maritbet girişmaritbet
Türkiye, Somali’deki Somaliland Cumhuriyeti’ndeki binaları yenileyecek!

Türkiye, Somali’deki Somaliland Cumhuriyeti’ndeki binaları yenileyecek!

Somali’deki de facto bağımsız Somaliland Cumhuriyeti’ne giden Başbakanlık heyeti, her liseye bilgisayar dağıtma sözü verdi. Başkentteki meclis ve bakanlık binaları ile başkanlık sarayını da Türkiye yenileyecek

 

Somali'deki de facto bağımsız Somaliland Cumhuriyeti'ne giden Başbakanlık heyeti, her liseye bilgisayar dağıtma sözü verdi. Başkentteki meclis ve bakanlık binaları ile başkanlık sarayını da Türkiye yenileyecek

Somali'de sayısız inşaat projesine imza atan Türk hükümeti, şimdi de Somali'nin kuzeyinde kendi kendine bağımsızlığını ilan eden Somaliland'a yöneldi. Ankara, 1991'de bağımsızlığını ilan etmesine rağmen uluslararası toplumda tanınmayan ve Somali'ye bağlı özerk bir bölge olarak kabul edilen Somaliland'ın okullarını yenilemek için kolları sıvadı. Başbakanlığa bağlı bir delegasyon Somaliland'a giderek laboratuvarları yenileme ve öğrencilere bilgisayar dağıtma sözü verdi.

Somaliland basınında yer alan haberlere göre Türk heyeti, Somaliland Eğitim Bakanı Zamzam Abdi Adan ile önceki gün bir araya geldi. Bakan Adan, görüşmenin ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında Türk hükümetinin geniş bir eğitim programına finansman sağlamayı kabul ettiğini açıkladı. Adan, Türk hükümetinin Somaliland'daki ortaöğrenim okullarının laboratuvarlarını yenileyeceğini, tüm okullara bilgisayar sağlayacağını söyledi. Eğitim Bakanı, programa Somalilandlı öğretmenlerin Türkiye'de bilgisayar öğretmenliği eğitimi almasının da dahil olacağını belirtti. Program ilk etapta beş pilot okulla başlayacak. Türk Başbakanlık heyeti, pilot okullarda bilgisayar dağıtımı ve laboratuvar yapımı tamamlanıp uygulamaya geçilene kadar Somaliland'da kalacak. Somaliland Press gazetesi, Türk heyetinin Eğitim Bakanı'na bu projenin dışında uzun soluklu bir işbirliği planladıklarını söylediğini yazdı. Bakan Adan da Türk heyetine destekleri ve cömertlikleri için teşekkür etti ve bu çabaların Türkiye'nin “kalkınma işbirliği çalışmaları” sayesinde güçlendiğini söyledi.

Binalar yenilenecek

Mogadişu Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun, Türkiye'nin Somali'deki çalışmalarının da devam ettiğini duyurdu. AA'ya konuşan Torun, Somali'deki parlamento binası, cumhurbaşkanlığı, başbakanlık sarayları ve bakanlıkların Türkiye tarafından yeniden inşa edileceğini söyledi. Başkent Mogadişu dışındaki bölgelere de yardım iletmek istediklerini ifade eden Torun, “Projelerin hayata geçirilmesi güvenliğe bağlı” dedi. Torun, Somaliland'ın başkenti Hargisa'da güvenlik endişesi olmadığı için yardımların buraya ulaştırıldığını belirtti.

İngiltere 1880'li yıllardan beri sömürgesi olan Somali'nin kuzey bölgesinden Haziran 1960'da çekilmişti. Bölge, Temmuz 1960'da İtalya kontrolündeki güney Somali ile birleşene kadar bir aylığına bağımsız Somali Devleti olarak kabul görmüştü. 1988'de dönemin Somali Devlet Başkanı Siad Barre, Somaliland bölgesinde katliamlar gerçekleştirmişti. Yıllarca süren iç savaş  sonrasında 1991'de Somaliland tek taraflı bağımsızlığını ilan etmişti. De facto bağımısız olan Somaliland'ın yüzölçümü 315 bin kilometrekare, nüfusu ise 3.5 milyon.

Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye, Somali’deki Somaliland Cumhuriyeti’ndeki binaları yenileyecek!
  • 01.10.2012 07:24

Türkiye, Somali’deki Somaliland Cumhuriyeti’ndeki binaları yenileyecek!

Somali’deki de facto bağımsız Somaliland Cumhuriyeti’ne giden Başbakanlık heyeti ...