maritbet girişmaritbet
PLASFED: Türkiye inşaat plastiklerinde üretiminin yarıya yakınını ihraç ediyor

PLASFED: Türkiye inşaat plastiklerinde üretiminin yarıya yakınını ihraç ediyor

Bütün dünyada tüketimi ve ağırlığı artmaya devam eden inşaat plastiklerinde büyüme sürüyor. Miktar bazında Türkiye’de üretilen mamullerin yarıya yakınının ihraç edildiği sektörde, 2012 sonunda ihracat bir önceki yıla göre yüzde 12 artarak 1 milyar 630 milyon dolara yükseldi.

 

PLASFED Plastik İnşaat Mamulleri Sektör İzleme Raporu'na göre, Türkiye'de inşaat plastikleri üretimi 2012 yılı sonunda 6 milyar 367 milyon Dolar tutarında 1 milyon 567 bin ton seviyesine ulaştı. Miktar bazında üretimin yüzde 42'si, tutar bazında ise yüzde 26'sı ihraç edildi. 
 
PLASFED raporunda, 2012 yılı sonunda plastik inşaat mamullerinde üretimin bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 7 arttığı, ithalatın ise yüzde 10 azaldığı, yurtiçi tüketimin yüzde 1 oranında azaldığı belirlendi. Yine miktar bazında yurtiçi tüketimin sadece yüzde 7'sinin ithal edildiği belirlendi. 
 
Raporda, dünya inşat sektöründe plastik kullanımının, alternatif ürünlere kıyasla hızla arttığı bilgisi verilirken, plastik inşaat malzemeleri tüketiminin toplam plastik mamul tüketimi içindeki, payının yüzde  15 – 25 arasında değiştiği, yeniden yapılanma sürecinde olan Irak ve Libya gibi ülkelerde bu oranın daha yüksek seviyede olduğu kaydedildi. İnşaat sektöründe kullanılan plastiklerin ilk üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle geri dönüşümlü plastik malzeme üretiminin sınırlı olduğu bilgisi de raporda yer aldı. Sektörde yapı sektöründeki ihtiyaç ve teknolojilerin gelişmesiyle daha pahalı teknik plastiklere olan talebin artacağının tahmin edildiği vurgulandı. 
 
2011 sonu itibariyle dünya inşaat plastikleri sektörünün 14,2 milyon ton ve 82,8 milyar dolar dış ticaret hacmine ulaştığı, Türkiye'nin dünya ithalatındaki ağırlığının yüzde 0,01, ihracatındaki payının ise yüzde 0,04 seviyesinde olduğu kaydedildi. 
 
“Önümüzdeki yıllarda, inşaat uygulamalarında plastikler için yüksek büyüme beklenmektedir”
 
Raporu değerlendiren PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, plastik inşaat malzemelerinin muadillerine göre büyük avantajlar sağladığını belirterek, “Batı Avrupa'daki bina inşaatlarında ve yenilemelerinde tahminen yılda 8.5 milyon ton plastik kullanılıyor. Eğer bu malzemeler geleneksel yapı malzemelerinden yapılmış olsaydı, ağırlıkları muhtemelen on kat daha fazla olurdu. Aynı zamanda, plastik inşaat malzemelerinin nakliyesi bakımından da belirgin maliyet ve enerji tasarrufları yapılmakta ve plastikler Avrupa Birliği ile küresel piyasalarda yapı malzemelerin serbestçe hareket etmesini geliştirmektedir. Bu yüzden bugün plastik malzemelerin tüm ülkelerde kullanılabilmesi mümkündür. Önümüzdeki yıllarda, inşaat uygulamalarında plastikler için yüksek büyüme beklenmektedir. Ülkemizde de sektörün gelişimi için hızla büyüyen inşaat sektörümüze ve dolayısıyla alıcılara maliyet avantajı sağlayacaktır” dedi. 
 
Türkiye plastik İnşaat malzemeleri üretimi
 
PLASFED raporunda, 2007 yılında 1,2 milyon ton ve 5 milyar Dolar olan Türkiye inşaat plastik mamul üretiminin 2012 yılı sonunda 1,6 milyon ton ve 6,4 milyar Dolara ulaştığı, toplam plastik mamul üretimi içindeki yüzde 22 ağırlığını koruduğu kaydedildi. 
 
İhracat sürekli artırıyor
 
Sektörün, 2007 yılında 1 milyar Dolar düzeyindeki ihracatının sürekli arttığı ve 2012 yılı sonunda bir önceki yıla göre 12 artarak 1 milyar 630 milyon Dolara yükseldiği belirtildi. İhracatın miktar bazındaki artışının ise yüzde 18 seviyesinde gerçekleştiği, en büyük ihraç kaleminin ise plastikten tüpler, borular, hortumlar, conta, dirsek ve rakorlar sınıfında yapıldığı vurgulandı. 
 
Türkiye plastik inşaat malzeme üreticileri 150 farklı ülkeye ihracat gerçekleştirdi. En fazla ihracat yapılan ülkeler ise Irak, Rusya Fed. Azerbaycan, Gürcistan ve Libya oldu. 
 
İthalat ve dış ticaret dengesi
 
Sektör 2012 sonunda, bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 10, değer bazında ise yüzde 12 daha az ithalat yaptı. 2012 sonunda 383 milyon Dolar tutarında 68 bin ton ürün ithal edildi. 
 
Bu veriler ışığında 2012'yi dış ticaret fazlasında yüzde 14 artışla kapatan sektör Türkiye'ye 1,25 milyar Dolar net döviz girdisi sağladı. Miktar bazında dış ticaret fazlası da yüzde 22 artarak 129 bin ton oldu. Plastik inşaat mamulleri sektörü, Türkiye iç pazar ihtiyacının yüzde 93'ünü karşılarken, yüzde 7'si ithalatla karşılandı. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor
  • 16.11.2023 11:45

Erbil inşaat fuarına katılan Türk firmaları, iki ülke arasındaki ticarete katkı sağlıyor

Erbil'de bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı'na Silopi ...