 6545'e SMS atarak katılabiliyor. Aboneler gerekli koşulları yerine getiriyorsa; yani faturalı abone ise ve kampanya tarihleri içinde e-faturaya geçmişse Vodafone Ormanı'na herhangi bir ücret ödemeden katkıda bulunmuş oluyor. E-faturaya geçerek katkıda bulunduğu halde daha fazla ağaç dikilmesini desteklemek isteyenler veya kampanya tarihinden önce e-faturaya geçmiş olan aboneler ise BAGIS yazıp 6546'ya SMS göndererek faturalarına yansıtılacak 4 TL karşılığında bir fidan bağışlayabilir. 

Orman yangınları büyük kayıplara neden oluyor

•    2012 yılı itibarı ile Türkiye'de 21,6 milyon hektar ormanlık alan var. Bu alan, Türkiye'nin toplam yüzölçümünün yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. 
•    Ormanların % 60'ı yangına hassas diye nitelendirilen Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde bulunuyor. 
•    Türkiye'de 2012 yılında 2.450 adet orman yangını çıktı. Bu yangınlar sonucunda 10.450 hektar alan zarar gördü.
•    Yangınların % 90'ına insanlar yol açıyor. Orman yangını nedenleri arasında anız yakma, bahçe temizliği, piknik ateşi, sigara gibi dikkatsizlikler yer alırken, son yıllarda sabotaj ve enerji hattından çıkan yangınlar da dikkat çekiyor. 
•    Türkiye'de ormanların yaklaşık % 98'i devlet arazisinde bulunuyor. 
•    Kişi başına düşen orman miktarı 0,31 hektar düzeyinde kalıyor. Kişi başına düşen verimli orman alanı ise sadece 0.14 hektar düzeyinde bulunuyor. Oysa bu rakam ABD'de 1,2, Avustralya'da 7,2, Kanada'da ise 18,7 hektar olarak gerçekleşiyor.  

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor
  • 10.11.2023 13:51

Türkiye FSRU tesisleriyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor

Türkiye, enerji arz güvenliğinde önemli rol oynayan 3 Yüzer Sıvılaştırılmış Doğa ...