maritbet girişmaritbet
Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, brifing düzenledi

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, brifing düzenledi

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığınca düzenlenen brifinge; Türkmenistan'daki Büyükelçilikler ve Uluslararası kuruluşların temsilcileri katıldı.

1 Şubat 2018 tarihinde, Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı bünyesinde 2017 yılında Türkmenistan'ın sosyo-ekonomik kalkınmasının ana sonuçları, Tarafsız Türkmenistan'ın dış politika yönlerinin 2017-2023 yılları için belirlenen dış politika Programını hayata geçirmenin çerçevesinde geçtiğimiz yıl boyunca Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan işlerin ve 2018 yılı için planlanan etkinlikler ile tanışma amacıyla brifing düzenlendi.

Brifinge, Türkmenistan'da yer alan Büyükelçilikler ve Uluslararası Kuruluşların temsilcileri ve medya mensupları katıldı.

Brifinge katılanlar geçen sene Türkmenistan'da yapılan önemli etkinlikler hakkında bilgilendirildi. Her şeyden önce, ülkedeki kitlesel sporlarının ve sağlık hareketi ve sporun gelişimine gösterilen büyük dikkatin canlı örneği haline gelen görkemli bir spor etkinliğinin başarıyla gerçekleştirildiğini – V Asya Oyunları not edilmesi gerek. Ayrıca, Türkmenistan'ın BM üyeliğinin 25. yıldönümü ile birlikte, ülkede ikili işbirliğin tarihinde önemli bir yere sahip olan Birleşmiş Milletler Orta Asya İçin Önleyici Diplomasi Bölge Merkezi'nin (UNRCCA) başkent Aşkabat'ta açılışının 10. yıldönümü kutlandı.

Brifingin katılımcılarına, Türkmenistan'ın girişimleri ile 2017 yılında kabul edilen üç karar hakkında ayrıntılı olarak bilgi verildi ve bu da Türkmenistan Devlet Başkanı tarafından öne sürülen yapıcı girişimlerin de diğer aktüel alanlarda olduğu gibi dünya topluluğu tarafından desteklendiğinin onayı olmuştur.

Ayrıca, Kasım ayında Aşkabat'ta Türkmenistan'ın önerisi üzerine VII Afganistan Bölgesel Ekonomik İşbirliği Konferansı (RECCA VII) Bakanlar Toplantısının gerçekleştirildiği hakkında bilgi verildi. Forumun bir sonucu olarak, katılımcı devletlerin ve uluslararası kuruluşların gelecekte karşılıklı işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu yansıtan Aşkabat Bildirgesi kabul edildi.

Geçtiğimiz yıl Türkmenistan Uluslararası Enerji Şartı'na başkanlık etti. Bu kuruluşun 50 ülkeden 200'den fazla temsilcinin katılarak Aşkabat'ta gerçekleştirilen 28. Oturumu ise bu konferansın dünya gelişiminin şimdiki durumunu ve eğilimlerini, global enerji meselelerinin görüşülmesi için büyük öneme sahip bir platform olduğunu bir kez daha teyit etmiştir.

Brifinge katılımcılara sunulan bilgilere göre, genel olarak 2017 yılı içerisinde Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile toplam 584 farklı dereceli heyet ülkeye resmi ziyarette bulundu. Bu dönemde Türkmenistan'dan 624 heyet yurtdışında resmi ziyaret gerçekleştirdi. Bununla birlikte Türkmenistan'da ve yurtdışında 235 farklı dereceli toplantılar, görüşmeler ve diğer etkinlikler gerçekleştirildi. Türkmenistan'ın uluslararası hukuk temelini güçlendirmek amacıyla, toplam 226 uluslararası belge hazırlandı ve imzalandı. Bunlara ek olarak Türkmenistan 6 tane uluslararası sözleşmeye katıldı. Şu anda Türkmenistan 145 uluslararası sözleşmeye taraf durumundadır.

Türkmenistan ve diğer ülkelerin Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi istişareler devam ettirilmektedir. Rapor döneminde bu konuda 47 görüşme gerçekleştirildi. 2017 yılında ekonomik işbirliği konusunda 18 hükümetler-arası görüşmeler ve 14 işadamları toplantıları gerçekleştirildi. Şu anda Türkmenistan'ın, dünyanın 145 ülkesi ile diplomatik ilişkileri bulunmaktadır. Böylelikle yurtdışında 38 tane diplomatik ve konsolosluk temsilcilikleri bulunmakta, Türkmenistan'da ise 35 diplomatik ve konsolosluk temsilcilikleri ile birlikte 15 uluslararası kuruluş temsilcilikleri bulunmaktadır.

Brifinge katılımcılara 2018'in ilk çeyreğinde gerçekleştirilmesi planlanan önemli etkinlikler hakkında bilgi verildi.
Brifingin sonunda Bağımsız, Tarafsız Türkmenistan'ın dünyada barışı ve güvenliği sağlamak, insanlığın gelişmesine ve kalkınmasına kendi desteklerini sürdürmek için gerekli olan çabalarını yerine getireceği belirtildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, brifing düzenledi
  • 03.02.2018 12:55

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, brifing düzenledi

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığınca düzenlenen brifinge; Türkmenistan'daki Büyük ...

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan doğalgaz açıklaması!
  • 04.01.2017 14:47

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan doğalgaz açıklaması!

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı, İran'la doğalgaz sevkiyatı konusunda çıkan hab ...