Temmuzda hazır beton sektörüne güven arttı

Temmuzda hazır beton sektörüne güven arttı

Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, hazır beton sektörü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay düzenli olarak hazırladığı “Hazır Beton Endeksi”nin 2017 Temmuz Ayı Raporu'nu açıkladı. Hazır Beton Endeksi, temmuz ayında 100,62 değerine yükselerek önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.

Türkiye Hazır Beton Birliği, Hazır Beton Endeksi'yle inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koydu. Rapor'da, Güven Endeksi ilk kez 100 olan eşik değerin üstüne çıktı ve 15 Temmuz'un üzerinden geçen 1 yılın sonunda, sektörün güveni zirve yaptı. Rapor, her 4 endeks değerin de eşik değerin üzerinde olduğunu ve göstergelerin tamamının pozitife döndüğünü ortaya koydu.

Faaliyet Endeksi en fazla artış gösteren endeks oldu

Hazır Beton Faaliyet Endeksi temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %2,2'lik artış ile en fazla artış gösteren endeks oldu. Ankete katılan firmaların %54'ü temmuz ayında satışlarının arttığını belirtirken satışlarında önceki aya göre azalma olduğunu ifade edenlerin oranı %14'te kaldı. Alınan kayıtlı siparişlerde artış olduğunu söyleyenlerin oranının %50'nin üzerinde olması, faaliyetteki hareketlenmeyi teyit etti.

Güven Endeksi'ndeki yükseliş dikkat çekti

Hazır Beton Güven Endeksi'nin temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına göre %0,6 arttı. Endeks'in değeri, hazır beton sektöründe ekonomiye olan güvenin yükseldiğini gösterdi. Ankete katılanların %23'ü yeni istihdamı düşünürken, yeni yatırım düşünenlerin oranı ise %14 oldu. Ankete katılan firmaların yarısından fazlası tedarikçilere verdiği siparişin önümüzdeki üç ayda artacağını düşündüğünü belirtti.

Beklenti Endeksi artış gösterdi

İnşaat sektörünün önümüzdeki dönemde gidişatını göstermesi açısından önemli olan Hazır Beton Beklenti Endeksi'nin temmuz ayı değeri bir önceki yılın aynı ayına kıyasla %0,9 oranında artış gösterdi. Önümüzdeki üç ayda satışlarının artacağını düşünenlerin oranı %54 iken, satışların azalacağını düşünenlerin oranı %17 oldu. Gelecek üç ayda girdi stoklarını artıracağını söyleyen firmaların oranı %63 olarak gerçekleşti.

Hazır Beton Endeksi temmuz ayında yıllık yüzde 1,3 arttı

Bileşik endeks olan Hazır Beton Endeksi de bu gelişmelerden etkilendi. Hazır Beton Endeksi 100,62 değerine yükselerek bir önceki yılın aynı ayına göre %1,3 artış gösterdi.

Yılın ikinci yarısında inşaat sektörü büyümeye ciddi katkı sağlayacak

Hazır Beton Endeksi Temmuz Ayı Raporu sonuçları ile ilgili görüşlerini açıklayan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, mevsimsel etkilerle haziranda düşen Faaliyet Endeksi'nin, temmuz ayında önemli bir yükselme gösterdiğini, geçen aya kıyasla sektörün beklentisinin halen yüksek olduğunu ve Güven Endeksi'nin ilk defa eşik değerin üstüne çıktığını söyledi.

Yavuz Işık, rapor ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Hazır Beton Güven Endeksi'nin 100 olan eşik değerin ilk defa üstüne çıkması çok önemlidir. 15 Temmuz'un üzerinden geçen 1 yılın sonunda, sektörün güveni zirve yapmıştır. Her 4 endeks değeri de eşik değerin üzerindedir ve göstergelerin tamamı pozitife dönmüştür. Referandum sonrasında inşaat faaliyetlerindeki hareketlenme ile birlikte değerlendirildiğinde, temmuz sonu itibari ile hazır beton faaliyetlerinde mevcut ve beklenen gelişmelerin ümit vaat ettiği net bir şekilde görülmektedir. Tüm göstergeler, yılın ikinci yarısında inşaat sektörünün büyümeye ciddi katkı sağlayacağına işaret etmektedir.” 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu'u açıklandı
  • 16.09.2026 10:17

Hazır Beton Endeksi Ağustos Ayı Raporu'u açıklandı

THBB, inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile be ...

Hazır Beton Endeksi Temmuz ayı raporu açıklandı
  • 19.08.2026 13:32

Hazır Beton Endeksi Temmuz ayı raporu açıklandı

THBB, inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile be ...

THBB Başkanı Işık deprem güvenliği için sürekli denetimi vurguladı
  • 14.08.2026 14:52

THBB Başkanı Işık deprem güvenliği için sürekli denetimi vurguladı

Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, deprem güvenliğinin kaliteli yap ...

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı
  • 23.07.2026 14:32

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektö ...

THBB: "İnşaat ikinci çeyreğe pozitif başladı"
  • 04.06.2026 10:47

THBB: "İnşaat ikinci çeyreğe pozitif başladı"

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bağlantılı sektörlerin nabzını tut ...

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı
  • 22.04.2026 10:21

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

THBB'nin 39. Olağan Genel Kurulu, İstanbul'da yapıldı. İnşaat sektörünün 2025 yı ...