maritbet girişmaritbet
Türkiye'deki ilk özel otoyol ihalesi ne zaman yapılacak?

Türkiye'deki ilk özel otoyol ihalesi ne zaman yapılacak?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yolları için yap-işlet-devret ihale modeli kullanılacak.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, gerçekleştirdiği açıklama ile birlikte Yavuz Sultan Selim Köprüsünün bağlantı yollarının önümüzdeki sene bitmesi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeline başvuracaklarını söyledi

İhalenin Temmuz ayında yayınlanacağı açıklanırken, tüm bilgilerin burada yer alacağı söylenildi. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan, gerçekleştirdiği açıklama ile birlikte Yavuz Sultan Selim Köprüsünün bağlantı yollarının önümüzdeki sene bitmesi için Yap-İşlet-Devret (YİD) modeline başvuracaklarını söyledi. İhalenin Temmuz ayında yayınlanacağı açıklanırken, tüm bilgilerin burada yer alacağı söylenildi. Turhan, AA muhabirine yapmış olduğu açıklamada, Karayolları Genel Müdürlüğünün otoyol hususunda mühim mesafeler aldığını, yüksek standartlı ve konforlu yollar için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti . Araç sayısı arttıkça yeni yolların yapımının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Turhan, "Mevcut yolların standardının yükseltilmesi, şerit sayısının arttırılması gereksinim olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle önümüzdeki günlerde yeni kapasite yaratmak amacıyla ana güzergahlarda otoyolların hizmete alınması artık gündeme geliyor" diye açıkladı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantılı yollarını bu sene bitimine kadar YİD modeliyle ihale etmeyi planladıklarını açıklayan Turhan, bu mevzuda ihale hazırlık çalışmalarının tamamlandığını, Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı alındığını, Hazine Müsteşarlığının makul görüşünün peşinden temmuz ayında ilana çıkacaklarını bildirdi. Kuzey Marmara Otoyolu'nun Avrupa ve Asya tarafındaki Akyazı-Paşaköy arası ile Avrupa Yakası'nda Odayeri-Kınalı arası için ihaleye çıkmayı planladıklarını ifade eden Turhan, şu şekilde açıkladı : "YİD projelerinde yükleniciler kendi maliyetleriyle alakalı planlamalarını ve işin ne kadar sürede yapılabilir olabileceğini hesaplayıp, tekliflerini verirler. Bunun için 4 ila 6 ay arasında zaman veririz. Firmaların talebi istikametinde bazen zaman uzayabiliyor.

Aksilik olmazsa ihaleyi sene sonunda tamamlamayı planlıyoruz. İhale tamamlandıktan akabinde görevlendireceğimiz şirket, kredi temini çalışmalarını 6 aylık süreçte tamamlıyor. Biz, bu zaman içinde görevli şirkete, öz kaynağıyla işe başlama imkanı tanıyoruz." "Çalışmalar 2015'te başlayacak" 2015 senesi içinde Kuzey Marmara Otoyolu'nun kalan kısımlarında faliyetlere başlayacaklarını ifade eden Turhan, "Öngördüğümüz inşaat zamanı işin başlangıcından akabinde üç sene . Müteahhit, erken tamamlarsa bu onun avantajı oluyor. Yapım artı işletme süresini yarıştırıyoruz. Ama üç yıldan sonraya kalırsa cezai müeyyidemiz oluyor" diye belirtti . Yolun tamamlanmasının peşinden Türkiye 'de ilk defa bir otoyolun özel şirket tarafından işletileceğini bildiren Turhan, "Bu yoldan geçiş ücreti, araçların cinsine, sınıfına ve mesafesine göre belirleyeceğimiz tavan fiyata göre şirket tarafından tespit edilecek. Tavan fiyat, her sene farklılıkları bulunan şartlara göre güncellenecek" diye açıkladı . Otoyolda bayramlarda ve özel günlerde bedava geçişe yönelik maddenin şartnamede yer alacağını açıklayan Turhan, " Şayet bu maddenin herhangi bir bağlayıcılığı olmayacak. Ama idare isterse bayramlarda ya da bazı özel günlerde bu yolları bedava kullandırabilir , trafiğe kapatabilir. Bu yolları başka gayesiyle kullanabilir. Örneğin İstanbul'da Avrasya maratonu yapıyoruz. Yönetim bu yetkiye bu yollarda sahip olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Türktime

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'deki ilk özel otoyol ihalesi ne zaman yapılacak?
  • 29.06.2014 11:35

Türkiye'deki ilk özel otoyol ihalesi ne zaman yapılacak?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün bağlantı yolları için yap-işlet-devret ihale mode ...

Üçüncü köprünün bağlantılı yollarına YİD ihalesi
  • 29.11.2013 11:50

Üçüncü köprünün bağlantılı yollarına YİD ihalesi

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamındaki Yavuz Sultan Selim Köprüsünün bağlant ...

Üçüncü Köprü'nün temeli bu gün atılıyor, hayırlı olsun!
  • 29.05.2013 09:28

Üçüncü Köprü'nün temeli bu gün atılıyor, hayırlı olsun!

Köprü 8 şerit araç yolu, 2 hat demiryolu yer alması dolayısıyla 59 metre tabliye ...