maritbet girişmaritbet
Türk halkının konut sevdası bitmiyor, alan kazanıyor!

Türk halkının konut sevdası bitmiyor, alan kazanıyor!

TÜİK, Türkiye genelinde Ocak-Haziran 2022 dönemine ait konut satış istatistiklerini açıkladı. 726 bin 398 konutun satıldığı bu dönemde, geçmiş yılın aynı dönemine göre yüzde 31,4’lük ciddi bir artış yaşandı. Mevcut dönemde yabancıya yapılan satış sayısı yüzde 5 seviyesine yakın. Bu oran, Türk halkının konuta olan güveninin devam ettiğini gösteriyor.

TÜİK, Türkiye genelinde 2022 yılının ilk 6 aylık konut satış istatistiklerini açıkladı. Rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışı ciddi oranda yükseldi. Bununla birlikte ilk el ve ikinci el satışların önemli oranda artış yaşadığı gözlemlendi. Bu süreçte en dikkat çekici unsurlardan birisi de ipotekli konut satışlarının yüzde 63,5 oranında artması oldu. Yabancılara satılan konut sayısında yüzde 72,7'lik artış yaşandı ancak bu oran, toplam satış oranının sadece yüzde 5'e yakın dilimini oluşturdu.

Fiyatlar artıyor, konut alımı yükseliyor

2021 yılının ilk 6 aylık döneminde 552 bin 810 konut satışı gerçekleşmişti. Geçen bir yıllık dönemde (Ocak-Haziran 2022) bu rakam 726 bin 398 olarak gerçekleşti. Bu süreç, piyasa genelinde fiyatların en fazla arttığı dönem olarak ifade edilse de satış noktasında bunun negatif bir tablo olarak geri dönmediği göze çarpıyor. Üstelik bu dönemde hem ilk el, hem de ikinci el konut satışlarındaki artış dikkat çekiyor.

Yabancıya konut satış oranı yüzde 5

Ortaya çıkan artışta tüm detaylar incelendiğinde yabancılara gerçekleşen konut satışlarının ciddi oranda yükseldiği gözüküyor. Ancak piyasada sürekli bahsedilen ‘’Yabancıya konut satışı fiyatı artırıyor’’ iddiasının aslında açıklanan rakamlarla gerçekçi bir yaklaşım olmadığı da gözler önüne seriliyor. Ocak-Haziran 2021 dönemine göre 2022’nin aynı döneminde yabancıya konut satışı yüzde 72,7 artarak 35 bin 383 oldu. Ancak bu rakam, Ocak-Haziran 2022 döneminde toplam gerçekleşen konut satış sayısının yaklaşık olarak yüzde 5’ine denk geliyor. Bu oran, mevcutta ifade edilen konut fiyat artışlarını tetikleyecek bir oran değil. Üstelik bu artışta göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta, Rusya-Ukrayna geriliminde her iki ülke vatandaşının da yatırımlarını güvenli liman olarak gördükleri Türkiye’ye yapmış olması. Sadece Haziran 2022 döneminde yabancı ülke vatandaşlarına gerçekleşen konut satış sayısı 8 bin 630 olarak açıklanırken bunun yüzde 25,3’lük oranına Rusya ve Ukrayna vatandaşları imzasını attı. 

Konut, hem kiradan hem de primden kazandırıyor

Genel tabloya bakıldığında fiyat artışlarında en önemli etken, inşaat sürecindeki hammadde fiyatlarının pandemi etkisiyle hızla yükselmesi oldu. Bu süreçte alternatif yatırım aracı olan dövizdeki dalgalanma, yatırımcıyı güvenli liman olan konut yatırımına çekti. Kiralık dairelere olan talep, gelir açısından değerlendirildiğinde önemli bir rol oynamış olarak gözüküyor. Yıllardır sektörde gerçekçi olmayan ‘’Konutta Balon’’ iddiası da çürümeye devam ediyor. Aksine Türkiye’de konut ihtiyacı süreklilik göstererek artıyor. Özetle gayrimenkul, alan herkese kazandırmaya devam ediyor. 

İlk kez ev sahibi olacaklara TOKİ formülü

Gayrimenkul sektöründe pandemi sonrası toparlanma işaretleri tüm hızıyla gelmeye devam ediyor. Fiyatların hızla yükselmesi, belli bir noktada alımı yavaşlatsa da alım gücü olanlar gayrimenkulden vazgeçmiyor. Orta kesim için bugünün şartlarında en önemli alternatif TOKİ olarak gözüküyor. Özel sektör, başta arsa maliyeti olmak üzere inşaat maliyetlerindeki ciddi artışlar sebebiyle fiyatların yükselmesinin önüne geçemiyor. Kısaca özetlemek gerekirse Mart 2017’de 2 bin TL seviyelerinde olan inşaat demirinin ton fiyatı bugün 15 bin TL bandının üzerinde seyrediyor. Demir, global fiyatlaması olan bir ürün. Pandeminin üretim süreçlerine olan olumsuz etkisi sebebiyle A’dan Z’ye tüm ürünlerde ciddi artışlar yaşandı. Gayrimenkul sektörü ve özelinde konut piyasası da bundan nasibini aldı. TOKİ, çok özel şartlarla hayata geçireceği projelerle ilk kez ev sahibi olacaklara ciddi avantajlar sunacağı projeler üretebilir. Bu, orta sınıfın kendi oturacağı evin aynı zamanda sahibi olması anlamına geliyor.

Tüm bunlar piyasalar için bir hareket anlamını taşıyor. TÜİK tarafından açıklanan rakamlar, gayrimenkulde yukarı yönlü fiyat değişkenliğinin satışlara olumsuz yansımadığını gösteriyor. Konut yatırımı, geçmiş yıllarda olduğu gibi bugün de yatırımcılar için güvenli liman olma özelliğini koruyor. Ciddi yatırım potansiyeline sahip olması ve kira getirisi açısından konut, bundan sonraki dönemlerde de popülerliğini korumaya devam edecek gibi gözüküyor.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hükümetten konut fiyatlarını düşürmeye yönelik yeni adım!
  • 18.08.2022 13:05

Hükümetten konut fiyatlarını düşürmeye yönelik yeni adım!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, "İstanbul’da yaklaşık 1,5 m ...

Türk halkının konut sevdası bitmiyor, alan kazanıyor!
  • 19.07.2022 14:08

Türk halkının konut sevdası bitmiyor, alan kazanıyor!

TÜİK, Türkiye genelinde Ocak-Haziran 2022 dönemine ait konut satış istatistikler ...

Konut fiyatları 2022'de yükseliyor, her geçen gün yeni rekor kırılıyor!
  • 16.06.2022 14:47

Konut fiyatları 2022'de yükseliyor, her geçen gün yeni rekor kırılıyor!

Konut fiyatları 2022 yılında yükselecek mi sorusu sıklıkla soruluyor. Merkez Ban ...

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyat artışı 2022'de rekor kırdı!
  • 18.04.2022 15:07

Merkez Bankası açıkladı, konut fiyat artışı 2022'de rekor kırdı!

Konut fiyatları düşecek mi ve konut fiyatları neden arttı sorusuna Merkez Bankas ...

Konutta KDV indirimi gelecek, fiyatlar düşecek mi?
  • 22.03.2022 08:37

Konutta KDV indirimi gelecek, fiyatlar düşecek mi?

Konutta KDV indirimi 2022 yılında yeniden gündemde. 150 metrekare ve üzerindeki ...

İstanbul'da konut satış fiyatları rekor kırmaya devam ediyor!
  • 17.03.2022 10:40

İstanbul'da konut satış fiyatları rekor kırmaya devam ediyor!

Konut fiyatları 2022 yılında yükselecek mi sorusunun cevabını Merkez Bankası rap ...