maritbet girişmaritbet
Taksiciler üniversiteli olacak!

Taksiciler üniversiteli olacak!

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) işbirliğiyle Taksicilik Meslek Yüksek Okulu açılacak.

Proje kapsamında BAU bünyesinde açılacak yüksek okulla, taksiciler meslek eğitimlerini akademik ölçüde almaya başlayacak.

Mesleki imajı ve hizmet kalitesini yükseltmeyi amaçlayan yüksek okul projesinde, İTEO ile BAU arasında imzalanacak protokolün ardından YÖK'e başvuru yapılacak.

YÖK'ten olumlu cevap alınması durumunda, BAU bünyesinde açılması planlanan Taksicilik Meslek Yüksek Okulu, önümüzdeki dönem öğrenci almaya başlayacak.

BAU Mühendislik Fakültesi Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin İTEO tarafından kendisine sunulduğunu ve çok olumlu olduğunu söyledi.

Üniversite yönetimi ile görüşüp bu yönde bir protokol hazırlayacaklarını kaydeden Ilıcalı, "Proje harika bir proje. Hayata geçmesi durumunda Türkiye'nin ulaşım sektöründe çığır açacak bir proje. Türkiye'nin şehirleri artık çok büyüdü. Meslek okulları, artık modern hayatın gerek gördüğü enstrümanlardır. Bir iş kolunun kalitesi, mesleki eğitiminin ölçüsüyle orantılıdır. Meslek okulunun taksicilere ve ülkeye çok şey katacağı düşüncesindeyim" dedi.

"Gelecekte fakülte de olabilir"

İstanbul ele alındığında bu mesleki eğitimin ne kadar önemli olduğunun anlaşılacağını dile getiren Ilıcalı, İstanbul'daki taksicilerin günde 1,5 milyon yolcu taşıdıklarını dile getirdi.

Ilıcalı, taksicilerin bu taşıma işini yaklaşık 50 bin taksi şoförüyle yaptığına işaret ederek, "Taksicilerin taşıdığı yolcu sayısı 1,5 milyon ama bugün herkes çok kolay bir şekilde taksici olabiliyor. Oysa gelişmiş şehirlerde bu mesleği yapmak için çok sıkı eğitimlerden geçmeniz gerekiyor. Ayrıca çok geniş uygulamaları var. Bu nedenle İTEO başkanını kutluyorum. Çok vizyoner bir kişiliğe sahip. Bana bu teklifi getirince doğrusu şaşırdım ve 35 yıllık bir ulaştırma mühendisliği tecrübemle ona destek vereceğimi söyledim. Üniversitemiz bünyesinde zaten belediyelere yönelik ulaştırma konusunda yüksek lisans programımız var" diye konuştu.    

Bu tür meslek okullarının ilk olarak 2 yıllık olarak başladıklarını anlatan Ilıcalı, daha sonra gösterdikleri başarı doğrultusunda fakülte bile olabildiğini aktardı.

Ilıcalı, okulun taksicilere çok faydalı olacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Okulda taksicilere yönelik, trafik güvenliğinden tutun, insan ilişkilerine kadar birçok eğitim verilecek. Alacakları bu eğitimlerle taksiciler şuanda günlük hayatta karşılaştıkları ya da karşılaşacakları birçok sorunun üstesinden gelebilecek. Burada birçok teknik ve sosyal eğitim alacaklar. İngilizce eğitimi de verilebilir. Çünkü turistik semtlerde taksicilerin oldukça sıkıntı çektiğini biliyorum. Yani şunu söylemek istiyorum aslında, taksiciler, örneğin uçaklardan çok mu az yolcu taşıyor, sadece taksiciler günde 1,5 milyon yolcu taşıyor.

Uçakta aranan güven ortamı ve bilgi yeterliliği taksilerde neden aranmasın? Bu okul, müşterinin taksiciye olan güvenini artıracaktır. İş potansiyeli açısından da küçümsenmemeli. Ayrıca sadece İstanbul için de düşünülmemeli. Bunun için YÖK'e başvuracağız. Bu önemli ve değerli öneriye YÖK'ün olumlu cevap vereceğine inanıyorum. Bu projenin ülke çapında destek göreceğine inanıyorum. İstanbul'un ardından farklı şehirlerden de bu tür tekliflerin geleceğine inanıyorum."

"Taksiciliğe itibar kazandıracak"

İTEO Başkanı Yahya Uğur da bu projeyi kapsamlı olarak ele aldıklarını belirterek, okulun açılmasının meslekleri açısından oldukça önemli olduğuna dikkati çekti.

Göreve geldiği günden beri, önceliği meslek kalitesinin ve müşteri memnuniyetini yükseltmeyi kendisine hedef aldığını anlatan Uğur, "Bu okul, uzun zamandan beri benim hayalim. 'Beyefendi taksicilik' projemizin bir devamı. Taksici bu okulla itibar kazanacak. İtibarlı bir mesleği yapan kişi, itibarını kesinlikle kaybetmek istemez. Ciddiyetle işine yaklaşır. Düşünün, direksiyondaki şoförün diplomasının bulunması ne kadar güzel bir şey. Müşterinin bile meslektaşlarımıza karşı saygısı artacaktır. Ayrıca müşterinin taksiciye güveni artacak. Güven artınca müşterisi de artacaktır. Dolayısıyla kazancımız da artacaktır" ifadelerini kullandı.

Uğur, Türkiye'nin son yıllarda her alanda büyüdüğünü ve geliştiğini ifade ederek, en ileri giden argümanlardan birinin de ulaşım sektörü olduğunu söyledi.

Gelişen ve değişen Türkiye'de sektördeki yerlerinin önemini bildiklerini aktaran Uğur, "Bu gelişim ve değişimde ileriyi görerek yerimizi doğru pozisyonda almamız lazım" dedi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Taksiciler üniversiteli olacak!
  • 30.03.2015 13:48

Taksiciler üniversiteli olacak!

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) ve Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) işbirliğ ...